Hlavní navigace

Finanční výsledky Intelu: Tržby vysoké, ale zisk klesl o 41 %. AMD zabilo marži Xeonů

23. 4. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Intel už má finanční výsledky za první kvartál. Nebýt COVIDu, asi by dopadly zle, serverová divize šla drsně dolů, Intelu v ní kvůli AMD klesly zisky až o 64 %.

Po třech měsících opět přichází okamžik pravdy pro výrobce procesorů – tedy čas, kdy firmy vyhlašují finanční výsledky. Jako první je má Intel, který včera oznámil výsledky za první čtvrtletí (Q1 2021).

A firma má teď poměrně zajímavé časy. Získala (zpět) respektovaného CEO, od nějž se hodně čeká, ale současně je konkurence ze strany AMD a asi i procesorů ARM nejsilnější, co pamatujeme za posledních skoro 15 let. K tomu ale navíc panuje krize nedostatečných výrobních kapacit a nedostatku hardwaru na pozadí globální pandemie, která nakopla poptávku po počítačích a noteboocích a pro Intel je to asi paradoxně docela vzpruha.

První kvartál Intelu: o dost menší zisk

V lednu při hlášení výsledků za rok 2020 Intel uvedl prognózu, podle které v prvním kvartálu očekával či cílil na tržby okolo 17,5 miliardy dolarů Dopadl ale o hodně lépe než odhad (který asi byl hodně opatrný kvůli turbulentním poměrům), nakonec firma měla tržby 19,673 miliardy, což je téměř stejně (ale přece jen o trošku míň) jako před rokem v Q1 2020. Toto jsou standardní „GAAP“ výsledky, ale Intel separátně uvádí také nižší „non-GAAP“ tržby, které jsou jen 18,6 miliardy. To je proto, že z nich Intel odečítá tržby divize NAND, kterou od něj má koupit Hynix. Onen odhad z ledna byl také non-GAAP bez divize NAND, takže reálný „beat“ prognózy je nižší, než se zdá, Intel uvádí, že svůj odhad překonal o 1,1 miliardy (17,5 versus 18,6 miliardy).

Tip: Intel končí s NAND a SSD, výrobu prodá Hynixu za 9 miliard $. Nechá si jen 3D XPoint

Ovšem Intelu poměrně výrazně stouply provozní náklady a klesla hrubá marže (před rokem 60,6 %, teď 55,2 %), takže se mu celkem dost snížil čistý zisk. Zatímco před rokem měl za první kvartál čistý zisk 5,661 miliardy, nyní v Q1 2021 „jen“ 3,361 miliardy, 82 centů na jednu akcii. Zisk tedy proti stejnému období před rokem klesl o 41 %.

Aktualizováno: Zisk snížil soudní spor (dočasně?)

Tato položka je ale ovlivněná jednorázovou srážkou, která nesouvisí s hospodařením. Intel byl v patentovém sporu s firmou VLSI odsouzen k zaplacení 2,18 miliardy dolarů za údajně zneužití patentů původně patřících výrobci čipů NXP. O tuto částku byl proto v GAAP účetnictví snížen zisk. Ovšem Intel se proti verdiktu odvolává a vzhledem k obřímu objemu odškodného je pravděpodobné, že nakonec nic platit nebude, nebo případně půjde jen o nějakou více přiměřenou částku.

Pro výsledek reálného hospodaření v tomto případě dává větší smysl dívat se na zisk v non-GAAP účtování, které soudní spor nezahrnuje. Podle něj by čistý zisk byl 5,7 miliardy dolarů, což je proti stavu před rokem snížení jen o 6 %. Na jednu akcii by to bylo 1,39 $.

(Aktualizováno 16:10: opravena informace o důvodu sníženého zisku. Za chybu v článku se omlouváme.)

Finanční výsledky Intelu za Q1 2021 Finanční výsledky Intelu za Q1 2021 (Zdroj: Intel)

Servery padají, ale PC to zachraňují

Intel na rozdíl od AMD dodává také podrobné rozdělení tržeb mezi jednotlivé divize, které je jako obvykle zajímavé. Client Computing Group (procesory pro PC a související) zaznamenala 8% nárůst tržeb proti stavu v Q1 2020, což je vliv onoho boomu prodejů počítačů a notebooků díky pandemii. Tržby dosáhly 10,605 miliardy dolarů, ačkoliv tato divize dříve stagnovala či klesala. Za tímto číslem jsou ale docela velké změny v skladbě prodejů. Tržby za samotné procesory šly nahoru o 10 %, naopak různé příslušenství (to z celkových 10,605 miliardy dělalo 988 milionů $) meziročně kleslo o 7 %.

38% nárůst notebooků

Pozoruhodné je, že zatímco stouply tržby za notebooky (o 19 %), za desktop naopak klesly o 7 %. V průměru je z toho ten 8% nárůst. Ovšem pozor – to je růst tržeb. Intel ale uvádí, že ve skutečnosti samotné prodeje procesorů a dalších produktů, pokud by se počítaly na kusy, stouply o 38 %, tedy Intel prodal víc jak o třetinu víc hardwaru (procesorů) proti prvnímu kvartálu loňského roku, což je na poměry dříve spíš stagnujícího nebo padajícího trhu PC obrovské číslo. Připomeňme také, že Intel ztratil byznys od Apple, který do části počítačů začal osazovat vlastní procesory M1, ovšem boom poptávky po PC toto zcela překryl.

Jenže také prodával za výrazně nižší peníze, protože zřejmě velká část tohoto mixu byly levné procesory, a také byl asi Intel nucený ke slevám kvůli konkurenci od AMD. Firma uvádí, že průměrné prodejní ceny se jí v desktopovém segmentu zhoršily proti stavu před rokem o 5 % a v notebookovém segmentu o 23 %. Přestože tedy stouply prodeje i tržby, zhoršil se této divizi meziročně o 2 % provozní zisk (byl 4,12 miliardy $).

AMD zaťalo sekeru hluboko do zisků serverové divize

Příslovečná krvavá lázeň se ale nabízí jako označení stavu v serverovém byznysu Intelu. V Q1 2020 před rokem měl v Data Center Group tržby 6,993 miliardy, ale letos v Q1 2021 je z toho jen 5,564 miliardy $, tržby se propadly o 20 %. Navíc to je včetně různých vedlejších produktů (Optane, síťovky, 5G produkty, AI akcelerátory), jejichž tržby šly ale výjimečně nahoru. Čistě procesory Xeon měly proto ještě horší pokles tržeb, z 6,427 na 4,811 miliardy (pokles o 25,1 %). A ještě horší je to s provozním ziskem, protože Intelu současně o 13 % klesly průměrné ceny a na základě toho provozní marže v této divizi klesla z 50 % na 23 %. Provozní zisk serverové divize byl kvůli tomu o 64 % horší než před rokem, klesl z 3,492 na 1,273 miliardy $.

Toto je asi důkaz konkurenčního tlaku procesorů AMD Epyc 7002 Rome7003 Milan, kterým Intel technologicky nemohl konkurovat a musel nabízet masivní slevy. Až tento měsíc vydal konečně dlouho odkládané 10nm Xeony, tak uvidíme, zda se mu ve zbytku roku podaří něco z těchto ztracených tučných zisků získat zpět.

Divize Internetu věcí (IOTG) měla tržby 914 milionů (+4 %), divize Mobileye stoupla výrazně na 377 milionů $ (+48 %). Tržby za FPGA Altera (PSG) se meziročně zase zhoršily, měla tržby 486 milionu dolarů (pokles o 6 %). Jak ale můžete vidět na slajdu, divizi IOTG a Altera klesly o něco provozní zisky (zelené sloupečky). Mobileye si ovšem polepšilo a zatímco loni v Q1 2020 mělo provozní zisk 88 milionů, letos v Q1 2021 už to bylo 147 milionu $. Divize nevolatilních pamětí (NAND), kterou ale Intel už vyčleňuje mimo a připravuje její prodej, měla tržby 1,107 miliardy a mimochodem si pohoršila o 17 % proti loňsku.

Výhled na Q2 a zbytek roku 2021

V průběhu následujících dní uvidíme, jak se úspěchy/neúspěchy Intelu projevily na výsledcích konkurenčního AMD. Teď ještě zbývá se podívat na prognózu pro Intel. Na druhé čtvrtletí předpokládá tržby 17,8 miliardy dolarů, samozřejmě s nějakou tolerancí (plus minus 500 milionů), což by byl pokles o 2 % proti Q2 2020. To je ona prognóza typu non-GAAP, ale pokud by se zahrnuly i tržby za paměti NAND, bude to 18,9 miliardy. A můžeme čekat, že se Intelu zase nejspíš podaří ještě nad to předstihnout odhad o zhruba miliardu, takže to nakonec bude proti loňsku nárůst. Pokud by se jen strefil přesně, má být hrubá marže asi 55 % (včetně NAND, bez ní 57 %).

Intel s tímto zvýšil odhad tržeb na celý rok. Nyní očekává GAAP výsledek tržeb okolo 77 miliard dolarů, což by byl pokles o 1 %. Čistý zisk mají být okolo 4 dolarů na akcii. Ovšem asi se dá čekat, že ve skutečnosti Intel skončí výrazně lépe. Pokud by se zase odečetly paměti NAND, tak by non-GAAP tržby byly 72,5 miliardy dolarů. Marže za celý rok má jinak zůstat nižší než v minulosti, což je vedle propadu marží u serverových procesorů Xeon také dáno rozjezdem 10nm procesorů, které jsou na výrobu výrazně dražší. Během roku 2021 má být v průměru 54,5 % (GAAP). Pokud se odebere divize vyrábějící NAND, stoupne průměrně marže na zhruba 56,5 %.

Z této prognózy se zdá, že by Intel opět mohl dosáhnout několikaprocentního nárůstu celoročních tržeb, tedy aspoň pokud nebudeme porovnávat čísla, v nichž byla zahrnutá jeho divize pamětí NAND s čísly bez ní. Bude tedy pokračovat jeho pozvolný růst, ale dost možná už nebude mít tak vysoké zisky, jak v posledních pár letech.

Galerie: Finanční výsledky Intelu za Q1 2021

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?