Hlavní navigace

Firefox 83 načítá stránky až o 15 % rychleji. Vynutíte v něm HTTPS

18. 11. 2020

Sdílet

Minule vývojový tým zrychlil Firefox v několika oblastech. Ani čerstvý Firefox 83 v tomto ohledu nezklamává. Javasriptové jádro SpiderMonkey doznalo velkých úprav, díky čemuž se prý stránky načítají až o 15 % rychleji. Odezva webů byla zkrácena až o 12 %, dále prohlížeč ušetří až 8 % paměti oproti předchozím vydáním.

Poslední verze Firefoxu přidává z bezpečnostního pohledu nikoli bezvýznamný prvek, jehož aktivace je nicméně volitelná. Nový režim vynucuje použití šifrovaného komunikačního protokolu, takže spojení přes HTTP sám upraví – použije HTTPS. Šifrované spojení vynucuje např. doplněk HTTPS Everywhere, jenž se dokonce stal pevnou součástí Bravu.

Díky šifrování vaši komunikaci po cestě nepřečte nikdo třetí. Některé weby jej stále nenabízí. Naštěstí už u těch nejnavštěvovanějších jedná o poměrně vzácný jev (odkazovaná data jsou tři čtvrtě roku stará a další weby od té doby upgradovaly). Pokud narazíte na web, jenž neposkytuje HTTPS, Firefox vám umožní pokračovat dále pomocí HTTP. Pokud takovou stránku navštěvujete často, můžete režim deaktivovat jen pro ni. Pokud o něj stojíte, zapnete jej v nabídce Možnosti | Soukromí a zabezpečení | Režim „pouze HTTPS“. Lze jej zapnout jen pro režim anonymního prohlížení.

Další novinky ve Firefoxu 83

Prohlížeč dále podporuje známé gesto prsty pro přibližování a oddalování obsahu na zařízeních s dotekovou obrazovkou a Windows, zatímco v případě macOS se bavíme o touchpadu. Režim PiP můžete ovládat klávesovými zkratkami. Např. Ctrl+↑ zvýší hlasitost. Konečně jsou podporovány již dříve zmíněné formuláře AcroForm, které si tak vytisknete. Při sdílení obrazovky během prezentace je zřejmé, jakou obrazovku sdílíte.

Pár úprav si všimnete při použití vyhledávání. Firefox 83 stejně jako předchozí vydání rozšiřuje WebRender na další zařízení. Tentokrát se jedná o stroje s Windows 7 a 8 a macOS 10.12 až 10.15. Mozilla informuje, že na nedávno oznámených počítačích od Applu s procesorem architektury ARM Firefox díky emulaci funguje. Na nativním vydání vývojový tým pracuje.

Zdroje: HTTPS-Only Mode in Firefox / Nápověda aplikace Firefox | poznámky k vydání Firefoxu 83

Byl pro vás článek přínosný?