Hlavní navigace

Fotky prvních nereferenčních Radeonů R9 285 v podání Sapphire, XFX a HIS

11. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tonga alias Radeon R9 285 se blíží. Na internet unikly první fotky karet s nereferenčním chladičem a návrhem PCB. Cílem karty je nahradit „starou“ R9 280, což je v podstatě přetaktovaná HD 7950. Spekulace hovoří i o nástupci R9 280X (opět HD 7970 GHz Edition) s kódovým označením Tonga XT.

Nechme drbů a pojďme se podívat na R9 285 (Tonga Pro). Základní frekvence je 918 MHz. Boost frekvence je zatím neznámá, pravděpodobně překročí tisícovou hranici. Frekvence pamětí je 1375 (5500 efektivně) MHz.

Referenční karty v základu ponesou 2 GB GDDR5. Pro rozlišení 1080p je to dostatečně velké množství a karty proti 3GB verzím R9 280 (X) zlevní minimálně o několik stokorun. Největší změnou je šířka sběrnice, která se zmenšila na 256 z původních 384 bitů. Propustnost se tím scvrkla na 176 GB/s (u Tahiti to bylo 240 GB/s). Karta si vystačí se dvěma šestipiny. Největší otázkou zatím zůstává TDP a finální cena.

Vysoká spotřeba a s tím související náročnost na chlazení karet Tahiti byla dobrým důvodem, proč spousta lidí zvolila konkurenční GeForce. R9 280 nabízí stejnou cenu jako GTX 760 ale výkonem zapadá spíš k rychlejší a dražší GTX 770.

Pojďme se podívat na nereferenční modely. První a asi nejzajímavější je model od Sapphire. Hongkongský výrobce použil svůj povedený chladič Dual-X. Víceméně podobné chladiče najdete i na slabších či starších kartách. Pozměnil se jen barevný kabátek. Pokud vás toto řešení zaujalo, můžete zabrouzdat v sekci grafických karet a podívat se, jak si modely s chladičem Dual-X vedly proti konkurenci.

 

Výrobky od XFX jsou na českém trhu téměř nesehnatelné. R9 285 v podání tohoto výrobce nebude výjimkou. Chlazení karty obstarává velký hliníkový pasiv se čtyřmi heatpipe, které odvádí teplo ze základny. Kartu ofukují dva nízkoprofilové ventilátory o průměru zhruba 92 mm.

HIS je u nás další exotickou značkou, jejíž modely ale s trochou snahy seženete. Chladič a konstrukce celé karty se dost podobá modelu od XFX. Na první pohled se zdá, že chladič i ventilátory jsou o něco menší. Nedozná-li chladič od svého předchůdce na R9 280X změn, pak se bude třeba oproti MSI Twin Frozr IV jednat o výrazně horší volbu.

Všichni výrobci zachovali referenční kombinaci výstupních konektorů DVI-I, DVI-D, HDMI a DisplayPort. U všech karet také chybí konektor CrossFire. Tonga v multi-GPU zapojení poběží stejně jako výkonnější R9 290 (X) na technologii Crossfire XDMA.

Zdroje: VideoCardz

Byl pro vás článek přínosný?