Hlavní navigace

Intel hlásí výsledky za Q3 2021: 19,2 miliardy $, překonání prognózy nevyšlo. Znak problémů?

22. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Intel
Finanční výsledky Intelu jsou docela zajímavé. Prakticky nepředstihl svoji prognózu, jak bývalo zvykem. Z výhledu to také vypadá, že by Intel mohl mít v budoucích letech podobné marže, jako AMD. Kdysi nepředstavitelná věc…

Přešly tři měsíce a zase je tu sezóna finančních výsledků. Jako první oznámil svoje třetí čtvrtletí Intel, který má pod novým CEO nakročeno k obrodě a také by měl brzo mít hodně zajímavé nové procesory. Momentálně ale zdá se trošku škobrtá, protože tržby za druhý kvartál zdá se zklamaly proti očekáváním.

Intel v červenci při oznámení výsledků za Q2 (kdy měl tržby 19,6 miliardy $) oznámil, že na Q3 očekává tržby okolo 19,1 miliardy dolarů. Nyní firma oznámila reálné tržby 19,192 miliardy $, o jedno procento vyšší. Meziročně je to 5% nárůst proti tomu, jaké tržby měl Intel za třetí kvartál před rokem (Q3 2020 zaznamenalo 18,3 miliardy $).

Intel separátně uvádí také nestandardní non-GAAP čísla, z nichž je odečtena divize pamětí NAND a SSD, kterou Intel prodává Hynixu. Podle non-GAAP by tržby byly 18,333 miliardy dolarů, zatímco příslušná non-GAAP prognóza byla 18,2 miliardy $.

Nejspíš se čekalo víc

Prognózu se tedy firmě podařilo skoro přesně, ale s rezervou trefit. Jenže to není zrovna dobrá zpráva, ačkoliv to tak na první pohled nemusí vypadat. Pokud finance Intelu sledujete delší dobu, tak asi víte, že firma dává prognózu vždy hodně konzervativně a s rezervou, a pak ji prakticky vždy o miliardu překoná. Ne tak nyní. Nějaké tržby zřejmě vypadly, takže se nakonec dostala ne na reálný, ale jen na ten oficiálně přiznaný, ale konzervativně podhodnocený odhad.

Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 (Zdroj: Intel)

Že by se na výsledcích ve vztahu ke „guidance“ Intelu takto projevily nějaké problémy, ať už vnější makroekonomické, nebo interní, je poměrně vzácné. I když pravda z posledních deseti let pamatujeme jeden nebo dva případy, kdy firma prognózu před vyhlášením snížila a signalizovala tak, že výsledky budou horší, než analytici čekají. Tento nynější výsledek je méně závažný než ony případy, kdy se cíl revidoval. Důvodem teď nejspíš budou celosvětové problémy počítačového průmyslu s nestíhajícími výrobními kapacitami a nedostatkem komponent a surovin.

Intel zaznamenal ovšem vysoký čistý zisk 6,8 miliardy dolarů, což je o 60 % více, než v relativně slabém Q3 2020, na jednu akcii to je 1,67 dolaru. Za tímto vysokým výdělkem je ale i to, že Intel zaplatil jen velmi malou daň (0,5 %, zatímco před rokem mu vycházela sazba 15,2 %). Podle nynější prognózy to vypadá, že se daň možná odložila až do čtvrtého kvartálu. Hrubá marže Intelu je nyní 56,0 %, provozní marže 27,2 %.

Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 jednotlivé divize Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 jednotlivé divize (Zdroj: Intel)

Odkud peníze přišly? Výsledky jednotlivých divizí

Více než polovinu tržeb opět zajistila divize Client Computing Group, kterou zjednodušeně můžete chápat jako „PC byznys“ Intelu. Měla tržby 9,7 miliardy $, což je o 2 % horší, než před rokem. Zhoršení je to také proti tržbám této divize během druhého kvartálu, tam vychází pokles dokonce o 4 %. Nicméně dobrá zpráva pro Intel je, že klesly jen tzv. „adjacencies“, což jsou sekundární produkty jako modemy a bezdrátové adaptéry. Jejich prodeje šly meziročně dolů o 35 %, asi ale hlavně proto, že Intel se z výroby modemů stahuje. Zato hlavní byznys okolo procesorů a jejich čipsetů šel meziročně nahoru, utržil 9,0 miliardy proti 8,8 miliardám v Q3 2020.

Desktopové procesory Intelu měly úspěch

Zajímavé je, že Intel hlásí nižší tržby v noteboocích (pokles o 5 %), ale v desktopech naopak nastal nárůst tržeb o 20 %. Podle Intelu je poptávka po jeho desktopových (a stále 14nm) procesorech vysoká, zřejmě v nich boduje už předtím, než vyjde nová generace procesorů. Celkově počet prodaných procesorů poklesl, a to o 6 %. Ale Intel utržil víc, protože se mu podařilo je prodávat s vyššími cenami (v desktopu o 4 %, zejména ale v noteboocích, kde mu průměrná cena šla nahoru o 10 %).

Nárůst pak proti roku 2020 má také serverová divize Data Center Group, která měla tržby 6,5 miliardy $, o 10 % vyšší než v Q3 2020, což ale bylo slabé čtvrtletí. Proti předcházejícímu druhému letošnímu kvartálu jsou tržby beze změny (v Q2 to také bylo 6,5 miliardy $).

Z ostatních divizí Intelu nejvíc rostla divize IOTG, která má nárůst tržeb o 54 % na 1,0 miliardy dolarů, z toho 326 milionů dolarů je automobilová divize Mobileye (meziroční nárůst o 39 %).

Divize Programmable Solutions Group (FPGA Altera) měla meziročně nárůst o 16 %. Ale výsledné tržby 478 milionů $ jsou pořád z dlouhodobého hlediska na stejné úrovni, tato divize se drží někde pod půl miliardou dolarů prakticky od doby, kdy ji Intel koupil. Divize pamětí NAND a SSD, které se Intel zbavuje, měla tržby 1,1 miliardy dolarů, což je meziroční pokles o 4 %.

Procesory Intel Xeon Scalable třetí generace Ice Lake SP 05 Procesory Intel Xeon Scalable třetí generace Ice Lake-SP (Zdroj: Intel)

Čtvrtý kvartál: stejný, nebo lepší výsledek?

Nakonec máme jako obvykle výhled na čtvrtý kvartál. Poslední čtvrtina roku by měla být sezónně na prodeje nejbohatší, nicméně Intel předvídá zatím jen prakticky stejné tržby jako v Q3 2021 – 19,2 miliardy $, plus minus 500 milionů (toto je GAAP výsledek včetně divize NAND, non-GAAP prognóza bez ní je 18,3 miliardy $).

Nicméně to neznamená, že firma nezaznamená mezikvartální nárůst. Musíme totiž počítat s tím, že tentokrát asi Intel prognózu zase překoná výrazně, klidně i o tu miliardu. Je totiž pravděpodobné, že vlivy, které v třetím kvartálu vedly k onomu faktickému zaostání tržeb, už teď nejspíš jsou zase započítány. Tudíž podruhé se už tento výpadek nejspíš konat nebude. Reálně by tedy tržby mohly být spíše celých 20 miliard $.

Jak hrubá marže (51,4 %), tak zisk se ale zhorší. Zisk má být jen kolem 0,78 $ za akcii, protože daňová sazba je asi výměnou za takřka nulu v Q3 v čtvrtém čtvrtletí očekávána ve výši efektivně 37 %.

Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 výhled na Q4 2021 a celý rok Finanční výsledky Intelu za Q3 2021 výhled na Q4 2021 a celý rok (Zdroj: Intel)

Na celý rok 2021 očekává Intel tržby okolo 77,7 miliardy dolarů (73,5 miliardy $ bez divize NAND). Opět je to určitě podhodnocené, takže reálné tržby budou o onen „nadplán“ uskutečněný v Q4 lepší. Hrubá marže by měla být okolo 55 % (non-GAAP 57 %) a daňová sazba 15 %. Zisk na jednu akcii Intel čeká asi 4,5 dolarů.

Procesor Intel (Zdroj: HWCooling.net)

Dlouhodobý výhled: příští léta marže skoro jako AMD?

Mimořádně Intel uvádí také dlouhodobější výhled. Pro rok 2022 Intel čeká tržby vyšší než 74 miliard $ (toto číslo ale je asi podhodnocené značně a je zřejmě zase bez divize NAND) a po příštích 4–5 let mají tržby údajně růst průměrným tempem o 10–12 %.

V nejbližších 2–3 letech se má Intelu trošku zhoršovat hrubá marže, na nějakých 51 až 53 %. Je to asi způsobené tím, že Intel začne používat dražší náročnější výrobní procesy (10nm, 7nm, výhledově 4nm). Pozoruhodné ale je, že by to nebylo o moc vyšší procento, než jakou hrubou marži má AMD (dříve nepředstavitelná věc).

Ovšem poté se má marže Intelu zase zlepšit, protože po roce 2025 očekává či plánuje návrat na pozici lídra trhu s výraznou nadvládou nad konkurenty, a tedy schopností diktovat si vyšší ceny. Toto je ale samozřejmě zatím dost vzdálená doba, takže tyto předpovědi zatím mají značnou nejistotu. Pokud se například Intelu zase opozdí vývoj budoucích výrobních procesů jako v minulosti, logicky bude jeho schopnost dominovat polovodičovému průmyslu podlomena.

Galerie: Finanční výsledky Intelu za Q3 2021

Zdroj: Intel

Byl pro vás článek přínosný?