Hlavní navigace

Oculus uvádí VR headset Quest 2: jemnější 90Hz LCD, Snapdragon XR2, povinný Facebook

21. 9. 2020

Sdílet

Zdroj: Facebook
Je tu Oculus Quest 2, druhá generace samostatných VR brýlí. Díky speciálnímu 7nm SoC Snapdragon XR2 (měl by být odvozený od Snapdragonu 865) mají výrazně vyšší výkon. Ale také s nimi přichází povinné propojení s účtem Facebooku vnikajícím do VR soukromí...

Před dvěma lety odhalil Facebook (respektive jeho VR divize) samostatné/mobilní brýle pro virtuální realitu Oculus Quest. Byla to poměrně pozitivně hodnocená novinka na poli autonomních headsetů – tedy těch, které neslouží jako zobrazovadlo připojené k výkonnému hernímu PC, ale mají uvnitř vlastní úsporný hardware, takže hry nebo jiný obsah běží přímo uvnitř, brýle jednou na baterie a můžete se s nimi celkem volně pohybovat, aniž byste se zamotávali do kabeláže.

Teď vychází nová generace Oculus Quest 2 se značnými vylepšeními, která by měla tuto platformu zase o kousek posunout. Má zejména displej s výrazně vyšším rozlišením, ale o hodně lepší by měl být i výpočetní motor zařízení.

Oculus Quest 2 navazuje na technologie snímání pohybu kamerami přímo z brýlí z původního Questu, nazvanou Oculus Insight. Spojuje ji ale s výrazně výkonnějším hardwarem. V Questu byl Snapdragon 835 vyráběný na 10nm procesu a založený ještě na jádrech ARM Cortex-A73 (od nichž udělal ARM mezitím obrovský pokrok), brýle Quest 2 místo toho běží na novém Smapdragonu XR2, což jo SoC Qualcommu zaměřený speciálně na VR aplikace.

SoC: Snapdragon XR2

Měl by mít dvojnásobný výkon CPU a hlavně GPU (i když tam by asi neškodilo i vyšší zlepšení), 11× vyšší výkon pro AI aplikace (15 TOPS) a podporuje výrazně vyšší rozlišení, má například umožňovat přehrávání a streamování 8K videa při 60 snímcích za sekundu a 4K videa při 120 FPS. To je včetně podpory HDR (HDR10/HDR10+) nebo 360° videa, zřejmě ve formátech VP9 nebo HEVC (Qualcomm zatím AV1 nikde nepodporuje). Čip jinak má umožňovat i 5G mobilní připojení, ale není zmíněno, že by to Quest 2 využíval.

Na křemíku jakého přesně z mobilních Snapdragonů je XR2 založený, není jasné. Má poměrně netypickou konfiguraci CPU jen se čtyřmi jádry – jedno Kryo „Prime“ s nejvyšším jednovláknovým výkonem za cenu horší efektivity, jedno další velké jádro Kryo Gold a pak už jen dvě malá jádra Kryo Silver.

GPU má ale být Adreno 650, což je integrovaná grafika aktuálního Snapdragonu 865/865+ vyráběného na 7nm procesu druhé generace (N7P u TSMC). V nich Adreno 650 dosahuje výkonu až 1,25/1,375 TFLOPS. Je tedy možné, že Qualcomm používá pro Snapdragon XR2 stejný křemík, jenom je v něm deaktivována polovina CPU jader – takže se dají využít zmetky z výroby. V takovém případě by CPU jádra byla odvozená od Cortexu A77 (Prime a Gold) a A55 (Silver).

Výrazně lepší displej

Tento křemík pohání displej s počtem pixelů o 50 % (přesněji 52,7 %) vyšším než v původním Questu – má 1832 × 1920 bodů pro každé oko (Quest měl 1440 × 1600). Jeho frekvence je nově 90 Hz. Tuto frekvenci budou moci využít nové aplikace nebo starší, pro které vývojáři přidají podporu, jinak budou starší obsahy/aplikace spouštěné na 72 Hz, což je frekvence původního Questu; systémové aplikace bude možné na 90 Hz provozovat hned po vydání brýlí.

Bohužel se zdá, že nastavení vzdálenosti čoček doznalo zhoršení – musíte na ně fyzicky sáhnout uvnitř brýlí a lze zvolit jen tři pozice (58/63/68 mm), přesnější nastavení se dělá jen softwarovou změnou obrazu. Starší brýle měly pro to separátní ovládací prvek, který měl mnohem plynulejší nastavení a obecně, sahat na optiku není moc dobrá věc.

Brýle dostaly 6 GB RAM (typu LPDDR4X), což je navýšení proti 4GB paměti první generace. Výchozí model bude nabízen s 64GB úložištěm, za příplatek bude možné dostat 256GB verzi. U Questu jedna bylo maximum 128 GB. Brýle mimochodem mají také sníženou váhu, proti 571gramovému Questu 1 zhubly na 503 gramů.

Quest 2 má nové ruční ovladače Oculus Touch, které by měly být více ergonomické (tvrdí Facebook). Snímání pohybu u nich spotřebuje méně energie, takže ovladače vydrží na baterie (stále jsou použité tužkovky AA) až 4× déle. Výdrž na baterie samotného headsetu by měla být papírově mezi dvěma a dvěma a půl hodinami hraní, což se udávalo i pro Quest jedna. Ale podle některých recenzí se možná reálná výdrž zhoršila (Ars Technica uvádí jen sotva přes dvě hodiny).

Oculus Link

Už před rokem Facebook oznámil, že na brýlích Quest se bude dát provozovat obsah z platformy Rift – tedy VR hry pro osobní počítače. To bude fungovat tak, že obraz bude přehrávaný na PC, ale zobrazený na Questu – ne pomocí klasického video kabelu, ale přes USB (takže to asi znamená enkódování do ztrátového videa, jako když streamujete).

Tato funkce nazvaná Oculus Link bude fungovat i na Questu 2 a aplikace teď opouští fázi beta a je na ostro vydaná. Autonomní headset díky tomu pokryje obě množiny VR obsahu, i když to samozřejmě nemusí být s optimální kvalitou a latencí (tedy zpožděním mezi hrou/vstupem a obrazem).

Ceny od 299 $, dostupnost příští měsíc

Vydání brýlí bude už poměrně brzo po nynějším ještě jen papírovém (nebo spíše virtuálním internetovém?) odhalení. Zařízení budou expedována/fyzicky dostupná 13. října/októbra, předobjednávky by už měly běžet. Cena je 299 $ za 64GB verzi a 399 $ za 256GB. U nás by to s připočteným DPH bylo asi 8200 a 10 900 Kč.

Galerie: Oculus Quest 2

Těsné objetí s Facebookem

Jedna věc, kterou recenzenti mimo jiné (objevily se také třeba i výtky k horší ergonomii) dávají Questu 2 čočku, souvisí s nedávnou změnou v podmínkách používání. Oculus Quest budete moci používat pouze s účtem do Facebooku, operační systém (založený na Androidu) a software brýlí nelze bez přihlášení provozovat.

Tip: Ani ve VR není úniku. Brýle Oculus budou od teď povinně propojené s vaším Facebookem

S účtem budou spojené všechny vaše nakoupené aplikace a obsah (takže pokud se nebudete chovat a účet vám zablokují, smůla), plus jsou zde samozřejmě obavy o soukromí. Zařízení například neustále nahrává vaši činnost pro potřeby tvorby gifů a upload videa a ačkoliv podle Facebooku tato data vždy zůstávají jen v zařízení, musíte věřit, že si firma nenašla nějakou cestu, jak je v brýlích analyzovat a vytěžit do složky, kterou si na vás vede.

Zdroje: Oculus/Facebook, Ars Technica

Byl pro vás článek přínosný?