Hlavní navigace

Finální procesory Ryzen poprvé na fotce. Máme i detaily chladičů Wraith Spire a Max

21. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Procesory Ryzen by se měly začít prodávat za dobu jen o něco delší než týden, má-li pravdu tato zpráva. Jsou tedy po dlouhém čekání (první příslib Zenu padl už na jaře 2014) na spadnutí. Kupodivu jsme ale až do této chvíle nevěděli, jak vlastně vypadají. Byly zde sice obrázky inženýrských vzorků, ale Ryzeny ze sériové výroby budou nakonec trošku odlišné, jak hned uvidíte.

Jejich fotografie přinesl web VideoCardz, který se Ryzenu v posledním měsíci pilně věnuje, ačkoliv byly jeho náplní vždy hlavně GPU a grafické karty. V jeho rukou uvázly snímky celého plata hotových sériových Ryzenů. Tedy už nikoliv zkušebních čipů, ale toho, co si v březnu budete moci koupit. Sériové čipy mají na rozvaděči tepla vyvedené velké logo Ryzen, díky kterému budou na první pohled snadno odlišitelné od všech starších CPU s podobným kovovým rozvaděčem.

Takto vypadají finální procesory AMD Ryzen (Zdroj: VideoCardz) Takto vypadají finální procesory AMD Ryzen (Zdroj: VideoCardz)

Na rozvaděči bude zdá se i označení modelu, tedy například Ryzen 7 1700. Popisek je na čipech poměrně dost, nicméně kvůli kvalitě fotografie těžko říci, co v nich stojí. Obrázky samotné by asi měly pocházet z obchodu, nebo možná ještě spíše z některé firmy vyrábějící PC sestavy. Jde totiž o balení „tray“ po dvanácti kusech a nikoliv krabicová balení. Na snímku jich je osm, celkem tedy osoba, která fotku pořídila, měla v rukou 96 Ryzenů.

Proč to zmiňuji? Snad by to mohlo být znamením, že při uvedení bude procesorů v obchodech k mání relativně hodně a nepřijdou nějaké dlouhodobé nedostatky, které by navíc asi vedly k zvýšení cen. I když je pravda, že i nedostatkových Radeonů RX 480 jsme před vypuštění viděli na snímcích některých velkých eshopů celé palety. Zda bude Ryzenů dost asi nebude záležet ani tak na tom, kolik kusů budou obchody mít přichystané do začátku, ale zda bude AMD zvládat zásoby průběžně doplňovat adekvátně poptávce.

Nové CPU-Z 1.78.3 má podporu pro Ryzen

Kvůli příchodu Ryzenů byl také minulý týden aktualizován program CPU-Z. Nová verze 1.78.3 by měla být jen drobným updatem, důležité ale je, že obsahuje kód pro detekci nových CPU od AMD. V binárce programu jsou již zakódována jména od Ryzenu 3 po Ryzen 7 a také modelová čísla (1600, 1600X, 1700, 1800X a tak podobně). Zajímavé je, že v něm už byl nalezen i řetězec „Raven Ridge“, což jsou APU na bázi jader Zen, která se objeví nejdříve za půl roku.

Nové chladiče potvrzeny

A nakonec ještě jeden detail, který by někoho mohl zajímat. Španělský web Informática Cero publikoval stránku z dokumentu, která ukazuje balení a chladiče pro tři osmijádra, která se příští týden začnou prodávat. Chladiče jsme již před několika dny viděli na uniklé vizualizaci, o jejíž pravosti ovšem tehdy panovaly pochyby. Zde můžete vidět, že neprávem, tyto černé boxy skutečně budou u CPU přiložené. Obrázek byl evidentně autentický.

Podle nového dokumentu dostávají chladič založený na původním modelu Wraith (tedy velký box s heatpipe a dle testů velmi slušným výkonem a hlučností) oba výkonnější 95W modely. Tedy osmijádra Ryzen 7 1700X (3,4–3,8 GHz) a Ryzen 7 1800X (3,6–4,0 GHz). Tento chladič o hmotnosti 545 g se nyní jmenuje Wraith Max a má být schopen uchladit TDP až 140 W. Potvrzuje se i červený kruh okolo rotoru, který by měl svítit. Uvidíme, zda bude tato iluminace nastavitelná, jak je dnes v módě.

Balení osmijader Ryzen s chladiči Wraith Max a Wraith Spire (Zdroj: Informática Cero) Balení osmijader Ryzen s chladiči Wraith Max a Wraith Spire (Zdroj: Informática Cero)

Levnější a úspornější – údajně 65W – osmijádro Ryzen 7 1700 má mít odlišný chladič, který se jmenuje Wraith Spire. Ten již nemá měděnou základu s heatpipe, ale používá radiální hliníkový pasiv, jaký mají boxové chladiče Intelu. Má zvládat TDP až 95 W, takže by snad stále měl mít rezervu. Jeho hmotnost je poměrně velká (425 g) a měl by mít ventilátor o stejném průměru jako Wraith Max. I rozměry Wraithu Spire jsou slibně velké, 10,9 × 10,3 × 5,4 cm, tak snad hlučnost bude přijatelně nízká. A abych nezapomněl, bude se zdá se skutečně upevňovat přímo do děr na desce, nikoliv do rámečku typického pro sockety AMD.

Wraith Max možná nebude snadné sehnat

Jak to bude s dostupností těchto chladičů, to není úplně zjevné. Dokument z Informática Cero uvádí, že chladiče budou dodávány v baleních „multipack“ s více kusy. Obvyklé jednokusové boxové balení s chladičem Wraith Spire bude k mání od Ryzenu 7 1700X. Od obou dražších osmijader ale box s s chladičem Wratih Max v tabulce chybí. Místo toho je uvedena jen verze „WOF“, což je samotné CPU bez chladiče. Je tedy možné, že alespoň zpočátku nebudou v obchodech k mání krabicová balení 95W Ryzenů s Wraithem Max a tyto budete nacházet jen v hotových sestavách. Možná se ale objeví později jako speciální, dražší balení. Nicméně pokud jste „nadšenci“, tak pravděpodobně stejně plánujete použít chlazení dle vlastního výběru. Tudíž to možná až tak vadit nebude.

Byl pro vás článek přínosný?