Hlavní navigace

Finanční ředitelka Huawei byla propuštěna z kanadského vězení. Po dohodě a výměnou za dva Kanaďany

27. 9. 2021

Sdílet

Zdroj: Wiki Commons
Kanada v pátek propustila z domácího vězení finanční ředitelku společnosti Huawei. Strávila v něm tři roky. Meng Wanzhou je dcerou zakladatele Huawei Rena Zhengfeie a v Kanadě byla na žádost amerických úřadů v roce 2018 zatčena kvůli podezření na porušení sankcí vůči Íránu. Shodou náhod ve stejný den došlo i k propuštění dvou Kanaďanů z Číny, ale souvislost Čína popírá.

Meng Wanzhou hrozilo vydání do Spojených států, nakonec to celé skončilo zřejmě dohodou. Meng Wanzhou se podle zprávy měla k několika obviněním přiznat. Měla prý zkreslovat údaje ohledně obchodních operací Huawei v Íránu tak, aby zachovala vztahy i s dalšími institucemi, například bankou HSBC. Ty měla provádět přes firmu Skycom, kterou skrytě kontrolovala.

Meng uvedla, že po jejím propuštění byly poslední tři roky pro ni jako „matku, manželku a vedoucí společnosti“ rušivým obdobím. Ve svém prohlášení Meng Wanzhou uvedla, že podpora Číny, a to jak na vládní, tak na civilní úrovni, jí dala víru a udržovala ji v chodu během „temných okamžiků“. Propuštění komentovala i čínská média, která oslavovala návrat a zmíněná přiznání vynechala.

https://twitter.com/XHNews/status/1441809615486816262

Čína několik dnů po zatčení finanční ředitelky Huaweie zadržela dva kandaské občany Michaela Kovriga (bývalého diplomata) a podnikatele Michaela Spavora. Jakodůvod uvedla podezření z ohrožení národní bezpečnosti. K jejich propuštění došlo ve stejný den krátce po odletu Meng Wanzhou.

zdroj: Techcrunch

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.