Hlavní navigace

Finální specifikace počítače za pětistovku odtajněny

27. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Řikali jste si někdy, že HTPC, tedy počítače určené primárně k přehrávání multimédií, jsou příliš drahé? Tak to vás jistě zaujme řešení od Raspberry Pi. Organizace s tímto názvem je ve Velké Británii registrovanou charitou, jejíž cílem je prodávat velmi levné počítače primárně k výukovým účelům. Vývojáři poprvé přišli s tímto konceptem na jaře. Nyní odtajnili finální návrh základní desky ve stejné podobě, v jaké by měla začít sériová výroba.

Raspberry Pi je miniaturní počítač, jehož jádrem je ARM procesor o taktu 700 MHz umístěný na velmi malé desce o rozměrech 8,6 x 5,4 centimetrů. K dispozici má podle verze 128 nebo 256 MB operační paměti. Na takto miniaturní desku se ještě vešla čtečka SD karet, HDMI výstup, audio jack, USB 2.0, v dražší verzi také ethernetový port. K napájení slouží microUSB. Počítač se bude prodávat ve dvou verzích, které se liší velikostí operační paměti a přítomností ethernetu. Operačním systémem je samozřejmě Linux nacházející se na SD kartě. Ohlášenou podporu mají zatím distribuce Debian, Fedora a ArchLinux.

Na všem je nejzajímavější cena. Levnější verze s menší operační paměti a bez ethernetového portu bude stát 25 dolarů, dražší verze o deset dolarů víc. Po přepočtu tedy zhruba 480, respektive 660 Kč, což opravdu není moc. Za cenu bezdrátové klávesnice dostanete skvělý přístroj na přehrávání videa či prohlížení internetu, tedy skvělý doplněk pro televizi v obývacím pokoji.

Zdroj: Raspberrypi.org

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku