Hlavní navigace

Free Audio Editor: povedený editor zvuku zadarmo

10. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Proč v úvodníku zmiňuji právě open source editor Audacity? Podle mého názoru se totiž až donedávna jednalo o jediný skutečně použitelný editor zvukových souborů, který byl na platformě Windows k dispozici zadarmo. Uživatelům, kteří se ale nikdy nesblížili s jeho poněkud zastarale vyhlížejícím uživatelským rozhraním, se nyní blýská na lepší časy. Na světě je Free Audio Editor nabízející moderní design a samozřejmě řadu funkcí, které od zvukového editoru očekáváte.

Jediným nedostatkem Free Audio Editoru možná bude pro některé české uživatele absence češtiny. Plusem pak, opět asi jen pro některé, uživatelské rozhraní ve stylu MS Office 2007. Veškeré funkce programu tedy najdete na pásu karet, nechybí ani kolečkotlačítko s hlavní nabídkou.

Podporované formáty

Free Audio Editor je schopen otevřít hudbu ve formátech WAV, MP3, MP2, MPA, WMA, OGG, VOX, RAW, G.72X, AIFF, MPC. Poradí si i se stopami na audio CD, které můžete do programu načíst klepnutím na speciální tlačítko. Zvukové editory většinou rozlišují mezi ukládáním do vlastního formátu a exportem do něčeho použitelného (MP3, WMA). Free Audio Editor rozdíly nedělá, výsledek můžete uložit jako nekomprimovaný WAV, nebo jako MP3, WMA či OGG. Z toho také vyplývá, že projekt není žádným způsobem ukládán. Ovšem je to vůbec potřeba?

Práce se skladbou

Načtenou nahrávku si můžete přehrát, s čímž vám pomůže sada ovládacích tlačítek v levé spodní části okna programu. Další skupina tlačítek s lupou slouží k zoomování pohledu na načtenou skladbu. Velmi se mi líbí možnost jednoduché úpravy označené oblasti. To můžete provést samozřejmě myší přímo na skladbě, okraje pak lze posouvat zarážkami na dvou spodních rolovacích lištách.

V údajích ve spodní části okna Free Audio Editoru najdete informace o délce skladby nebo označené oblasti a ukazatele hlasitosti.

Nahráváme z mikrofonu nebo vnějšího zdroje

Jako správný zvukový editor nabízí tento nástroj možnost nahrávání zvukového signálu. Tlačítkem New File si otevřete novou skladbu, jinak se nahrávkou přepíše označená část stávající nahrávky. Klepněte na nahrávací tlačítko vespod a zobrazte si dialog pro nahrávání, případně použijte tlačítko New Record v pásu karet.

V dialogu si v rozbalovací nabídce vyberte zdroj vstupního signálu, teď buď mikrofon, nebo vstup na zvukové kartě. Tlačítkem Windows Mixer si zobrazte nastavení zvukového zařízení v ovládacím panelu systému. Jakmile jste připraveni, tak nahrávání spusťte tlačítkem Record. Po dokončení klepněte na Pause a vraťte se zpět do programu tlačítkem Keep. Tlačítko Discard slouží ke zrušení nahrávky.

Všimněte si, že Free Audio Editor nabízí i automatické oříznutí tiché fáze na začátku nahrávky a nahrávání podle časovače.

Jak vyčistit nahrávku?

Při nahrávání ze starého gramofonu nebo kazeťáku může být v nahrávce spousta zvukových nečistot. Různé programy si s tím poradí různě. Pokud bych měl srovnat, jakým způsobem odstraňuje šum z nahrávky Free Audio Editor a Audacity, pak druhý jmenovaný nabízí lepší způsob, ale s komplikovanějším ovládáním. Free Audio Editor totiž neumožňuje označit část nahrávky jako vzorek šumu, ale rovnou se na základě nastavení pustí do analýzy a šum v označené části odstraní.

Na záložce Noise Reduction najdete rovnou tři funkce pro odstranění šumu. První je spíše obecná. Na několika testovacích nahrávkách si však první funkce poradila s přehledem nejlépe. Další dvě pomůcky pro čištění nahrávky slouží speciálně k potlačení šumu z magnetofonové kazety a k odstranění zvuku lidského dýchání.

Doplňte nahrávku o efekty

Na záložce Efekty naleznete celou řadu oblíbených úprav, jako jsou pozvolný náběh, doplnění ozvěny, vibrace, chór, změna rychlosti, inverze nebo obrácení nahrávky tak, že si ji poslechnete pozpátku. Základní úpravy najdete i na záložce Edit, kde lze nahrávku zbavit začátků a konců s tichem, případně spojit s nějakým jiným souborem.

Při větších úpravách nahrávky jistě oceníte možnost si jednotlivá místa označit a později se k nim vracet. Potřebné funkce pro práci se záložkami najdete na kartě Bookmark.

Doplňkové nástroje

Všimněte si rolovacího seznamu v levé části okna Free Audio Editoru. Ve skupině Tools zde najdete zajímavé pomůcky. První dvě, převaděč formátů a spojovač souborů jsou však k dispozici až v placené verzi programu. Funkci Text To Speech však vyzkoušet můžete, slouží k převodu napsaného textu do zvukové podoby. Hodí se ale především pro anglické texty.

WMA Information bude pro řadu z vás praktičtější, zde totiž zobrazujete okno pro vložení tagů s popisky ke zvukovému souboru. K čemu slouží poslední nástroj, asi myslím není potřeba překládat.

Vypalování CD/DVD

Až budete mít skladbu hotovu, upravenu a uloženu, můžete využít vestavěný vypalovací program. Najdete jej v nabídce pod hlavním tlačítkem v levém horním rohu, nebo pod „radioaktivním" tlačítkem v horní liště. Vypalování funguje v režimu průvodce, kde vyberete mechaniku, zadáte soubory, doplníte případné informace od stopy CD-Text, nastavíte maximální rychlost vypalování a celé to spustíte.

DT24

Shrnuto a podtrženo

Free Audio Editor je povedený freewarový kousek, který byste určitě měli vyzkoušet jako alternativu k zavedenému Audacity. Nabízí srovnatelný počet funkcí a modernější ovládání. Chybí mu sice možnost rozšiřování funkcí uživatelem, ale v drtivé většině případů se bez ní ve freewarovém programu obejdete. Zajímavý je vestavěný vypalovací nástroj.

Byl pro vás článek přínosný?