Hlavní navigace

FlipCorner: aktivujte Flip 3D myší v rohu obrazovky

16. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vista mnohé odpuzovala krvavými hardwarovými nároky a byla známá tím, že ani na silném počítači neběhala zrovna jako namydlený blesk. Pokud k ní někoho něco táhlo, bylo to dost často grafické prostředí Aero. Bylo průhledné, bylo elegantní a ve své době problémové tím, že zbytečně plýtvalo místem na obrazovce. To platí sice i dnes, máme však větší monitory s vysokým rozlišením, takže se nám neúspornost jako problém tolik nejeví. Naopak, při plném HD rozlišení jsme často rádi, že se nemusíme strefovat do trpasličích tlačítek.

Aero bylo pokrokové také z technologického hlediska, jenže to běžný uživatel nevnímal. Jeho pozornost se upřela do nových grafických efektů a funkcí. Náhled na okno z hlavního panelu? Užitečné! Flip 3D? Efektní a zajímavý! Samozřejmě, že Microsoft pořádně přitvrdil až v sedmičkách, ale i tak Vista své světlé okamžiky zkrátka měla. Vraťme se k funkci Flip 3D. Ta nás dnes zajímá, protože si ukážeme, jak ji snadno ovládat. Jistě se najde mnoho lidí, kteří tuhle vychytávku v systému přehlíželi. Jedna skupina tak činila záměrně, neboť měla problém s ovládáním.

Přepínání ve 2D proti 3D

Druhá skupina pro změnu o ničem podobném nikdy neslyšela. Microsoft Flip 3D propagoval, mohli jste jej spatřit na každém druhém propagačním obrázku z Visty, stejně tak ho recenzenti nadšeně ukazovali svému publiku, ale faktem zůstává, že funkce dost zapadla. A důvodů, proč k tomu došlo, existuje hned několik. Jak jinak.

Přepínání oken 3D, jak se tahle věc v češtině oficiálně jmenuje, se uživateli příliš nevnucuje. Slouží k přepínání oken, jenže na to tu máme dlouhá léta zavedený jednoduchý dialog a zkratku Atl+Tab. A soupeřte si s notoricky známou kombinací kláves. Pokročilejší uživatelé, kteří jsou v práci s klávesnicí alespoň trochu zběhlí, už podobnou funkci měli. A vůbec je nenapadlo hledat nějakou alternativu, byť se s ní redmondští v době uvedení Visty nezapomínali chlubit.

Těm, kterým přišla novinka zajímavá, nezbývalo něž si zvyknout na zkratku Win+Tab. Jenže když máte vedle sebe dvě stejné funkce a dvě stejné zkratky, obvykle vám zabere příliš dlouhou dobu naučit se preferovat novější kombinaci. Jenže Microsoft klasické Alt+Tab z Windows vyjmout nemohl. Pakliže by váš počítač nerozchodil Aero, nefungoval by ani Flip 3D. Přepínání oken ve třetím rozměru nicméně mohlo být nastavené jako výchozí, avšak v případě potřeby (např. při nedostatku výkonu) by se systém vrátil k osvědčené 2D verzi. Jenže vývojáři nechali dvě velmi podobné funkce vedle sebe.

Flip 3D se lépe ovládá myší

I kdybyste si nakrásně zvykli na novou klávesovou zkratku, řešili byste další problém, a sice hardwarovou náročnost. Než se počítač vzpamatoval z 3D pohledu na otevřená okna, než ho celý zpracoval a zobrazil, měli jste okna pomocí staršího 2D rozhraní dávno přepnutá. A možná vícekrát než jednou. Neefektivita a neohrabanost téhle funkci zkrátka také nepřidala. Doba se ale změnila, počítače jsou výkonnější, Windows 7 optimalizovanější, takže nyní nám v používání 3D náhledu brání především horší dostupnost. S jednoúčelovým a velice funkčním prográmkem naštěstí můžete na Win+Tab zapomenout a chopit se myši.

Ve Vistě jste mohli ještě najít ikonu v panelu Rychlé spuštění, která Flip 3D aktivovala. V sedmičkách je ale logicky pasé. Aplikace FlipCorner nicméně pojala ovládání úplně myší jinak a využívá k tomu navíc rohy obrazovky. Jednoduše řečeno, stačí vám pak najet ukazatelem myši do rohu a v tu ránu se vám na obrazovce vyskládají otevřená okna. FlipCorner hlásí „nečekaně“ kompatibilitu s Windows Vista a 7 a vyžaduje .NET Framework 2.0 nebo novější, což v těchto systémech opravdu řešit nemusíte, neboť ho v nich najdete od počátku.

Odpočívej v pokoji (?)

Žádnou instalací procházet nemusíte, aplikaci jen rozbalte do nějaké složky a spusťte ji. Ukrývá se v oznamovací oblasti, dvojitým klepnutím vyvoláte konfigurační dialog. V kontextové nabídce ovšem najdete také dočasné vypnutí funkce, konkrétně na jednu hodinu (Disable FlipCorner during 1 hour). Až budete rohy obrazovky potřebovat k jiným účelům, prográmek takto snadno deaktivujete.

V nastavení se ovšem dostanete k tomu nejdůležitějšímu, a sice které konkrétní rohy budou Flip 3D vyvolávat. Ve výchozím stavu se tato funkce přisuzuje pouze levému hornímu růžku. Pokud ji povolíte v pravém horním rohu, budete přepínání oken často vyvolávat omylem, když se budete pokoušet zavírat nebo i minimalizovat spuštěné programy. Za přednastavenou hodnotu lze tudíž autora jedině pochválit. Pakliže však chcete, můžete si vybrat klidně všechny čtyři možnosti.

Reaction area určuje velikost aktivní zóny, odkud je možné prostorový náhled na okna vyvolat. Pokud se uchýlíte k minimální hodnotě (jeden pixel), musíte ukazatel myši umístit až do samého rohu, ani o kousek vedle. Čím větší oblast povolíte, tím méně se musíte s myší rohu přibližovat. Zároveň se ovšem zvýší šance nechtěné aktivace Flip 3D.

Můžete také zvýšit či snížit prodlevu aktivace (Activation Delay). Pakliže ji nastavíte na příliš vysokou hodnotu, budete čekat zbytečně dlouho, než se náhled otevře. Platí to i obráceně, při nízké hodnotě se náhled může ukázat takřka okamžitě. Jestliže hodláte FlipCorner používat, bude lepší, když jej necháte pouštět spolu s Windows (Start with Windows). Pokud vás téma zajímá, přečtěte si náš starší článek Přepínejte v efektním Flip 3D pomocí myši, který se prostorovým přepínáním oken zabývá z podobného pohledu.

Jak se nakonec ukazuje, s myší si Flip 3D rozumí lépe než s klávesnicí. Nebo máte jiný názor? Naučili jste se používat Flip 3D? A bude vám chybět? Zatím se zdá, že z Windows 8 jej Microsoft možná vynechá.

Byl pro vás článek přínosný?