Hlavní navigace

Fortron má 1400W „vodní zdroj“. Uvedl také levnou sadu pro redundantní napájení [Computex]

29. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento týden se na Tchaj-wanu rozběsní veletrh Computex 2017, během nějž lze čekat řadu různých počítačových novinek nebo kuriozit. Jako jednu z prvních takových položek tu máme počítačové zdroje, které vystavuje společnost FSP Group (prodávající také pod značkou Fortron). U zdrojů platí, že „to podstatné máte uvnitř“, takže jejich výstavní prezentace není úplně nejatraktivnější věc. Ovšem dvě z novinek jsou pozoruhodné i bez bližšího pohledu na osazení součástek a měření kvality výstupu.  

Voda ve zdroji

První je zdroj označený Hydro PTM+. Jak už je asi jasné z názvu, jde o ATX napájecí zdroj s vodním chlazením, či lépe řečeno integrovaným vodním blokem, z nějž jsou ven vyvedena standardní vyústění. Můžete ho tudíž zapojit do vodního okruhu ve svém počítači a chladit jej zároveň s ostatními komponentami, čímž si v systému ušetříte ventilátor navíc. Nicméně Hydro PTM+ větrák stále má, takže dokáže běžet i samostatně bez připojení na okruh (což se bude hodit, jelikož nutnost připojovat hadice pro každé, třeba i jen zkušební spuštění by byla dosti svazující). Vodní chlazení je vyvinuté ve spolupráci s firmou Bitspower a mělo by prý klást důraz na bezpečnost, která bude při společné přítomnosti kapaliny a 230V napětí v jedné krabici kritická.

fsp-group-zdroj-hydro-ptmplus-computex-2017 FSP Group Hydro PTM+, 1400W zdroj s vodním chlazením

Zdroj je certifikován pro účinnost 80 Plus Platinum a základní výkon je 1200 W. Ten ovšem platí jen pokud je zdroj chlazen vzduchem. Pokud jej zapojíte do vodního okruhu, stoupne využitelný výkon až na 1400 W. Do 600 W zátěže má Hydro PTM+ být dokonce schopné pracovat i pasivně, bez vodního chlazení i bez spuštěného ventilátoru. Zdroj má jinak modulární kabeláž (jak můžete vidět na fotografii) a podle tiskové zprávy také iluminaci pomocí LED. Světelná show by měla být i konfigurovatelná a RGB, což je zdá se dnes pro některé uživatele velmi důležité.

Levné redundantní napájení

FSP má na Computexu vystavenou ještě jednu zajímavost – adaptér, s kterým by mělo být možné spřáhnout dva běžné napájecí zdroje dohromady a udělat z nich tak redundantní zdroj napájení. Redundantní zdroje – stavěné tak, aby v případě selhání nebo vypnutí jednoho zdroje systém dostával dál nepřerušené napájení z druhého – jsou časté v serverech, ovšem také poměrně drahé. Idea zařízení pojmenovaného Easy Redundancy Kit (ERK) je tento „non-stop“ systém poskytnout jen s dvěma základními běžnými zdroji, přičemž o rozkládání zátěže a překlenutí výpadku se postará zařízení ERK.

FSP Group/Fortron Easy Redundancy Kit FSP Group/Fortron Easy Redundancy Kit

Modul ERK by měl údajně pracovat na principu DC-DC měniče, zatím k němu ale není příliš dalších informací. Podle obrázku by zřejmě ale měl být určen pro provoz se dvěma serverovými 12V zdroji se zjednodušeným dvanáctipinovým konektorem (postrádajícím 3,3V a 5V větve), nikoliv se zdroji typu ATX. Na výstupu už ale zdá se ale jsou oba konektory, takže by se tímto řešením měla dát živit i běžná desktopová deska.

Pro nás uživatele PC by asi bylo ideální, pokud by Fortron vyrobil ještě variantu, s kterou se dají spřáhnout dva běžné ATX zdroje (něco podobného má Phanteks, ale přímo od výrobce zdrojů by takové řešení asi mohlo být důvěryhodnější). FSP Group sice vyrábí také redundantní modulární zdroje ve formátu ATX, ale toto řešení by bylo univerzálnější a asi i levnější, neboť použité zdroje by mohly být v podstatě libovolné, dle vašich preferencí a možností.

Byl pro vás článek přínosný?