Hlavní navigace

Fox už patří Disneymu. Vytvoří streamovací impérium

20. 3. 2019

Sdílet


Loni jsme sledovali napínavé drama o nákup společnosti 21th Century Fox. Přetahovaná Disneyho s Comcastem vyšroubovala cenu nahoru. Disney původně nabídl 52 miliard dolarů, Comcast přihodil na 65 miliard, ale vítězem pomyslné aukce se nakonec stal první zmíněný. Rozhodl se formou akcií zaplatit 71 miliard. Přestože se spojovali dva giganti, antimonopolní úřady se nebály narušení konkurenční trhu a akvizici schválily. Dnes přesně s 5:02 se Fox stal členem bohaté rodiny Disneyho.

Získal tím filmová studia 20th Century Fox (název společnosti byl o století dál), Searchlight Pictures a Fox Animation, dále většinu televizních stanic Foxu, kanály National Geographic a další drobnosti. Disney též většinovým podílem ovládl službu Hulu, televizní a filmovou videotéku konkurující Netflixu. V ní mají Disney s Foxem 60% podíl, Comcast (NBC/Universal) 30 %, Time Warneru patří 10 %.

TIP: Prvním exkluzivním filmem Disney+ bude Captain Marvel

Disney samotný kromě stejnojmenného filmového studia vlastní i Marvel, Lucasfilm nebo Pixar. Spadají pod něj mj. též televizní sítě ABC a ESPN. Díky nové akvizici získal značky jako Simpsonovi, Vetřelec, Predátor, Akta X, M*A*S*H, Planeta opic, Smrtonosná past či Avatar. Domů k Marvelu se také vrací práva na komiksy X-Men, Deadpool a Fantastická čtyřka. Po Avengers: Endgame se tak bude mít největší filmová série kam posunout.

Právě díky bezednému archivu audiovizuálních děl chce Disney významně promluvit do online služeb. V Americe posílí sportovní ESPN+ a již zmíněná televizní služba Hulu. I ve zbytku světa se pak mohou těšit na Disney+. Konkurence pro Netflix odstartuje v druhé polovině roku 2019.

Byl pro vás článek přínosný?