Hlavní navigace

Firefox pro architekturu ARM64 vstupuje do fáze betaverze. 32bitový Linux je na odchodu

11. 4. 2019

Sdílet

Na podpoře jedné nové platformy se pracuje, jinou ale Firefox postupně opustí.

Nativní Firefox pro Windows pro procesory architektury ARM64 se blíží. Jak upozornil Cnet, Mozilla dnes vydává veřejnou betaverzi portu prohlížeče. Není to však veřejná premiéra, noční sestavení bylo možné získávat už od prosince, kdy Mozilla oznámila spolupráci s Qualcommem. Firefox tak bude optimalizovaný pro běh na pomalejších, zato rovnou osmijádrových procesorech.

V tuto chvíli je rozšíření počítačů s Windows a procesory od Qualcommu pravděpodobně zanedbatelné, ovšem podobné kroky jsou potřeba k tomu, aby byly dobře použitelné a mohly konkurovat architektuře x86. Díky tomu budou mít aspoň teoretickou šanci zaujmout určitou cílovou skupinu. Prohlížeč je nejdůležitějším programem, kde nativní vydání, jež nebude nutné emulovat, poběží znatelně rychleji. Bude ale také úspornější. Betaverze Firefoxu 68 i pro ARM64 již byly dostupné dříve, a to na FTP.

Konec podpory 32bitového Linuxu

Z e-mailového zpravodaje pak vyplývá, že by Mozilla mohla v dohledné době o jinou platformu naopak ubrat. 32bitový Linux je uživateli a uživatelkami Firefoxu používán minimálně, specificky hovoříme o 0,77 % z celé uživatelské základny. Je to prý zhruba milion lidí. Není to úplně špatné číslo, náklady na podporu a vývoj pro tuto platformu však poměrově značně převyšují velikost této části uživatelské základny.

Denní série testů každého příspěvku do kódu si pro tuto platformu vyžádá 11 % z procesorového času určeného testování. Jedná se o neefektivně investované zdroje. Padl proto návrh postupně omezit podporu 32bitového Linuxu. Začít by se mělo tím, že by pro něj neměl vyjít Firefox 69, místo toho by příslušné instalace měly být převedeny na Firefox 68 ESR. Podpora platformy by tím zajištěna až do roku 2021.

Byl pro vás článek přínosný?