Hlavní navigace

Fotky ve Windows 10 použijí UI pro analýzu snímků. Díky tomu nabídnou vyhledávání

31. 7. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft do svého nástroje na prohlížení obrázků pro Windows 10 přidává automatickou kategorizaci fotografií na základě jejichž obsahu, zachycených tváří, barev nebo měsíců pořízení. Nástroj, který se po instalaci ve Windows nazývá Fotky, ale ve Windows Storu Microsoft Fotografie (to není vtip), tak zapojuje do pracovního procesu umělou inteligenci, kterou si Microsoft pěstuje.

Identifikace předmětů či obličejů na obrázcích samozřejmě není žádnou novinkou. Rozpoznávání je uplatňováno v řadě online služeb, přičemž zřejmě nejlépe to dělá Google Photos. Pokud ale Fotky používáte, bude to vítané zlepšení. Nebo možná funkce, díky které vás program přesvědčí, že byste o něm měli mít zájem.

Novinku, s níž souvisí vyhledávací pole přidané do nástrojové lišty, si všiml Daniel Rubino. Umělou inteligenci umožňující vyhledávání ve fotografiích, obsahují Fotky ve verzi 2017.35063.13610.0. Rubino ji spatřil na kanále Release Preview. Zjevně se jedná o omezenou distribuci, protože jinde zatím aplikace není k sehnání. (Mimochodem, co distribuční kanál, to jiná verze Fotek pro Windows 10.)

Fotky se naučí analyzovat snímky díky umělé inteligenci (foto: Daniel Rubino) Fotky se naučí analyzovat snímky díky umělé inteligenci (foto: Daniel Rubino)

Fotky také navrhují nová fotoalba. To dává smysl, protože pokud aplikace dokáže např. rozlišit snímky pořízené na stejném místě v podobný čas, dokáže je rovněž seskupit. Podobné schopnosti má také OneDrive na webu. Fotky ale svůj index ukládají lokálně a funkce se dá vypnout. I když ji dnes nemá ještě k dispozici každý, lze předpokládat, že se brzy dočkáme všichni. Pokud si ovšem Microsoft funkci nehodlá nesmyslně schovávat do Fall Creators Updatu.

Byl pro vás článek přínosný?