Hlavní navigace

Firefox 67 zlepšuje výkon a některým zapíná přelomový WebRender

21. 5. 2019

Sdílet

Další vývojový cyklus máme za sebou, takže můžete aktualizovat svůj Firefox. Nová řada zlepšuje výkon a plynulost vykreslování, ale také mění pravidla pro doplňky v režimu soukromého prohlížení.

Dnes vyšel Firefox 67. Mozilla se už vzpamatovala z nedávné situace, kdy byly všem deaktivovány doplňky. Omluvila se a nakonec podala vysvětlení, přičemž teď už můžeme jen doufat, že se situace nebude opakovat. Pojďme si už ale přiblížit novinky v sedmašedesáté řadě prohlížeče.

V některých instalacích je totiž aktivována komponenta WebRender. Již jsem se jí věnoval, takže jen krátce připomenu, že významně zrychluje vykreslování stránek. Lépe řečeno s ním bude vykreslování plynulejší, využívá totiž grafický čip. Mozilla novou technologii testovala měsíce v kanále s betaverzemi. Dnes je připravená WebRender nasadit naostro. Půjde ovšem jen o tzv. měkký start, protože k aktivaci dojde jen v 5 % instalací stabilního Firefoxu.

Mozilla to uvedla v neděli na Redditu, jak si všiml Neowin. Technologie představuje další část projektu Quantum, v rámci kterého v prohlížeči dochází k významným technologickým proměnám, jejichž cílem je zpravidla mj. zrychlit chod programu. WebRender byl zatím testován pouze na zařízeních s Windows 10 a s grafickými kartami od Nvidie. Výrobce už potvrdil, že pro Firefox 67 budou vybírány právě počítače splňující tyto dva parametry.

Dále bylo dosaženo lepšího výkonu díky několika dalším optimalizacím, které se už vztahují ke všem instalacím. Byla snížena priorita parametru setTimeout při načítání stránky, dále dochází k odložené inicializaci méně důležitých komponent při spuštění. Rovněž Firefox pozastavuje činnost nepoužívaných stránek.

Další novinky v prohlížeči

Co dalšího nás čeká ve Firefoxu 67? Nově nainstalované doplňky ve výchozím stavu nebudou aktivní v režimu anonymního prohlížení. V něm pak už můžete ukládat hesla. Přehrávání videa ve formátu AV1 s výrazně vyšším výkonem (respektive nižšími požadavky na výkon CPU) zajistí nový dekodér dav1d. Pomocí vlastního nastavení aplikace lze bránit tomu, aby byl váš počítač weby využíván k těžbě kryptoměn. Bránit Firefox může také tzv. fingerprintingu. Mozilla pak vypíná službu pro sdílení snímků, ty už můžete ukládat jen lokálně.

Mění se architektura uživatelských profilů. Ty jsou nyní spojeny s instalací, tudíž pokud si nainstalujete více různých Firefoxů, každý z nich bude používat vlastní profil. Tím bude zabráněno negativním jevům spojeným s migrací dat do novější verze aplikace, přičemž některé části profilů nebyly zpětně kompatibilní se staršími verzemi prohlížeče. Pro případnou synchronizaci můžete využívat Firefox Sync.

Mozilla dále uvádí, že vás Firefox ochrání před spouštěním starších verzí aplikace, což právě může vést k potížím s kompatibilitou nebo k narušení profilu. Není ovšem vůbec jasné, jak konkrétně vás chce „chránit“. V neposlední řadě pak Firefox 67 podporuje API FIDO U2F, s nímž na webu využijete dvoufaktorovém přihlašování s příslušnými hardwarovými klíči pro USB. Kompletní přehled novinek najdete na webu Mozilly.

Zdroj: poznámky k vydání Firefoxu 67

Byl pro vás článek přínosný?