Hlavní navigace

Firefox 75 pečuje o adresní řádek. Je chytřejší a přehlednější

7. 4. 2020

Sdílet

Mozilla se rozhodla, že bude svůj prohlížeč produkovat ve standardním cyklu. Nevíme ovšem, jestli by seznam novinek vypadal stejně, kdyby nebyla koronakrize, přehlednější adresní řádek nicméně neurazí a za aktualizaci stojí.

V úterý odpoledne Mozilla vydala Firefox 75. Největší novinku představuje upravený adresní řádek. Když je aktivní, zvětší se (včetně písma). Pracuje se s ním tak pohodlněji a umocňuje se dojem jeho momentální dominance. V tomto režimu se zobrazují kratší adresy URL, prohlížeč skrývá část s protokolem. Řádek se lépe přizpůsobuje menším obrazovkám. Když do řádku klepnete, aniž byste cokoli napsali, rovnou se v našeptávači zobrazí nejnavštěvovanější stránky, které se jinak zobrazují také v prostoru nového panelu. Samozřejmě, že pokud je web už otevřený, klepnutím na odkaz se přepnete do daného panelu. Chytrou navigaci prostřednictvím adresního řádku ostatně Firefox nabízí už roky.

Představuje podle vás adresní řádek ve Firefoxu 75 cestu k lepšímu?

Našeptávač pak zobrazuje návrhy dalších výrazů při psaní zobrazuje tučně. Za vypíchnutí stojí ještě jedna drobnost. Budete-li hledat určitá řešení problémů týkajících se Firefoxu, může vám být v našeptávači nabídnuto tlačítko s relevantní akcí. Např. může jít o cestu k resetování prohlížeče. Tahle funkce je ale dostupná zatím jen v anglické jazykové mutaci.

K tématu: Edge je druhým nejpoužívanějším prohlížečem. Co to znamená?

V edici prohlížeče pro Windows je nově podporována funkce Direct Composition. Má zlepšit výkon Firefoxu a do budoucna umožní použití WebRenderu na zařízeních s Windows 10 a integrovanými grafickými čipy od Intelu. Na Linuxu je Firefox dostupný ve Flatpaku. Kdo chce, prohlížeč si stáhne z www.mozilla.org.

Zdroj: poznámky k vydání Firefoxu 75 | The Mozilla Blog

Byl pro vás článek přínosný?