Hlavní navigace

Firefox 55 přináší tisíc a jednu novinku. Především jde o technologická vylepšení

8. 8. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pro toto vydání se nakumulovalo nezvykle mnoho novinek.

Před nedávnem jsem vás lákal na Firefox 55, který před chvíli konečně opustil stádium betaverze a je k dispozici ke stažení pro širokou veřejnost. Nejzásadnější a v kontextu posledních let jedno z nejvýraznějších technologických vylepšení představuje právě toto vydání. Jedna z novinek ze Serva přináší zejména:

  1. výrazně rychlejší spouštění aplikace (s více otevřenými stránkami),
  2. sníženou spotřebu paměti.

Tyto novinky jsem již rozebíral, takže se nebudu zbytečně opakovat, přečtěte si případně starší článek. Mimochodem, standardně je Firefox od minule rozdělen do čtyř procesů. Mozilla uvádí, že pokud máte k dispozici více než 8 GB operační paměti, můžete ručně povolit rozdělení do ještě více procesů. Prohlížeč by tím měl zrychlit, na oplátku však bude konzumovat více paměti.

Mozilla na základě vlastních dat došla k závěru, že je Firefox i tak úspornější než Chrome. Více procesů si nakonec svou režijní daň vybere, tak s tím počítejte. Pokud se nebojíte a připadáte si ze staré školy, na stránce about:config najděte předvolbu dom.ipc.processCount. Nově lze ale počet procesů měnit přímo v grafickém uživatelském prostředí. Jděte do Možnosti | Obecné | Výkon.

Velmi důležitá je podpora pro webovou virtuální realitu, byť zatím jen pod Windows. Mozilla se chlubí tím, že Firefox je prvním prohlížečem pro osobní počítače, který si s WebVR rozumí. Skupina lidí, kteří virtuální realitu využijí, je dnes malá, ale můžeme to považovat za první a důležitý krok k širšímu rozšíření technologie. Pokud vás projekt zajímá, přečtěte si příspěvek After a 23-Year Wait, WebVR Ships Today. Nebo navštivte web Mozilla VR, případně si zkuste demo malování.

Změňte počet procesů přímo v nastavení aplikace Změňte počet procesů přímo v nastavení aplikace

64bitů dostává přednost

Také další novinka je z technologického ranku. Mozilla dnes těm, kdo používají 64bitový Windows, začíná nabízet ke stažení primárně 64bitový Firefox. Pamatujete na časy, kdy byl vývoj 64bitové edice prohlížeče u ledu? Dnes Mozilla tvrdí, že nativní 64bitový Firefox jednak běží rychleji, jednak méně hrozí, že mu dojde paměť, ale hlavně je stabilnější. Podle Mozilly používání 64bitové ohnivé lišky snižuje počet pádů o 39 % na strojích s více než 4 GB operační paměti.

Pokud instalaci 64bitoé edice prohlížeče neprovedete ručně, nevadí. Mozilla by na kompatibilních počítačích 32bitové instalace Firefoxu měla automaticky začít převádět na 64bitové už s příštím vydáním prohlížeče.

Viditelné novinky

Dostal Firefox 55 něco jiného, než jen tunu důležitých technologických novinek? Při vyhledávání v adresním řádku můžete klepnutím zvolit, který z vyhledávačů bude použit. Pokročilí se nejspíš nevzdají pohodlných klávesových zkratek, ale méně pokročilí řádek s vyhledávači patrně ocení. Spuštění flashových prvků nyní musíte vždy ručně povolit. Mozilla dále umožňuje, abyste si postranní panel přesunuli do pravé části okna.

Zjednodušena byla také stránka s náhledem tisku. Některým se zjeví možnost ukládat obrázky stránek, jedná se však zatím jen o test pro některé instalace. Uživatelské profily již nepodporují downgrade na starší verze aplikace, takže jakmile nainstalujete nový Firefox, není doporučeno, abyste se pak vraceli zpět.

Vyhledávače se nachází pod výsledky z adresního řádku Vyhledávače se nachází pod výsledky z adresního řádku

Méně obtěžuje systém připomínající, abyste provedli instalaci nové verze prohlížeče, což od vás fakticky vyžaduje pouze restart aplikace. To zaznamenají jen ti, kdo po stažení aktualizace nezrestartují prohlížeč osm dní, případně ti, kdo vypínají automatické aktualizace Firefoxu. Takže se to dotkne málokoho. O čem jsem se ještě nezmínil?

V aplikaci by měl být pohřbený rovněž předvolba pro (de)aktivaci hardwarové akcelerace VP9, jež funguje ve Windows 10. V adresním řádku se na prvním místě zobrazují návrhy vyhledávání, dále Firefox při zadávání adresy bez protokolu pokusí požadavek vyřešit tak, aby vás automaticky přesměroval na zabezpečenou verzi webu. Při komunikaci pomocí WebRTC jsou podporovány stereo mikrofony.

Novinek se tedy nakumulovalo opravdu hodně a s dnešním vývojovým cyklem již na takové balíky nejsme zvyklí. Tak si to užijte. Pokud máte zájem o stažení Firefoxu, zamiřte na adresu www.mozilla.org/firefox.

Byl pro vás článek přínosný?