Hlavní navigace

FTC rekordně pokutuje Facebook, podle kritiky je to ale slabý výsledek

16. 7. 2019

Sdílet

Americká Federální obchodní komise (FTC) se rozhodla pokutovat Facebook kvůli pochybením v rámci kauzy Cambridge Analytica. Zjistily do deníky The Wall Street Journal a The Washington Post, jak upozornil mj. list The Guardian. Specificky se dle uvedených zdrojů při hlasování poměrem 3:2 se společností dohodla, že provozovatel obřích sociálních platforem zaplatí 5 miliard dolarů. Pro byli zástupci či zástupkyně republikánské, zatímco proti demokratické strany, kteří prý chtěli dosáhnout přísnějšího výsledku.

Následovat by mělo konečné potvrzení pokuty ministerstvem spravedlnosti. Výsledek se týká před více než rokem odhalené kauzy Cambridge Analytica, tedy selhání firmy ochránit soukromí uživatelek a uživatelů. Facebook v dubnu při prezentaci finančních výsledků za první čtvrtletí uvedl, že pokutu očekává (ve výši 3–5 mld.), takže výsledek není až tak velkým překvapením. Navíc na konečné a oficiální potvrzení stále čekáme.

Jak moc taková pokuta může bolet? Loni firma za celý rok utržila 55 miliard, přičemž čistý zisk činil 22 miliard dolarů. Nezdá se, že by pokuta byla velkým trestem, ačkoli není zanedbatelná. Hodnota akcií Facebooku ode dne oznámení, tj. 12. července, nikoli klesla, ale vzrostla, jak si všiml mj. reportér listu The New York Times. FTC nikdy větší pokutu neudělila. V Evropě jsme na podobné pokuty zvyklí, v Americe byly technologické firmy dlouhá léta zdánlivě nedotknutelné.

https://twitter.com/SenWarren/status/1149823884688023553

FTC se s Facebookem údajně současně dohodla, že firma znovu prověří (optimálně zpřísní) způsoby, jakými nakládá s daty, nemusí však omezovat sdílení dat se třetími stranami. Objevují se hlasy, že takový výsledek je výsměch. Matt Stoller, odborník na monopoly z Open Markets Institute, pro Guardian uvedl, že se Facebook za daných podmínek nebude stranit dalším nelegálním praktikám a sledování. Tomu nakonec odpovídá chování akcionářstva.

Byl pro vás článek přínosný?