Hlavní navigace

Všechny doplňky ve Firefoxu přestaly fungovat. Mozilla rychle hasí situaci

7. 5. 2019

Sdílet

Není zřejmé proč, v prohlížeči každopádně vypršel certifikát ověřující podpisy doplňků. Firefox je v důsledku tohoto zakázal s tím, že podpisy nejsou platné. Situace už byla z větší části vyřešena, s důsledky se ale ještě můžete potýkat.

Nefungovaly vám v posledních dnech doplňky ve Firefoxu? Mělo to svůj důvod a chybu udělala sama Mozilla. Čím více doplňků používáte, tím vaše situace patrně byla problematičtější a nepříjemná. Stávající doplňky byly vypnuty, nešlo přidávat nové. Ve Firefoxu totiž vypršela platnost certifikátu, který je používán pro ověřování podpisů doplňků.

Podotýkám, že Mozilla nekomunikovala zrovna šťastně a na svém blogu jen neurčitě informovala o problému způsobujícím vypnutí doplňků. Na Bugzille nicméně lze dohledat detailnější informace. Kvůli starému certifikátu Firefox považoval podpis doplňků za neplatný. Problémová situace začala 3. května.

Stáhněte si opravné vydání Firefoxu

Od té doby Mozilla i komunita vymýšlely postupy, jak doplňky znovu zprovoznit. Teď už se jimi ale řídit nemusíte, neboť výrobce dne 5. května vydal Firefox 66.0.460.6.2 ESR. V těchto vydáních by už doplňky, motivy vzhledu a jazykové balíčky měly znovu fungovat. Bohužel tím nebyla situace vrácena do normálu zcela. Mozilla v poznámkách k vydání aplikace uvádí, že:

  • Malý počet doplňků může být označen za nekompatibilní. Ke ztrátě dat nedošlo, ale tyto doplňky je potřeba přeinstalovat.
  • Doplňky používající technologii kontejnerů, jež byly vypnuty, nemusí být v tomto vydání obnoveny do předchozí konfigurace. Buď je nastavte znovu, nebo počkejte na další vydání Firefoxu.
  • Motivy vzhledu nemusí být tímto vydáním automaticky aktivovány, v případě potřeby tak učiňte manuálně.
  • Nastavení domovské stránky nebo vyhledávání upravené doplňkem může být ztracené, tj. setkáte se s výchozími hodnotami.
  • Používáte-li hlavní heslo, může být potřeba jej znovu zadat. Teprve poté se doplňky znovu aktivují.

K problémovým situacím Mozilla poskytuje informace a návody na dočasná řešení dokonce v češtině na webu podpory (díky aktivní komunitě). Firefox 66.0.4 a 60.6.2 ESR představují rychle připravená vydání, která řeší základní problém, ale s doladěním situace do normálního stavu se Mozilla ještě bude potýkat. Není zřejmé, jak se mohlo stát, že důležitý certifikát vypršel, někdo však datum expirace zkrátka přehlédl. Doufejme, že se to už nebude opakovat. Mozilla by měla blíže vysvětlit příčinu a učiněná opatření.

Zdroj: Mozilla Add-ons Blog via gHacks Tech News

Byl pro vás článek přínosný?