Hlavní navigace

FireTune: zrychlení internetu ve Firefoxu

22. 12. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Návody, pro zrychlení internetového prohlížeče Firefox se to na webu jen hemží. Ostatně ani ExtraWindows nezůstává nic dlužno. Psali jsme například o rychlejším stahování obrázků a navigaci. Jedněmi z nejoblíbenějších tipů jsou však takové, které popisují nastavení vedoucí k rychlejšímu načítání webových stránek ve Firefoxu.

Všechny úpravy, které pro zrychlení internetu ve Firefoxu uděláte, počítají s úpravou nastavení zobrazeného po zadání adresy about:config. Když potvrdíte varování a prohlížeči slíbíte, že budete opatrní, zobrazí se vám sada hodnot, které ovlivňují chování prohlížeče. Stačí je upravit - Firefox tak můžete zoptimalizovat, ovšem nevhodným zásahem jej pošlete do pekel.

Pro uživatele (a je nás většina), kteří nejsou zběhlí ve všech konfiguračních parametrech, které vývojáři Firefoxu připravili, je zde příznivá zpráva. Zrychlení internetu ve Firefoxu dosáhnete i pomocí programu FireTune od společnosti Totalidea, kterou možná znáte coby tvůrce různých tweakovacích programů pro Windows.

Začínáme s FireTune

FireTune si stáhněte z těchto webových stránek. Balíček rozbalte do nějaké složky na disku. FireTune totiž nemá instalátor, stačí ho jen spustit. Jakmile tak učiníte, klepněte v horní části okna programu na tlačítko Language a z nabízených jazyků si vyberte český překlad. Poté se s vámi bude FireTune bavit v češtině.

Ještě před tím, než se pomocí FireTune pustíte do zrychlení internetu ve Firefoxu, klepněte na tlačítko Nastavení a vyberte si, zda chete optimalizovat aktuálně nainstalovaný Firefox nebo někde uloženou přenosnou verzi tohoto prohlížeče. FireTune si totiž poradí s obojím.

Výběr profilu a záloha

Dalším (velmi důležitým) krokem na cestě za rychlejším internetem je výběr uživatelského profilu, který ve Firefoxu používáte. Na většině počítačů budete mít jen jediný profil nazvaný default. Pokud se vás na počítači střídá více pod různými přihlašovacími údaji, nebo pokud jste si vytvořili různé profily (spuštěním Firefoxu s parametrem -ProfileManager), pak si vyberete ten, na kterém chcete zrychlení internetu vyzkoušet.

Pokračujte vytvořením zálohy. Pokud by se vám upravené nastavení nepozdávalo, budete tak mít možnost vrátit změny do původního stavu. Klepněte na tlačítko Vytvořit zálohu konfigurace a počkejte, než vám FireTune oznámí, že záloha byla dokončena. Měla by to být otázka sekund.

Optimalizace výkonu

Po výběru profilu a vytvoření zálohy se můžete pustit do úprav. FireTune nabízí tři záložky s optimalizacemi Firefoxu. Na první záložce nazvané Optimalizace výkonu si vyberte, jak rychlý je váš počítač a jaké máte k dispozici internetové připojení. Berte přitom v úvahu nápovědu pod těmito volbami.

Z hlediska FireTune je za rychlý počítač považován stroj s procesorem 1,5 GHz a rychlejším a alespoň 512 MB paměti. Rychlé připojení je v podstatě vše, co není GPRS nebo dial-up (vytáčené spojení).

Jiné optimalizace

Nyní se přepněte na záložku Jiné optimalizace. Zapněte druhou volbu určenou pro ukládání objektů SSL do mezipaměti. Standardně nejsou data ze zabezpečeného připojení do mezipaměti v počítači ukládána - jde o kompromis mezi rychlostí a bezpečností. S využitím mezipaměti však můžete práci se zabezpečenými stránkami o něco zrychlit. Záleží tedy na vás.

Další užitečná nastavení

Poslední záložka obsahuje tři užitečné volby ovlivňující chování Firefoxu v případě výskytu chyb a v práci s operační pamětí. Jako první je zde volba, která umožňuje místo chybového hlášení ve formě na potvrzení čekajícího dialogu zobrazit chybovou stránku. To může být pohodlné, protože nemusíte nic potvrzovat a Firefox na vás nečeká.

Druhá volba zapíná automatické dokončování adresy během psaní. Jakmile klepnete do adresního řádku prohlížeče, tak Firefox standardně nabízí výběr adres odpovídajících vašemu zadání. Musíte však minimálně stisknout šipku dolů a Enter, nebo použít myš, abyste si jednu z nabízených adres vybrali. Při automatickém dokončování toto odpadá a adresa je doplňována během zadávání přímo do adresního řádku.

Poslední z voleb se pokusí optimalizovat využívání operační paměti, se kterým se Firefox opravdu moc netrápí, zvlášť pokud často pracujete s větším množstvím otevřených panelů.

Spuštění optimalizace

Jakmile máte nastavení připraveno, klepněte na tlačítko Vyladit. FireTune vás upozorní na to, abyste Firefox vypnuli a vytvořili si zálohu nastavení. Po úpravě je zobrazeno výsledné hlášení. Nyní můžete změnu ve Firefoxu vyzkoušet v praxi.

Jakékoli optimalizace určené k dosažení rychlejšího internetu jsou docela diskutabilní a především obtížně měřitelné. FireTune má výhodu, že je zdarma a veškeré úpravy může vrátit zpět do původního stavu. Navíc se nemusí instalovat, takže vám v počítači nezanechá nepořádek. Vyzkoušejte a napište, jak se slibované zrychlení internetu projevilo na vašem počítači.

Byl pro vás článek přínosný?