Hlavní navigace

Facebook ve čtvrtek odhalí novinku. Možná to bude „RSS čtečka“

17. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Největší sociální síť světa pořádá tento čtvrtek 20. června tiskovou konferenci, kde chce představit nějakou novinku. Na pozvánce, kterou jako první otiskla Joana Sternová z ABC News, se píše: „Malý tým pracoval na velké myšlence.“ Na lístku je vidět také symbolický otisk hrnku s kávou.

 

Některé indicie naznačují, že Facebook představí nový způsob, jak číst zprávy na internetu. Odpovídá tomu jednak zmíněný otisk, který obvykle přistane na ranních novinách, ale také nové řádky kódu týkající se RSS. K prvnímu červenci navíc skončí RSS čtečka Google Reader a miliony lidí budou stále hledat způsob, jak sledovat více zpravodajských zdrojů najednou. S novinkou možná souvisí i jiné dřívější novinky. Facebook už podporuje #hashtagy (k označování témat) i ověřené profily a stránky (dodá na spolehlivosti).

Hashtag v příspěvku Hashtag ve vyhledávání
Hashtag v příspěvku | Hashtag ve vyhledávání

Existuje tudíž nemalá šance, že Facebook bude chtít servírovat zprávy místo Googlu. Osobně si nemyslím, že půjde o tradiční RSS čtečku, na to je tento systém pro masy zbytečně složitý. Spíš dá stránkám možnost připojit vlastní RSS feed, a pokud budou uživatelé/čtenáři stránku sledovat, ve speciální aplikaci uvidí i aktuální zprávy. Případně si budou moci firmy zaplatit, aby se odkazy dostaly až do Vybraných příspěvků (News Feed) uživatele.

Nebo možná půjde o úplně něco jiného. Jak například spekuluje TechCrunch, Facebook může dát lidem do ruky nástroj jako je Reddit (sociální záložkovací služba s diskuzemi) nebo skládat aktuální zprávy a trendy po vzoru Google News. Uvidíme ve čtvrtek.

Byl pro vás článek přínosný?