Hlavní navigace

Nejstarší torrent oslavil 15. narozeniny. Jde o film The Fanimatrix

2. 10. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Když nemáte peníze na hosting, sdílejte své dílo přes BitTorrent. Svého času to zafungovalo pro krátký fanouškovský film Fanimatrix. Původní torrent je dodnes aktivní.

S počítačovými technologiemi souvisí klíčová otázka životnosti obsahu. Mění se ukládací média, formáty i pracovní softwary. Web nám poskytuje neskutečný objem obsahu, u které ale ještě více platí, že už zanedlouho nemusí být dostupný. Dosavadní výzkumy uvádí, že průměrná doba životnosti webové stránky jsou desítky až nízké stovky dní. Jako solidní „držák“ se ukázal být jeden specifický torrent. V rámci výměnné sítě BitTorrent je již 15 let distribuován 16minutový film The Fanimatrix, jak upozornil TorrentFreak. Jak název napovídá, jedná se o dílko reagující na fenomén Matrixu, resp. na Animatrix. Fanouškovský projekt z Nového Zélandu byl na síť vystaven 27. září 2003.

Tehdejší hosting „se nechytal“

Sebastiana Kai Frosta, jeden z autorů a autorek filmu, který se zabýval počítačovou technikou, TorrentFreaku řekl, že bylo tehdy nemyslitelné, že by film byl distribuován pomocí tradičních úložišť s přístupem přes HTTP či FTP. Rozpočet celého filmu nebyl ani jeden tisíc dolarů, autorský tým nemohl investovat do drahého hostingu. BitTorrent v tomto ohledu prokázal svou demokratickou a inkluzivní povahu.

Rajneel Singh, režisér Fanimatrixu, svého času pro NZ Herald uvedl, že film byl stažen 70 000 × za jediný týden. Tým tak ušetřil 500 000 dolarů za hosting, které by musel utratil jen v prvním měsíci, řekl Frost. Krátký film má velikost 128 MB a již název souboru, tj. The-Fanimatrix-(DivX-5.1-HQ).avi, na vás dýchne odérem minulosti. Dnes už na kontejner AVI příliš zvyklí nejsme, což podobně platí pro kompresní formát MPEG‑4 Visual.

Je neuvěřitelné, že je i po 15 letech o fanouškovský projekt stále zájem. Jen původní torrent stále sdílí několik stovek lidí, byť je možné, že medializace v tomto ohledu pomohla. Fanimatrix vypráví příběh o misi rebelantského dua ve světě virtuální reality zvané Matrix. Děj je zasazen před první plnohodnotný vysokorozpočtový film od Wachowskis.

Po 15 letech je původní torrent ještě aktivní Po 15 letech je původní torrent ještě aktivní

Byl pro vás článek přínosný?