Hlavní navigace

Folding@home i pro GeForce!

24. 5. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Projekt distribuovaných výpočtů Folding@home je znám především tím, že jako první využil potenciál moderních grafických čipů. Nejdříve to byly Radeony řady X1000, jejich podpora byla nyní ukončena a GPU klienta lze získat pouze pro Radeony sérií HD. Již brzy se ale dočkají i majitelé grafických karet od Nvidie.

Přednášky se ujal sám Vijay Pande, hlavní vývojář projektu Folding@home. Zdá se, že do projektu se již záhy budou moci zapojit všechny grafické akcelerátory z rodin GeForce 8 a 9. A samozřejmě také dosud nevydané GeForce GTX 280 a 260.

Klient sice ještě není veřejně dostupný, ale funkční betaverze už existuje, jak dokazuje tento snímek. Všimněte si v pravém dolním rohu okna položky Renderer, kde je (pravděpodobně) napsáno „GeForce GTX 280“.

Zde Nvidia porovnává výpočetní výkon klasického x86 procesoru, procesoru Cell v Playstationu 3, Radeonu HD 3870 a nové GeForce GTX. Bohužel, odborník na slovo vzatý z marketingového oddělení Nvidie se zapomněl podívat do statistik F@H (teď zrovna nefungují), ze kterých lze snadno vyčíst, že grafické čipy (zatím pouze ty od ATi) podávají daleko vyšší výkon, než Cell – a nezapomeňme, že v souhrnných statistikách jsou zahrnuty i slabší modely než nejvýkonnější jednočipová karta ze stáje ATi.

Nicméně, nejde ani o to, čí karta je ve výsledku výkonnější. Akcelerátory obou výrobců se nyní mohou zapojit do obecně prospěšných výpočtů a to je jedině dobře – snad GeForce pomohou k tomu, aby lidstvo dříve vynalezlo lék na rakovinu… nebo vojáka pro armádu mutantů.

Zdroj: PC Perspective

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku