Hlavní navigace

FSP Aurum: Fortron s účinností 90 % a inteligencí

17. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

FSP Group je známa spíše širokou paletou modelů od napájecích zdrojů pro OEM, přes mezi nižší třídu až po adaptéry k notebookům. Novou řadou, která byla uvedena na sklonku minulého týdne i na náš trh, se chce však evidentně postavit proti nejvyšší třídě zdrojů pro desktopové počítače. Zde asi většina zákazníků vybírá mezi Enermaxy Modu87 a Pro87+ či Seasonicy X. Právě u nich se totiž Fortron evidentně inspiroval svým designem. Aurum má stejnou „granitovou“ tmavou barvu i žluté/zlaté prvky podtrhující vysokou účinnost.

Účinnost je opravdu silnou stránkou tohoto zdroje, i na 115VAC síti v americkém Knoxville, kde jsou laboratoře 80Plus.org, dosáhl v typickém 50% zatížení 91,1 %. Příjemným překvapením je pak přes 90 % i ve 20% zatížení. Koneckonců více v reportu (PDF) od této organizace či zjednodušeně v grafu:

Trochu horší je to při maximálním zatížení, zde již účinnost klesá. To jde ruku v ruce s trochu slabšími 12V větvemi než má 700wattová konkurence z nejvyšší třídy.

Hodně zajímavá je nová perforace. Šestiúhelníky medové plástve se FSP rozhodl nahradit jakýmisi šipkami.

O použitém 12cm ventilátoru zatím toliko, že používá fluidní ložiska (FDB). Na produktové stránce jsem našel graf údajného průběhu hlučnosti, údaje bývají typicky měřeny z jednoho metru. Oproti Enermaxu či Seasonicu je v těchto údavaných parametrech Fortron Aurum horší. Praxe může být samozřejmě trošku jiná, každopádně mě překvapuje docela strmý růst křivky hlučnosti (a asi i otáček) mezi 20 a 60 % zatížení.

Konektorová výbava je u všech zdrojů této třídy velmi podobná a ani Aurum 700 není výjimkou. Všechny čtyři konektory pro grafické karty jsou již PCI Express 2.0 (8-pin).

V galerii fotek lze najít i pohled do útrob zdroje. Buď se nejedná o úplně finální jednotku, nebo FSP spoléhá na to, že takto účinný zdroj už nepotřebuje žádné masivnější pasivní chladiče. Z popisu není úplně jasné, jestli jsou japonské kondenzátory použity jak pro primární, tak pro sekundární okruh. Těch 105 stupňů Celsia většinou patří k menším kondenzátorům na sekundárním okruhu, primární (velký) mívá kolem 85.

A co ta v nadpise zmíněná inteligence? Tu prostě musím odcitovat z tiskové zprávy, je to tam tak krásně: Nový integrovaný obvod (MIA IC,
Multipe Intelligence Ability), který byl vyvíjen po dobu 3 let a následně
patentován, garantuje celou řadu zefektivňujících a ochranných mechanismů
– pulzně šířkovou modulaci, vypnutí zdroje při nulovém odběru, korekci účiníku,
dvouokruhovou ochranu proti přepětí, POST SR nebo funkci Active Clamp.
Ještě dodám, že kromě ochrany proti přepětí, má zdroj ještě ochranu proti vysokému proudu a zkratu.

Zdroj: TZ AT Computers a FSP Group

Byl pro vás článek přínosný?