Hlavní navigace

Fotky Radeonu R9 Nano odhalují konstrukci chladiče a PCB, první čísla o výkonu

25. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jak se prázdniny nemilosrdně chýlí ke konci, už to skoro začínalo vypadat, že AMD nestihne původně zmiňovaný termín odhalení grafiky Radeon R9 Nano, jenž měl podle různých informací nastat někdy v srpnu. O posledním víkendu se však již spustila obvyklá snůška různých úniků, svědčících o brzkém příchodu novinky.

Zdá se, že AMD by mohlo mít uváděčku kompaktní verze GPU Fiji s pamětí HBM naplánovanou na tento týden. V některých médiích se totiž objevily informace, že by k ní mělo dojít 27. srpna, čili už ve čtvrtek. Není z nich ovšem jasné, zda půjde hned o uvedení kompletní i s recenzemi, v červnu totiž AMD nové Radeony a čip Fiji odhalovalo na několikrát, kdy nejprve došlo k prezentaci na E3, pak k postupnému uvolňování detailů a recenze karet vyšly až o týden později.

Parametry R9 Nano zatím nikde neunikly, vzorky karet pro recenzenty jsou ale již alespoň někde v oběhu. Na webu se totiž začaly objevovat jejich fotografie, a to hned z několika zdrojů. Nejprve se objevily fotografie karty v sestavě s Mini-ITX ASRockem X99E-ITX/ac a procesorem Haswell-E. Ty byly zveřejněny na fóru Overclock.net uživatelem Elmy, s kterým se AMD domluvilo na výrobě speciální demonstrační sestavy s (jeho slovy) maximálním výkonem a minimálním objemem. Jak to dopadne, zatím vidět není, skříň má ale být vyrobena na míru z uhlíkových vláken. Pokud chcete zavzpomínat na staré časy, kdy letěl „casemodding“, můžete se posléze podívat na toto vlákno, jak to dopadlo.

 

Chladič skrývá heatpipe

Mnohem zajímavější jsou ovšem snímky z korejského webu IYD.kr. Ty se totiž jednak věnují hlavně kartě samotné a jsou kvalitní, hlavně ale konečně dávají dobrou představu o řešení chladiče, kterým bude Radeon R9 Nano krotit čip Fiji. S TDP 175 W při délce PCB nějakých 15 cm a jediném ventilátoru bude přitom asi hrát roli nejdůležitější. Na fotkách je holé PCB s jedním osmipinovým konektorem a také odmontovaný pasiv ze spodní strany. Ten i s ventilátorem váží 489 gramů a můžeme vidět, že má měděnou základnu, z níž teplo rozvádí heatpipe.

Radeon R9 Nano na fotografiích (IYD.kr)
Radeon R9 Nano na fotografiích (IYD.kr)

Heatpipe by (pokud to dobře „čtu“) mohly být čtyři. Jsou zploštělé a v plné délce umístěné pod žebry, proto nebyly na dřívějších snímcích vzorků vidět. S tímto uspořádáním totiž téměř veškerou dostupnou šířku pod krytem vyplňuje žebrování, zatímco obvykle je u chladičů pár centimetrů u hřbetu či spodku karty ponecháno volných pro rozvedení heatpipe paralelně s žebry. Všimněte si také vynechaného obdélníkového prostoru v černém spodním krytu. Tudy by zřejmě měl foukat vzduch z ventilátoru na regulátory napětí, zároveň by měl vát po PCB pod chladičem a přispívat tak k ochlazování zbytku karty. Jak dobře (a tiše) bude celý chladič fungovat, to se ale neodvažuji hádat, bude to také hodně záviset na kvalitě zpracování pasivu a ventilátoru.

 

Výkon blíž k R9 290X než k R9 Fury X?

Jak už bylo řečeno, specifikace v tuto chvíli ještě neprosákly. Zřejmě na konferenci Hot Chips ale AMD mělo ilustrační slajd s přibližným herním výkonem R9 Nano ve srovnání s plnotučným Radeon R9 Fury X a s Radeonem R9 290X. Test, prý provedený ve Far Cry 4 s detaily Ultra a rozlišením 3840 × 2160, klade výkon modelu R9 Nano blíže k Hawaii než k standardnímu Fiji. To naznačuje, že takty budou o poznání níže, než na výchozích 1050 MHz, snad někde mezi 800 a 850 MHz. Výkon R9 290X vypadá podle grafu na nějakých 30,5 FPS, R9 Nano na 33 FPS a Fury X na 42 FPS. Výkon vztažený ke spotřebě je ale samozřejmě mnohem lepší.

Zdroje: VideoCardz, IYD.kr, Overclock.net, Golem.de

Byl pro vás článek přínosný?