Hlavní navigace

Fotoprůvodce: malé 4/6/8/9cm ventilátory Noctua a ztišení NASu v praxi

17. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Poznámka: Článek má inspirovat majitele zasloužilých NASů, boxů na disky a dalších zařízení, nejde o hloubkový test ventilátorů.

Větráčky na chladičích CPU i grafik se řeší neustále, podobně jsou tam o další pomocné větráky v počítačových skříních. Jenže aktivní chlazení už dnes mají i další kusy elektroniky v domácnosti – od třeba televizí po NASy. A bohužel je nutné dodat, že jen málokdy je uvnitř těchto zařízení použito cokoliv kvalitnějšího, než univerzální noname ventilátory s omezenou životností a nepříliš nízkou hladinou hluku.

My jsme velmi krátce vyzkoušeli čtyři různé vetráčky od Noctue, které by měly napravit to, co „stock“ modely zanedbávají. Osmicentimetrový model je zde jen pro srovnání, zajímala nás především řada NF-A, která slibuje kvalitní ložiška a extrémně dobré potlačení hluku.

Při výběru sledujte samozřejmě rozměry (včetně tloušťky, ta je u malých zařízení velmi důležitá) a také možnosti zapojení. Pouze modely s označením PWM nabízejí čtyřvodičové připojení, které umožní regulovat otáčky k mnohem nižším hodnotám (92mm model NF-A9x14 PWM zvládne i neslyšných 300 ot./min.). Naopak snímač otáček (tedy 3pinové zapojení) je už vždy samozřejmostí.

 

NF-R8, nejjednodušší a nejlevnější vetráček v sadě. Nemá žádné speciální funkce a vylepšení, jde „jen“ o kvalitní 80mm model s dlouhou zárukou, který jsme k focení přibrali pro srovnání:

 

Noctua nabízí i méně typické průmery, jako tento 60mm NF-A6x25 FLX s docela velkým rozpětím provozních otáček:

 

Největší model NF-A9x14 PWM má výšku jen 14 mm, hodí se tedy i do hodně malých skříní. V nabídce je i standardní model s 25mm výškou:

 

Miniaturní 40mm model NF-A4x10 FLX vypadá ve velké krabici poněku nepatřičně, uvnitř se ale i tady skrývá dostatek redukcí na netypické koncovky:

    

Všechny čtyři větráčky pohromadě, všimněte se hodně odlišné geometrie lopatek u každého modelu – dá se tedy věřit tomu, že vývojáři skutečně ladí vlastnosti pro každý rozměr zvlášť:

 

Rychlé porovnání rozměrů a především tlouštky. Odshora dolů je to 10, 25, 25 a 14 mm:

 

Na první pohled si všimnete integrovaných antivibračních podložek a gumovch trnů, které jsou standardní součástí balení (k dispozici jsou ale i klasické šroubky). Při detailnějším zkoumání objevíte i vychytávky ve tvarování lopatek a tvarování povrchu – prostě věci, kterými je Noctua už dlouho známá.

Detail speciálního tvarování povrchu lopatek (Flow Acceleration Channels), které by podle tvrzení výrobce mělo omezovat turbulence a tím pádem snižovat aerodynamický hluk. Stejný účel má schodovitý okraj vstupního otvoru a také drobné důlky na vnitřní straně rámu. Integrované gumové podložky učinně tlumí vibrace, pokud navíc použijete montáž na dodané gumové trny, není si nač stěžovat:

Spolehlivý jednodiskový NAS ZyXEL, jehož větráček se stal už po roce nepřetržité provozu příliš hlasitým:

  

Původní větráček není ničím zajímavý, jde o klasický „univerzální“ model. Na místě ho drží dvě plastové západky a poněkud neestetický kus lepidla, která zde patrně měl i funkci tlumiče vibrací:

I při letmém pohledu je vidět, že účinná plocha lopatek, respektive prostor kolem centrálního motorku, je u NF-A4x10 FLX mnohem větší:

Kompatibilitu konektorů se snažila Noctua vyřešit dodávanými redukcemi, které ale pochopitelně pokrývají jen nejčastější možnosti. U zařízení typu NASu se ale na ně ani tak nemůžete spolehnout. Navíc jsou poměrně rozměrné a nemusí se do kompaktních skříní úplně dobře vejít. Částečně to řeší rychlospojky OmniJoin, lepší je ale použít trochu kutilského násilí a kabely upravit ručně. Barvy vodičů snad trefí každý...

Nabídka redukcí a prodlužovaček. Všechny kabely jsou opletené, aby vám v zařízení nevznikl nepořádek a především zbytečné zábrany proudění vzduchu:

Větráček měl nestandardní konektor, na který se nedala použít žádná z redukcí. Ve výbavě je ovšem také sada zacvakávacích spojek OmniJoin a konektor pro standardní koncovku:

  

Stačí ustřihnout kabel od stávajícícho větráčku a propojit napájecí kabely. Pro nezručného kutila jistě snadné řešení, vznikne ale neúsporná kabeláž a redukce je navíc z neznámého důvodu jen dvouvodičová (a přijdete tedy o sledování otáček). Samozřejmě můžete také ustřihnot kabel nového ventilátoru a tak propojit všechny tři dráty. Pokud máte aspoň základní výbavu, nejspíš rovnou drátky přiletujte, nebo přímo vyměníte celou koncovku bez viditelných spojů:


Rozsáhlejší testování hlučnosti a účinnosti nemá v našem případě větší smysl, nemáme moc s čím porovnávat. Výhody proti původnímu řešení ale byly jednoznačné. Hladina hlučnosti našeho NASu rozpoznatelně klesla (opět je více slyšet disk než větráček), přičemž teplota disku v provozu se snížila z 52 na 48 °C. Co už kvůli klasickému disku (a také typu jeho uchycení) naopak není nikterak znát, je snížení vibrací.

Byl pro vás článek přínosný?