Hlavní navigace

Firefox 81 zazáří barvami. Chystá se i úprava systému vyhledávání

2. 9. 2020

Sdílet

S ohledem na krátký vývojový cyklus na Firefox 81 nebudeme čekat dlouho, přestože nedávno teprve vyšla verze 80. (Objeví se 20. října.) Nadcházející vydání nás oblaží novinkami viditelnými na první pohled. Trojici konzervativních motivů vzhledu v základní výbavě doprovodí barevný motiv Alpenglow s nádechem růžové a fialové. Budete si ho moc vybrat hned při prvotním nastavení prohlížeče. Upraveno bude prostředí pro tisk. Dnes když zmáčknete Ctrl+P, objeví se okno s výběrem tiskárny. Firefox 81 by měl nabídnout prostředí ne nepodobné tomu z Chromu. Nabídne tedy náhled stránky k vytištění a nechá vás nastavit základní parametry tisku.

Úprava adresního řádku a vyhledávání

Mozilla chystá také další designové novinky, které ale dorazí později. V nočních sestaveních Firefoxu bylo nedávno aktivováno nové prostředí pro vyhledávání. Jeho snahou je sjednotit chování při použití aliasů a tlačítek pro použití alternativních vyhledávačů ve spodní části nabídky pod adresním řádkem, je-li řádek aktivní.

DT24

Vizuálně se po vybrání vyhledávače místo loga na začátku řádku zvýrazňuje název vyhledávací služby. Klepnutí na některý ze sekundárních vyhledávačů v uvedené nabídce (při psaní do adresního řádku) již neprovede vyhledání výrazu, nýbrž spatříte výsledky našeptávání z právě vybraného vyhledávače. Vývojový tým se tímto snaží nabídku se sekundárními vyhledávači učinit srozumitelnější. Navíc nově umožní z tohoto prostředí vyhledávat čistě v knihovně záložek, mezi otevřenými panely a v historii.

Zdroje: Firefox Nightly News via Neowin | designový návrh Search Shortcuts

Byl pro vás článek přínosný?