Hlavní navigace

FTC přikázala Western Digital prodat část aktiv Toshibě

7. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americká Federální obchodní komise (FTC) nařídila společnosti Western Digital, že musí v souvislosti akvizicí Hitachi Global Storage Technologies prodat Toshibě část své výroby pevných disků. Jak vás již zhruba před týdnem informoval Pavel Boček, tak vedení WD už celou transakci přibližně před týdnem předjednalo. Okomentoval to slovy: „Evropské komisi se vyhoví stylem vlk se nažere a koza zůstane celá“. V USA však tohle přísloví neznají, a tak pro WD vytvořili jasný rámec, v němž se může pohybovat.

akvizice

Podle zamýšlené direktivy FTC musí Toshiba obdržet veškerá aktiva, aby mohla stoprocentně dorovnat dodávky desktopových pevných disků generované Hitachi GST. Direktiva rovněž určuje, že WD musí poskytnout Toshibě všechny informace o nejnovějším výzkumu a technologiích výroby, které jsou nezbytné k budoucím dodávkám, a to včetně souvisejícího duševního vlastnictví (patenty, licence apod.).

„Navrhovaná transakce byla přezkoumána antimonopolními orgány po celém světě, stejně jako Komisí (pozn. myšleno FTC). Komise kooperovala s antimonopolními agenturami v Austrálii, Kanadě, Číně, Evropské unii, Japonsku, Koreji, Mexiku, Novém Zélandu, Singapuru, a Turecku. Byla s nimi v úzkém a intenzivním kontaktu a analyzovala zamýšlenou transakci, i dostupné prostředky, aby zajistila výstup, který bude přínosem pro spotřebitele ve Spojených státech" píše FTC.

Komise nakonec schválila navrhované znění poměrem 4:0. Dodala ještě, že jeho znění zadá brzy do Federálního registru. Po dobu třiceti dnů bude přijímat připomínky (do 4. dubna 2012) a následně direktiva vstoupí v platnost.

budova FTC

S intervencí přišla FTC téměř přesně rok po té, co Western Digital oznámil záměr získat Hitachi Global Storage Technologies, která má dnes již nové „svěží“ jméno Viviti Technologies. Zaplatí za ni přibližně 4,3–4,5 miliardy USD. Část v penězích a část ve formě kmenových akcií.

Pro nás je dobrou zprávou, že některé regulační komise snad mají opravdu smysl. Při představě, že by nám WD v kooperaci se Seagatem připravil podobné cenové lahůdky, jako nám servírují v ČR mobilní operátoři, mně není zrovna lehko na duši. Jenom škoda, že ta „naše“ Evropská komise se spíše direktivně stará o to, jak nám prostřednictvím různých „slepičáren“ z kapes co nejvíc peněz vydolovat.

kurnik

Zdroj: The Inquirer, Cnet

Byl pro vás článek přínosný?