Hlavní navigace

Feedly: vytvořte si webový magazín ve Firefoxu

22. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jistě mi dáte za pravdu, že počet informací, které se na nás z internetu řítí, je již tak velký, že je leckdy skoro obtížné dostat se od čtení ke skutečné práci (v řadě případů produkující další informace). Jednou z pomůcek, která vám pomůže setřídit informace z nejrůznějších zdrojů do přehledné podoby, je rozšíření Firefoxu s názvem feedly.

Freedly v sobě kombinuje výstupy z RSS zdrojů a zprávy z Twitteru. Pokud používáte jako RSS čtečku Google Reader, dovede z něj převzít seznam zdrojů a informace o přečtených zprávách. Totéž platí pro Twitter - nemusíte se znovu přihlašovat nebo vyplňovat do nastavení freedly své přístupové údaje. Přidat si můžete i vlastní RSS zdroje nezávisle na Google Readeru.

Výsledkem zobrazení všech externích informací ve feedly je stránka připomínající webový magazín. Najdete na ní článek dne, přehled dalších nových článků ve vybraných kategoriích, boxíky se zprávičkami z Twitteru a přehled zpráv z nezatříděných zdrojů. Podobu stránky si můžete přepínat z magazínové do úspornější podoby se zobrazením titulků zpráv, případně s úvodníky. Zajímavé je zobrazení obrázků z RSS ve formě jednoduché galerie.

Jak s feedly začít?

Feedly si nainstalujete z domovských stránek projektu, které najdete na adrese www.feedly.com. Klepněte na zelený odkaz pro stažení, povolte této stránce instalaci rozšíření prohlížeče (v horní liště, která se objeví), feedly nainstalujte a restartujte prohlížeč.

Po opětovném spuštění Firefoxu se vám v nástrojové liště vedle políčka s adresou stránky objeví zelené tlačítko feedly. Když na něj klepnete, zobrazí se vám váš vlastní magazín s informacemi, které vás zajímají. Tedy za předpokladu, že používáte Google Reader. V opačném případě budete muset přidat zdroje jeden po druhém.

V horní černé liště klepněte na šipku vedle odkazu digest a zvolte si zobrazení nástěnky - dashboard. Uživatelé Google Readeru zde uvidí seznam svých zdrojů v jediné, neroztříděné kategorii. Tlačítkem + nebo odkazem add new source můžete přidat další zdroje.

Nyní je třeba si seznam zdrojů roztřídit do kategorií. Feedly doporučuje 4 až 8 kategorií, aby byl vzhled stránky optimální. Roztřídění provedete velice jednoduše. Zdroj z neroztříděného sloupečku přetáhněte mimo tento sloupeček. Feedly zobrazí panel s možností vytvoření nové kategorie, případně se seznamem již existujících kategorií. Zdroj tedy přetáhněte na příslušné tlačítko a počkejte na zařazení do správné kategorie, případně zadejte na vyzvání název nové.

Ruční přesun zdrojů, kterých můžete mít i několik desítek, sice bude chvíli trvat, myslím však, že se vyplatí. Jakmile s ním budete hotovi, přepněte se na odkaz digest a prohlédněte si jednu ze stránek svého nového „webového magazínu". Také si všimněte, že názvy kategorií postupně přibývají v horní černé liště.

Prohlížení obsahu pomocí feedly

Zobrazení digest vám vybere tři články obsahující obrázek a zobrazí je jako vybrané. Pod nimi následuje seznam nepřečtených článků ve vašich kategoriích. Všimněte si, že jsou proloženy speciálními kategoriemi Video Gallery a Photo Gallery, ve kterých feedly zobrazuje videa a obrázky, které najdete v RSS výstupech.

V bočním panelu vás čeká přehled aktivních témat na Twitteru, přehled RSS zdrojů a vyhledávání.

V horní liště se přepněte do některé z kategorií. Uvidíte poněkud jiné zobrazení, většinou by mělo jít o režim magazínu. Vybraný článek s obrázkem je doplněn sadou dalších novinek. Každou si můžete rozklepnout a její obsah zobrazit v boxíku pod výběrem. Až poté následuje seznam dalších položek v RSS zdrojích této kategorie.

Pokud vás článek upoutá, pak stačí klepnout na jeho nadpis. Příslušná stránka se otevře v novém okně/panelu, takže vám aktuální zobrazení feedly zůstane zachováno. Feedly nabízí odkazy pro rychlé označení zpráv jako přečtených, pro jejich sdílení, odeslání na Facebook, Twitter, nebo delicous.com. Chcete-li si článek otevřít v plovoucím panelu přímo na stránce feedly, klepněte na odkaz Preview.

Vyzkoušejte si přepnout režim zobrazení pomocí nabídky View. Kromě magazínu jsou k dispozici jen titulky, titulky s úvodníkem, zobrazení obrázků a jiné.

Tip: Feedly doporučuji zkoušet v momentě, kdy máte v RSS zdrojích více nepřečtených zpráv. V opačném případě nebude první dojem moc valný - feedly jednoduše nebude mít co zobrazit ve svých políčkách. O něco vylepšit to můžete vypnutím volby Unread Only, která zruší zobrazení pouze nepřečtených zpráv a ukáže vám vše.

Nastavení feedly

Šipkou v horní liště si zobrazte pomocnou nabídku a klepněte na funkci Preferences. Zde si můžete nastavit výchozí zobrazení, barvy, vaše jméno na Twitteru, počet obrázků v galerii a mnoho dalšího. Všimněte si, že feedly zobrazuje i odkazy na videa z YouTube nebo se snaží vás provázat s přáteli a jinými lidmi, kteří si čtou a doporučují stejné články.

Doporučuji vám feedly vyzkoušet. Netvrdím, že se bude líbit každému, počáteční orientace v tomto nástroji je trošku složitější, ale určitě může posloužit jako zajímavá alternativa pro tradiční webové RSS čtečky.

Byl pro vás článek přínosný?