Hlavní navigace

File Brick: správa souborů na lokálních discích a v cloudu podle Metra

12. 12. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zkušení počítačoví harcovníci se mohou divit, proč Microsoft k dotekovému prostředí nepřibalil žádného správce souborů. To má svůj důvod. Se správou by Metro nabralo poněkud jiný směr. Jenže ono nemá nahradit desktop stejnými vlastnostmi, spíše objevuje dosud neprozkoumané teritorium, kde žijí uživatelé, kteří nepotřebují od počítače nic komplikovaného. Jen si občas poslechnou muziku, shlédnou film, zabrouzdají si po síti a střihnou videochat s některým ze svých blízkých.

Tip: Začínáme s Windows 8. Rozcestník, který vám pomůže s prvními kroky

Práce s konkrétními soubory se proto omezuje především na desktop a Průzkumníka. Ten ve Windows 8 obdržel pás karet, jenž lze celkem pohodlně ovládat prstem. Přesto se v tomto prostředí pouhým dotekem naviguje špatně. Na vážnou práci si musíte vzít do ruky myš. A pokud chcete nějakou práci zvládnout na tabletu, čistě za pomoci vlastních prstů, budete se pro změnu muset vybavit skutečně dotekovým nástrojem. Když ho ale nevyrobil Microsoft, nezbývá nám, než se spolehnout na třetí strany.

 

Správce cloudu a lokálního disku

Jeden z prvních zástupců ve Windows Store se nazývá File Brick. Zmiňujeme se o něm především proto, že je k dispozici rovněž zdarma. Bohužel to znamená, že obsahuje reklamní proužek. Snad vás od používání aplikace neodradí. Autor naštěstí nepřemýšlel příliš zpátečnicky, proto se tento dotekový Průzkumník orientuje jednak na lokální úložiště, jednak na cloudové služby. Výčet podporovaných úložišť je na tak mladý projekt obdivuhodný. Vedle Dropboxu a SkyDrive nechybí Facebook, Twitter nebo Flickr.

Když se lišta zasune, nahradí ji reklamní proužek
Když se lišta zasune, nahradí ji reklamní proužek

Poslední dvě jmenované služby nicméně nespadají do zdarma dostupné edice. File Brick byste si museli koupit za 50 Kč. Bohužel jeho chování není zcela bezproblémové. Například se nelze přihlásit k libovolnému účtu Microsoft, SkyDrive můžete procházet jen s aktuálně přihlášeným účtem Windows. V případě Facebooku a dalších služeb toto omezení padá. Spojení cloudu s běžným úložištěm působí přirozeně. Ve správci uvidíte mj. obsah Facebooku seřazený do struktury složek, přestože na webu facebook.com s obsahem pracujeme jinak.

V jedné složce najdete své fotky, jinde svá videa a lajky. Procházet můžete také profily svých kamarádů. Opět zde najdete ve složkách seřazené fotografie a videa. Jednoduše si takto můžete zálohovat svá fotoalba na pevný disk, pro případ, že byste přišli o svůj online účet. Abyste se na disku nemuseli prohrabávat šílenou adresářovou strukturou, vypichuje File Brick knihovny. Ty jistě znáte, jedná se o obrázky, hudbu a video. Dokumenty zde chybí, autoři si patrně myslí, že je nebudete navštěvovat příliš často. Tento závěr se může ukázat jako pravdivý.

Přetahování položek není možné
Přetahování položek není možné

Od věci by možná nebylo, kdyby tyto odkazy sloužily jako filtry a zobrazovaly například všechny hudební soubory v počítači. Možná i v cloudu. Tato funkce by ale především spotřebovávala výkon a energii, což budou na tabletu nedostatkové a vždy žádané komodity. Data alespoň snadno profiltrujte, stačí napsat požadovaný text. Méně vás potěší schovaná nástrojová lišta. Jde o detail, jenž prostupuje celé Metro. Lišta se skrývá a vyvoláte ji pravým tlačítkem myši. Nezapomeňte tedy, že v aplikaci nějaká je.

Můžete procházet profily svých přátel na Facebooku
Můžete procházet profily svých přátel na Facebooku

Trable s ovládáním

Nečekejte, že se File Brick stane těžkotonážním nástrojem pro pokročilé uživatele. Vlastně si osvojil jen základní funkce, které ovšem na poměry Metra vyhlíží až nadstandardně. Data můžete přesunovat, kopírovat a mazat. Vytvoření nové složky lze považovat za maximum. Konkurence k Total Commanderu se nekoná. Multimediální soubory otevřete přímo v aplikaci. Pěkný vestavěný přehrávač s klidným svědomím pochválíme. Opět, na poměry dotekového prostředí vyhlíží podezřele vyspěle, obsahuje také seznam stop. Neporadí si ovšem s některými formáty (jmenovitě MKV), ani titulky mu nic neříkají.

Vestavěný přehrávač videa svůj účel splní
Vestavěný přehrávač videa svůj účel splní

Nejedná se ale o specializovaný přehrávač, takže mu to nemůžeme příliš vytýkat. Osobně bych největší výtku směřoval ke způsobu ovládání. Troufám si tvrdit, že zkušeného jedince s myší v ruce aplikace urazí. Po vzoru jiných aplikací v Metru, ani File Brick nepodporuje metodu táhni a pusť. Třídění souborů do složek proto probíhá pomalým způsobem, kdy všechny položky musíte označit a pak pomocí jistého tlačítka vybrat cílový adresář. Na tabletu tento způsob práce zřejmě akceptujete, na osobním počítači nikoli.

Podobně se chová i Pošta od Microsoftu, které od začátku vytýkáme nemožnost jednoduše přetahovat zprávy do složek. Jde ale o chybu, nebo o věc designu? Aplikace vedle Windows 8 podporuje rovněž Windows RT, pro uživatele tohoto operačního systému může File Brick představovat přijatelnou volbu pro správu dat. Stejně nepředpokládám, že byste na tabletu tolik toužili po operacích s konkrétními soubory. Více obrázků naleznete v galerii.

Přenos složky z Facebooku na lokální disk
Přenos složky z Facebooku na lokální disk

Byl pro vás článek přínosný?