Hlavní navigace

Finanční výsledky Nvidie za třetí kvartál jsou tu: Prodeje herních grafik meziročně klesly o 51 %

22. 11. 2022

Sdílet

Zdroj: Nvidia
Nvidii se propadly tržby za grafiky GeForce ještě víc, než byl onen 40% sešup tržeb u procesorů AMD Ryzen, nad nímž jsme se pozastavovali před měsícem.

Už jsme psali o neveselých finančních výsledcích, které ve třetím kvartálu měl Intel a tentokrát už i AMD. Aktuální situace na počítačovém trhu ale postihla negativně také Nvidii. Ta zaznamenala propad tržeb už v druhém kvartále a třetí kvartál to nezměnil: tržby jsou pořád o dost níž něž za vrcholu během jarního prvního kvartálu (pro Nvidii únor až duben). Hodně nízko jsou prodeje herních grafik a ani zbytek roku to nemá být jiné.

Nvidia před třemi měsíci (když oznamovala výsledky za svůj druhý kvartál na konci srpna) očekávala, že ve třetím kvartálu jejího nyní běžícího účetního roku 2023 – což byl srpen až říjen – by její tržby měly být okolo 5,9 miliardy $, respektive plus minus 2 %, tj. rozsah 5,78–6,02 miliardy.

Dobrá zpráva pro firmu je, že toto se jí podařilo splnit, nyní ohlášené tržby byly ve skutečnosti 5,931 $. Horší je to pro akcionáře, kteří třeba doufali, že se už firma vrátí k dřív obvyklému předbíhání těchto očekávání. Krize to ale podle všeho stále nedovoluje, a pokud si Nvidia nechávala nějakou konzervativní rezervu, nakonec ji i využila. Tyto tržby jsou 17% zhoršení proti výsledku 7,103 miliardy $ před rokem v Q3 FY22.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 (zdroj: Nvidia)

Situace na trhu také Nvidii poněkud zredukovala dřív hodně vysoké marže. Zatímco před rokem měla hrubou marži 65,2 % a čistý zisk 2,464 miliardy $, nyní se jí hrubá marže ve standardním GAAP účetnictví snížila na 53,6 % a čistý zisk na „jen“ 680 milionů $ (27 centů na jednu akcii). Paradoxně je vyšší než hrubý provozní zisk, mimo jiné asi opět díky nízkým daňovým sazbám, které si Nvidia umí zařídit. Marže se nicméně už dost vzpamatovala od nejhoršího stavu v druhém kvartálu, kdy dosáhla kvůli různým odpisům hodnoty skladových zásob, slevám GPU a podobným opatřením jen 43,5 %.

Datacentra boom, herní GPU doom

Trošku podobně tomu, co bylo vidět u AMD, se Nvidii mnohem lépe daří v serverech – její segment „Compute & Networking“ má na svědomí 3,816 miliardy $ z celkových tržeb, zatímco segment Graphics jen 2,115 miliardy $ (35,7 %). Před rokem byl ještě poměr zhruba 4:3 ve prospěch grafických produktů.

Podle Nvidie bylo 3,833 miliardy $ tržeb z datacenter, pod čímž jsou výpočetní GPU, ale také síťové produkty (divize vzniklá z Mellanoxu). Toto je meziroční nárůst o 31 %. Divize Gaming měla tržby jen 1,574 miliardy $, což je naopak meziroční propad o 51 %. Nvidia říká, že to odráží makroekonomickou situaci, covidové lockdowny v Číně, redukce skladových zásob, ke kterým teď odběratelé přistoupili, a je také zmíněn konec těžby kryptoměny Ethereum na GPU. To podle Nvidie zřejmě zhoršilo prodeje nových GPU, protože se na bazarový trh tlačí mnoho levných použitých karet od končících těžařů.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 jednotlivé segmenty Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 – jednotlivé segmenty (zdroj: Nvidia)

Ještě více se propadla divize profesionálních grafik (dříve Quadro, nyní jen Nvidia RTX). Ty měly před rokem tržby 577 milionů $, ale nyní jen 200 milionů $, což je pád dokonce o 65 %. Profesionální GPU zřejmě také profitovala z kryptoměnové bubliny, a teď zase proto cítí tentýž dopad přebytečných skladových zásob a ochlazení poptávky, který stihl karty GeForce. Také divize OEM a ostatní jde dolů, měla tržby 73 milionů $, což je meziroční pokles o 69 %. V této divizi Nvidia zahrnovala příjmy ze speciálních GPU určených přímo pro těžbu krytpoměn, takže asi není třeba moc pátrat po vysvětleních.

Kde naopak došlo (vedle datacenter) k nárůstu, jsou produkty pro automobily. Zde byly tržby 251 milionů $, což je o 86 % lepší než loni, kdy byla tržba jen 135 milionů $.

Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 trend za posledních osm čtvrtletí Finanční výsledky Nvidie za Q3 FY23 – trend za posledních osm čtvrtletí (zdroj: Nvidia)

Výhled na zbytek roku zatím nečeká obnovený růst

Nvidia již sdělila prognózu na poslední kvartál jejího účetního roku, tedy Q4 FY23, což je listopad 2022 až leden 2023. Podle té se zatím Nvidia neodpíchne od tohoto momentálně dosaženého „dna“ (byť v perspektivě posledních deseti let je to kvůli předchozímu strmému růstu dno ležící hodně vysoko).

Tržby jsou očekávány prakticky stejné – 6,0 miliardy $, plus minus 2 % (5,88–6,12 miliardy $). Má se ale zotavit dřívější vysoká marže (hrubá marže má být až 63,2 % plus minus půl procentního bodu).

Tento výsledek by znamenal, že celkové tržby za fiskální rok 2023 (FY23, tedy únor 2022 až leden 2023) dosáhnou 26,923 miliardy $ (s onou tolerancí je to rozsah 26,803–27,043 miliardy $). V předchozím účetním roce (FY22) měla Nvidia celkové tržby 26,914 miliardy dolarů, takže pokud by se trefil střed této prognózy, vyšly by prakticky navlas stejné tržby. Pravda, bude to zásluhou velmi silného prvního kvartálu, po němž přišlo výrazné zhoršení vlivem ekonomické situace a už zmiňovaných dalších faktorů, jako je prasknutí kryptobubliny.

Finální výsledky za Q4 FY23 a za celý účetní rok by měly být vydané zase za tři měsíce, tedy v druhé polovině února.

Zdroje: Nvidia (1, 2, 3)

Byl pro vás článek přínosný?