Hlavní navigace

Falešné SMS vyzývaly poslance k morální obrodě. Rozesílali je umělci ze Ztohoven

7. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úterní jednání sněmovny, na němž se svou obhajobou vystoupil doktor Rath, poslancům zpestřili umělci ze skupiny Ztohoven. Falešnými esemeskami, odeslanými pod čísly kolegů-zákonodárců, vyzývali k návratu morálky do politiky. SMS zprávy přitom vypadaly, jako by si je skutečně posílali poslanci navzájem: byly podepsané jejich jmény a odeslané pod jejich čísly. Několik zpráv dostali i novináři. Premiér Nečas podle serveru iDnes.cz akci označil za selhání operátorů a bezpečnostních složek.

Premiér Petr Nečas považuje akci za selhání operátorů a bezpečnostních složek, zdroj: Electionsmeter.comPremiér Petr Nečas považuje akci za selhání operátorů a bezpečnostních složek, zdroj: Electionsmeter.com

Ztohoven si úterní jednání pro nezvyklý apel na politickou morálku zřejmě nevybrali náhodou: před poslanci se zrovna ze svých hříchů zpovídal korupčník David Rath, kterého zadržela policie se sedmi miliony v krabici od bot. Pro výzvu k morální obrodě politiky to tedy byl naprosto symbolický čas. Ztohoven během jednání sněmovny rozeslali 561 zpráv, další pak nebyly doručeny. Falešné SMS prý byly odesílány prostřednictvím internetové brány. Server Mobil.cz později uvedl, že šlo konkrétně o SMS bránu britského Vodafonu.

V „parlamentní insenaci“ učinkovali poslanci napříč stranickým spektrem, prezident i někteří žurnalisté. Kdo komu fiktivně psal, si můžete prohlédnout (a hlavně pročíst) v hezké grafice na stránkách skupiny Ztohoven. „Českou společnost svírá pocit zmaru a rostoucí nedůvěra v politické představitele. Netransparentnost hospodaření politických stran a vlády samotné, skandály, které jejich aktéři přehlíží a setrváváním ve vrcholných funkcích se de facto vysmívají svým voličům,“ uvedla skupina v prohlášení pro ČTK.

 

Nejedná se o první známou akci skupiny Ztohoven. V minulosti její člen vystupující pod pseudonymem Roman Týc vyměnil uniformní siluety panáčků na pražských semoforech. Soud jeho umělecký počin ocenil na měsíc žaláře. Ztohoven rovněž stáli za pirátským vysíláním ČT, když v pořadu Panorama umístili do krkonošské krajiny jaderný hřib. Pomocí morphingu mimo jiné několik členů této skupiny zfalšovalo svou identitu. Projekt symbolicky pojmenovali „Občan K“.

Podvržené esemesky nás zpoza publika pobavily, mezi zákonodárci ale paradoxně vyvovaly paniku. Zbývá tedy jen doufat, že ona morální reforma příště neskončí jen jako doručená zpráva v mobilech vyděšených poslanců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku