Hlavní navigace

Firefly: Firefox jako správce souborů

4. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Správce souborů ve Firefoxu vypadá zdánlivě jako bláznivý nápad. Na druhou stranu Ti, kdo pracují s internetem a k prohlížení webu používají Firefox, možná ocení, že nebudou muset prostředí svého oblíbeného programu opouštět. K mnoha úkolům lze dnes používat online aplikace. Pro správu souborů ve Firefoxu pak rozšíření s názvem Firefly.

Nedávno jsem psal návod na zprovoznění FTP připojení ve Firefoxu pomocí rozšíření FireFTP. Firefly je tak další zajímavý nástroj, který Firefoxu umožňuje manipulovat se soubory.

Firefly - je libo dva nebo více panelů?

Firefly se instaluje klasickým způsobem. Po restartu Firefoxu jej uvidíte jako další panel v prohlížeči. Přibude vám také další nástrojová lišta se sadou tlačítek umožňujících práci se soubory. Vaše pozornost by měla směřovat nejprve k několika modrobílým tlačítkům, pomocí kterých nastavujete vzhled Firefly, resp. rozmístění panelů s náhledem na obsah složek v počítači.

První z nich rozděluje aktuálně označený panel na dva svislé. Druhé tlačítko dělá totéž, ale ve vodorovném směru. Třetím tlačítkem aktuálně označený panel zavřete. Opakovaným stiskem tlačítka Expand natáhnete aktuální panel přes celé okno a zase jej vrátíte zpět. Tlačítkem Folders zapínáte stromovou strukturu se seznamem složek v bočním panelu Firefoxu. A konečně posledním z těchto ovládacích tlačítek měníte zobrazení podrobností ve vybraném panelu.

Práce se soubory ve Firefly

Firefly nabízí klasické funkce pro práci se soubory, tedy kopírování, přesouvání, mazání. Funguje jak přetahování z panelu do panelu, tak práce se schránkou. Aktivní přenosy jsou zobrazeny na záložce Transfer, kterou uvidíte, když si zapnete stromovou strukturu složek v bočním panelu Firefoxu. Na této záložce můžete souborové operace zastavovat, nebo zcela rušit.

Ve Windows Vista jsem nicméně narazil na několik omezení. Firefly nedovede následovat odkazy na složky. Pokud tedy označíte například Dokumenty, zobrazí prázdný panel. Pokud však označíte složku Documents, kam její česká varianta ve skutečnosti směřuje, je vše v pořádku. Problémy dělá Firefly také diakritika v názvech souborů a složek. Při řazení podle abecedy dává znaky s diakritikou až na konec.

Trošku matoucí je interval, po kterém je obnovováno zobrazení obsahu složky. Pokud například zkopírujete nějaký soubor do nového umístění, nezobrazí se až do znovu načtení obsahu. To může vést k domnění, že se přesun souboru nezdařil. V nastavení Firefly si nicméně můžete výchozí pětivteřinový interval načítání obsahu složky upravit. Myslím si, že by bylo mnohem vhodnější reagovat na zprávy souborového systému a zobrazení aktualizovat po každé změně, jako to dělají ostatní programy.

Otevírání souborů

Firefly nemá vestavěný prohlížeč, bohužel ani nedovede zpracovávat základní typy komprimovaných souborů. V nastavení si však můžete určit, jaký program se bude spouštět pro jednotlivé typy souborů. Firefly zde má připraven seznam nejběžnějších přípon, s jakými se lze u souborů v počítači setkat. Na vás pak je přiřadit těmto souborům odpovídající program.

Obrázky nicméně díky podpoře Firefoxu dovede Firefly zobrazovat přímo. Buď se můžete přepnout do režimu Gallery, kdy uvidíte velký náhled obrázku na úkor seznamu souborů, nebo do režimu Titles, kdy náhled fotografie uvidíte v bublině zobrazené po umístění kurzoru nad soubor s obrázkem.

Do cíle cesta daleká

Rozšíření Firefly je v tuto chvíli zhruba na půli cesty k finální verzi. Zvládá základní operace se soubory, dovede zpracovávat náhledy obrázků. Nechybí mu různé možnosti navigace po složkách (například ve Vistě ztracené tlačítko Nahoru).

K tomu, aby byl Firefly stejně dobře použitelný jako například FTP klient FireFTP, mu však zatím ještě mnoho chybí. Autor bude muset zapracovat zejména na rychlosti zobrazování obsahu složek. Určitě se bude hodit vnitřní podpora archivů. Z neznámého důvodu mi Firefly odmítal zobrazit náhledy některých snímků.

Vzhledem k tomu, že je Firefly ve vývoji, jej však hodnotím spíše pozitivně. Pokud autor odstraní zmíněné nedostatky, nechám si Firefly ve svém Firefoxu natrvalo.

Byl pro vás článek přínosný?