Hlavní navigace

Firefox má problém s Internet Explorerem, Microsoft je v tom ale nevinně

2. 1. 2023

Sdílet

Zdroj: Depositphotos
Internet Explorer je již v důchodu, ale stále způsobuje na webu problémy. Mozilla teď kvůli němu na celý rok pozastavuje správné chování funkce User-agent. Řešení potrvá celý rok a problém vyřeší až čas.

Microsoft se již plně soustředí na webový prohlížeč Edge a Internet Explorer podporuje již jen v rámci IE módu právě v Edgi. Některé firemní systémy totiž na IE stále spoléhají a takto mohou stále fungovat i v novém prohlížeči.

Některé weby detekují typ prohlížeče přes takzvaný User-agent a na jeho základě potom posílají jinak upravený kód pro různé webové prohlížeče a někdy i různé verze prohlížečů. V minulosti bylo pro některé weby potřeba měnit User-agent na jiný v případě, že jste používali třeba Operu a vývojář webu nebyl zrovna nejostřejší pastelka v Malování.

Mozilla má teď s touto funkcí jiný problém. Některé weby totiž místo Firefoxu 110 váš prohlížeč nesprávně detekují jako Internet Explorer 11 (podle čísla rv:11). Na základě toho potom prohlížeči předhodí jiný kód, což způsobuje chyby v zobrazení webu.

Microsoft s tím tentokrát nic dělat nemůže a spoléhat se na tisíce kodérů problematických webů Mozilla zřejmě také nechce. Tento problém by Firefox měl až do verze 119. Mozilla proto funkci User-agent pozastavuje, respektive se Firefox bude hlásit stále jako stará verze 109 až do vydání verze 120, která by měla vyjít někdy na konci tohoto roku. Firefox 110 je zatím dostupný jen jako Nightly a určený pro testery a fanoušky.

Zdroj: Mozilla via Ghacks

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.