Hlavní navigace

FUD: Transcend prý má 2TB USB flashdisk široký pár milimetrů

1. 9. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když pořád riskuju, že si škaredě naběhnu a za pár dní či týdnů bude tato novinka pro smích, protože jen málokterý obor je tak nevypočitatelný, jako IT, nemůžu si pomoct a na základě všech zjištění si zase lajznu jít proti všem.

Celou 2TB flashdiskmánii a vlnu novinek odstartovalo video zveřejněné 27. srpna na netbooknews.com, na kterém jedna paní povídá cosi o tom, že má v ruce 16GB flashdisk, což je minimální kapacita, kterou lze s danou technologií vyrobit. A maximum je 2 TB, takže karta, kterou má v ruce, by mohla mít až 2 TB, což je neuvěřitelné. Na druhé straně karty se píše, že je to Transcend, je na ní logo ITRI, a může mít až 2 TB. A tato technologie ještě není na trhu jenom proto, že je zapotřebí dotáhnout ještě nějaké standardy.

 

Komentář k videu dodává důležité informace, jakože ITRI je inovační laboratoř sponzorovaná tchajwanskou vládou a Tchajwan je kolébkou hardwaru, pročež se na výstavě všude povalují takové cool věcičky. A proč se předvádí jenom 16GB model, když už existují i 2TB kartičky? Cena v řádech tisíců dolarů, což má být důvod, proč někdo přece nenechá něco takového jen tak povalovat někde na výstavce.

Zprávičky se postupně chytaly další weby, až se přes Tom's Hardware a Fudzillu se dostala prakticky do celého světa i na většinu renomovaných serverů. A jak to šlo dál, postupně se z toho vyklubala jasná zpráva, že Transcend představil 2TB flashdisky pro USB 3.0 o tloušťce karty, které půjdou za chvíli do prodeje.

Při pohledu na tenkou kartičku a vzpomínce na Ibis XL z letošního CeBITu, který na 4TB potřebuje box velikosti optické mechaniky pro 5,25" pozici (jasně, je stavěný především na vysokou rychlost), mě nenapadlo nic jiného, než co je to za pitomost.

A tak zatímco některé weby už si s nadšením z prstu cucají 3D čipy, možné využití holografického záznamu nebo tisícidolarové prodejní ceny za 2TB model, a bombardují Transcend dotazy na podrobnosti (přičemž společnost už několik dní na tyto dotazy neodpovídá), zkusil jsem se raději podívat, odkud se ty 2 TB mohly vzít.

[reklamni-kod]

Po chvilce courání jsem zjistil, že už někdy v roce 2007 přišel tchajwanský ITRI (Industrial Technology Research Institute) s oznámením o vývoji nového standardu miCARD, který má podporovat kapacity až do 2 TB, a bylo celkem jasno. Nizounký čip měl být konkurentem ke stávajícím formátům. První ohlášené karty nového standardu měly nejvyšší kapacitu 8 GB.

Asi o dva roky později se v prosinci 2009 objevila fotografie prototypu karty s kapacitou 16 GB, která se dost nápadně podobá zveřejněné až2TBkartě „Transcend“. Jistě ne shodou okolností je ve srovnání s první 8GB generací její velikost přibližně dvojnásobná.

Nakonec jsem přímo na stránkách ITRI vyhrabal věstník z roku 2007, ve kterém se nový formát představuje.  Z něj ocituji klíčovou pasáž:

High capacity  The first generation miCARD holds 8 GB; ITRI expects this to roughly double every year. The theoretical capacity is 2048 GB – yes, 2 Terabytes.

A pro jistotu i přeložím:

První generace miCARD má kapacitu 8 GB; ITRI předpokládá, že se každým rokem zhruba zdvojnásobí. Teoertická kapacita je 2048 GB – ano, 2 terabajty.

I kdybychom brali v potaz ten nejoptimističtější scénář, tedy že v roce 2007 už byla k dispozici 8GB verze a navyšování kapacity na dvojnásobek každým rokem se (i přes problémy s trvanlivostí záznamu a životností buněk) podaří udržet, na kýžených 2048 MB bychom se dostali nejdříve v roce 2015. I když už od roku 2007 uplynula dlouhá doba, nemám pocit, že bych během ní registroval technologii čipů flash se skokovým nárůstem kapacity na několikanásobek, která by byla v současnosti schopná komerčního nasazení a že by přišla bez předchozího avíza přímo v hotovém produktu, a ještě v tak miniaturním balení.

Uvidíme, jestli se ta 2TB fleška, která má být na spadnutí, skutečně objeví. Zkuste si za pár týdnů či měsíců (a nebo let) na tuto novinku vzpomenout. Nejpesimističtější lakonická verze celé zprávy by mohla znít asi takto:

Do prodeje se možná konečně za nějaký čas dostane alespoň 16GB model tenkého flashdisku pro USB 3.0, který ITRI předvádělo už před dvěma lety. S použitým standardem je v budoucnu možné dosáhnout kapacity až 2 TB.

Zdroj: NetbooknewsITRI

Byl pro vás článek přínosný?