Hlavní navigace

Firefox 68 pro Android přejde do servisního režimu. Mozilla se soustředí na Fenix

29. 4. 2019

Sdílet

Již několik měsíců Mozilla investuje primárně do nového Firefoxu pro Android, takže ten stávající mnoho novinek nenabízí. Přístup bude ale stvrzen oficiálně, protože zanedlouho dojde ke zmrazení stávajícího produktu. Bude s ním méně práce.

S mobilním Firefoxem se Mozille podařilo oslovit jen málo lidí. Podíl prohlížeče je zanedbatelný, a proto během loňska došlo k nastartování prací na nové kapitole prohlížeče pro Android s kódovým označením Fenix. O něm jsme už párkrát psali. Zaměřený bude mj. na práci s relacemi a lepší výkon. Kdy se nového produktu dočkáme?

Nebude to hned zítra, ale blížíme se. Jak si všiml Sören Hentzschel, Mozilla v sumarizačním dokumentu prozrazuje svůj plán na ukončení životnosti současného Firefoxu pro Android. K ukončení podpory dojde až v příštím roce, konkrétní datum stanovené není. Vyplyne z prací na projektu jménem Fenix. V tuto chvíli jsou však prováděny kroky ke zmrazení podoby stávajícího Firefoxu pro Android.

Verze 68 bude poslední, jež nabídne změny v otázce funkcionality (tím je myšlena i podpora webových technologií). Od té doby bude produkt z hlediska funkcionality zmrazený a v této podobě dožije až do zatím neurčeného data ukončení životnosti. Firefox 68 vyjde 9. července, následně tedy budeme potkávat jen servisní vydání označená jako Firefox 68.x. Prohlížeč se fakticky přesune do režimu/kanálu ESR, tj. Extended Support Release.

K tuto kroku dochází, aby se Mozilla mohla více soustředit na nový produkt, tj. Fenix. Vrtání se v kódu stávajícího Firefoxu vedlo občas k potížím, které bylo nutné řešit. Edice ESR je známá z klasických počítačů, na mobilech bude využita snad poprvé. Ukončení životnosti stávajícího Firefoxu bude závislé na tom, jak půjde vývoj Fenixe, nemělo by však přesáhnout plánovanou životnost verze 68 ESR, jejíž podpora vydrží minimálně do července 2020.

Byl pro vás článek přínosný?