Hlavní navigace

Zprávy, že Huawei chystá vlastní GPU? Omyl, ve skutečnosti jde „jen“ o čipy pro AI

14. 4. 2020

Sdílet

Na internetu se objevují zprávy, že Huawei vyvine vlastní GPU, aby mohlo konkurovat Nvidii. Jde ale o omyl, ve skutečnosti vyvíjí ASICy pro neuronové sítě.

Na internetu se tento týden objevily zprávy o tom, že už nejen Intel, ale také čínský technologický koncern Huawei se hodlají vrhnout do rybníčku AMD a (zejména) Nvidie a začít vyrábět GPU. Bylo by to asi zajímavé, protože na tomto trhu dlouho byla nouze o jakékoliv alternativy, a také by to zapadalo do plánů Číny na počítačovou soběstačnost. Nicméně je v tomto případě asi třeba nadšení zchladit, protože tato zpráva vznikla zřejmě nepochopením.  

GPU od Huawei?

Jejím zdrojem je korejský web The Elec, který publikoval zprávu o dceřinném podniku Cloud and AI Business Group v Jižní Koreji, jenž se bude soustředit na AI výpočty. Smyslem je skutečně získat něco z trhu, který ovládají GPU od Nvidie a Elec dokonce píše, že Huawei se pro tuto svou větev snaží přetáhnout některé bývalé nebo i současné zaměstnance a manažery z Nvidie, ale i experty odjinud.

Některá další média, která následně zprávu převzala, ovšem věc chybně pochopila tak, že plán Huawei prosadit se v „serverech s GPU“ znamená, že firma v tomto dceřinném podniku přímo plánuje GPU a potažmo tedy grafické karty vyvinout a prodávat. Na základě toho tedy povstaly ony zprávy, že se Huawei stane výrobcem GPU. Toto je ale asi právě omyl. Přímo The Elec nikde nepíše o tom, že Huawei chce vyvíjet GPU, jen o čipech pro akceleraci AI. Že má Huawei v hledáčku GPU servery, neznamená, že také bude do serverů nějaká GPU nabízet.

Celé nedorozumění je asi v tom, že serverové použití GPU z velké většiny vůbec nesouvisí s grafickými výpočty. V dřívějších dobách byla GPU používána v HPC sektoru a superpočítačích pro numerické/vědecké výpočty v FP64 přes Cuda nebo OpenCL. V poslední dekádě ale začalo dominovat použití GPU na akceleraci strojového učení a inference s neuronovými sítěmi. I toto probíhá formou obecných výpočtů, nebo nověji pomocí specializovaných jednotek jako jsou tensor jádra v GPU od Nvidie. Že toto vše probíhá na čipech vyvinutých z linie GPU, tedy čipů původně určených pro akceleraci výpočetní grafiky, je čistě shoda okolností a v jistém smyslu „legacy“ bagáž z minulosti.

Huawei Ascend 910 05 Akcelerátor AI Huawei Ascend 910

Ne GPU, jen ASICy pro AI. Víc není třeba

Pokud tedy chce Huawei Nvidii konkurovat, vůbec nepotřebuje GPU, naopak efektivnější a tím pádem konkurenceschopnější by měly být specializované AISC akcelerátory zaměřené jen a čistě na umělou inteligenci (neuronové sítě), tedy bez funkcí GPU. Tyto ASICy v posledních letech vyvíjí množství větších firem i startupů a Huawei je jedním z takových hráčů. Loni oznámila akcelerátor AI přesně tohoto typu: Čipy/karty Huawei Ascend 910, které mají výkon až 256 TFLOPS ve výpočtech FP16 a až 512 TOPS při výpočtech s celočíselnými hodnotami INT8. Jde o docela výkonný hardware se spotřebou 310 W v zátěži a pamětí HBM2 zřejmě až se 6144bitovou sběrnicí (podle vizualizací alespoň, vedle samotného procesoru, jenž je tvořen dvěma čipy je vidět šest čipů s pamětí – viz obrázky v galerii). Čip by měl být vyráběn na 7nm procesu TSMC s EUV. Ovšem o GPU rozhodně nejde, provádí právě jen specializované operace pro neuronové sítě.

Huawei Ascend 910 akcelerator AI cip 1600 Akcelerátor AI Huawei Ascend 910

To, že by tento AI akcelerátor následoval i přímo grafický akcelerátor, je myslím nepravděpodobné. Pro trh, o který Huawei jde a který je pro servery důležitý, úplně stačí právě jen takového akcelerátory, které je o dost snazší vyvinout, kdežto vytvořit grafický softwarový ekosystém pro GPU je velmi náročné. I u Intelu, který má velkou část už hotovou díky desetiletím vývoje interovaných grafik, myslím ještě uvidíme, jak je to nesnadné. Tato sféra by vyžadovala velké výdaje s celkem omezenou návratností, která by nadto byla v méně atraktivním spotřebitelském sektoru. Takže je skoro jisté, že o ní Huawei nemá zájem.

Galerie: Akcelerátor umělé inteligence Huawei Ascend 910

Čínská větev GPU povstane nejspíš z PowerVR

Pokud se Čína nějak dostane k vlastním GPU, bude to jinými cestami. V zemi existuje firma, která se o vlastní grafické čipy pokouší a nadto také čínský kapitál ovládl Imagination Technologies. Takže ač jde o evropskou společnost, je teď technologie GPU PowerVR v čínských rukách a i když zde může dojít na nějaké právní blokády nebo obstrukce, eventuálně by se mohl vývoj a IP do Číny přesunout.

V současnosti právě o tomto probíhá spor. Zdá se, že britská vláda akvizice Čínským kapitálem podmínila tím, že firmu bude držet fond v americké jurisdikci, byť vlastněný Čínou. Nyní ovšem byly do správní rady Imagination Technologie nominování přímo zástupci, kteří mají být přímo pod vlivem čínské vlády, což vyvolalo odpor a na protest odstoupili dva dosavadní manažeři Imagination, kteří výslovně uvedli, že ve firma přímo kontrolované režimem nebudou. Vypadá to, že zatím byly problematické návrhy členů rady vzaty zpět, ale je asi jasné, že takováto polovičatá situace, kdy čínská vláda Imagination vlastní, ale zatím neovládá, nemusí dlouhodobě vydržet. (Více viz Hexus.net.)

Zdroje: The Elec, Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?