Facebook zjednoduší nastavení soukromí, aby lidé věděli, co s kým sdílí

0

Facebook včera americkým novinářům prezentoval některé chystané změny, které se dotknou ochrany soukromí. Když máte 1,2 miliardy uživatelů, jde o hodně citlivou věc. Bezpečnostní tým Facebooku každý den rozesílá svým uživatelům 4000 dotazníků ve 27 jazycích, abych od nich zjistil, co jim chybí nebo co se jim nelíbí.

Cílení příspěvku na Facebooku (duben 2014)

Jedním z velkých problémů prý je, že lidé neví, co s kým sdílí. Facebook proto chystá hned několik zlepšováků, díky kterým bude rozlišení mezi veřejným postem a příspěvkem určenému přátelům přehlednější.

  • Při psaní příspěvku na webu si uživatel může zvolit jako cílové publikum celý internet, pouze své přátele, jen sebe, případně se v nastavení omezí jen na přátele přátel, vybrané osoby či seznamy. V novém nastavení uvidí jen tři položky: veřejný, přátelé a další nastavení. Všechny budou větší a u prvních dvou přibude popis, co vlastně znamenají. Že veřejný příspěvek si přečte úplně každý uživatel Facebooku a že příspěvek pro přátele je soukromý, určený jen pro těch x lidí, na kterých jim záleží.
  • V aplikaci pro iOS se tlačítko pro nastavení cílového publika přesune na viditelnější místo nahoru nad pole pro psaní příspěvku. Doteď byla tato volba schována pod ikonkou blízko klávesnice.
  • Pokud někdo z vašich přátel bude dále sdílet váš příspěvek, Facebook vás upozorní, že jej uvidí jen vaši společní přátelé.
  • Tomu, kdo už dlouho neměnil nastavení a všechny příspěvky sdílí veřejně, se na stránce objeví vyskakovací okno s animovaným dinosaurem, který mu řekne, že viditelnost příspěvků může omezit pouze na své přátele.
  • Velká úvodní (cover) fotografie už nebude povinně veřejná jako jméno nebo profilová fotografie, ale uživatel si může zvolit, kdo ji uvidí.

Novinky by měl Facebook nasadit během následujících týdnů. Je možné, že už je někteří z vás mají.

Zdroj: Washington Post

Ohodnoťte tento článek!