Hlavní navigace

Filmová studia žalují Hotfile, chtějí peníze za stahování

Sdílet

Zdroj: Redakce

Filmový průmysl znovu zbrojí proti fileserverům. Americká filmová asociace (MPAA), která chrání zájmy hollywoodských studií, postrašila žalobou známý Hotfile. Ten už nedávno dostal soudní obsílku kvůli pirátství, MPAA chce web zrušit a pokud možno na tom také pár zelených vydělat.

„Za poslední dva roky se Hotfile stal jednou ze stovky nejnavštěvovanějších stránek na světě. To je přímým výsledkem obrovské podpory digitálních krádeží ze strany Hotfilu. Každý den je zodpovědný za krádež tisíců filmů a TV pořadů, které patří členům MPAA,“ říká zástupce asociace.

MPAA vadí, že Hotfile se příliš nebrání sdílení autorsky chráněných děl, naopak je podněcuje tím, že pirátům dává ještě vydělávat. A stahující si musí kupovat účty. Takže se jedná o výnosný byznys, ze kterého ale filmová studia nic nemají.

Pokud u soudu uspěje, vznikne precedens, který by mohl v budoucnu položit i další podobné služby. Jenže ani ostřílený RapidShare nikdy nepodlehl tlakům filmových studií. Dokud budou mít fileservery mechanismy pro hlášení pirátského obsahu, soud na ně bude zřejmě krátký. Polehčující okolností je, že zahraniční služby nemívají oficiální vyhledávače souborů. To kdyby se právníci opřeli do těch českých, měli by možná větší naději.

Jen podotknu, že MPAA už nedáno nechala zastavit provoz 12 torrentových sítí. Proti fileserverům, kam až moje paměť sahá, ještě žádná žaloba neuspěla.

Zdroj: MPAA

Byl pro vás článek přínosný?