Hlavní navigace

Fujitsu LifeBook UH900: rozporuplný trpaslík

19. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, co to vlastně je

A představa UH900 v kapse lékaře, chemika či projektanta je pro mě celkem průchodná. Pro ně je tento stroj určen převážně. Budou to uživatelé, kteří potřebuji mobilně používat aplikace ze stolních počítačů v co nejmenším balení. Je tu bohužel několik ale. K těm se dostanu v průběhu textu.

Co je malé, to je hezké...  většinou

První pocity, které mi naskočily, byly vzpomínky. Vzpomínky na skvělý a dnes téměř zapomenutý přístroj Psion S5mx. Velikostí téměř shodné krabičky (Psion byl ještě nepatrně menší) s téměř stejně velkou klávesnicí. Rozdílů tu však je více než dost. Displej - 16 stupňů šedi, procesor - dnes téměř neuvěřitelných 36 MHz, paměť - Psion si musel vystačit s 16 MB vestavěné paměti rozšiřitelnou pomocí CF slotu na pravé straně těla, ale hlavně operační systém. Zatím co Fujitsu je standardním PC strojem, Psion používal na svou dobu revoluční 32bit OS Epoc. Ten byl časem po určitých aktivitách (Psion začal spolupracovat s firmami Nokia, Ericsson a Motorola a založili společnost Symbian Ltd.) přejmenován na Symbian. Dnes už ale Symbian s původním Epocem nemá příliš společného.

Psion byl navíc konstruován hlavně jako všestranný asistent s klasickým způsobem vstupu dat (tedy klávesnicí) na rozdíl od tehdy velmi populárních PDA Palm. Nicméně dotykovou obrazovku měl také a do těla zasouvací pero. LifeBook samozřejmě bez mrknutí oka zastane i tuto roli, navíc s mnohem modernějšími technologiemi připojení k internetu. Slouží mu k tomu jak Wi-Fi 802.11a/b/g/n s dvojitou anténou, tak i 3,5G modul (3,5G modul pouze u vyššího modelu) se slotem pro SIM kartu pod baterií.

Fujitsu LifeBook je prostě zmenšený notebook, který nemá navíc omezení vyplývající z instalovaného systému Windows 7 Starter. Fujitsu jej obdarovalo hned verzí Windows 7 Professional. Po vystřízlivění z počátečních sladkých pohledů na roztomilé zařízení nastal čas na seznámení v reálném provozu. Představa úžasného společníka na cestách bez věčného uskromňování pro rozložení běžného netbooku či minibooku v "ekonomických" meziměstských autobusech ve mně i nadále udržovala zbytky příjemných pocitů.

 

 

 

Jaký je ve skutečnosti, provedení

Představy vs. realita

Půlkilový LifeBook v ruce působí při svých rozměrech 204 × 106 × 24 mm tak akorát. Displej nesahá od kraje ke kraji, ale má po stranách široké okraje s několika ovládacími prvky a web kamerou. Zpočátku toho litujete, ale je to rozumný krok. Poměr stran a rozlišení u netbooků není moc ideální, protože výška displeje neposkytuje příliš mnoho prostoru pro pohodlné prohlížení webových stránek. V případě Fujitsu s displejem od kraje ke kraji by byl tento poměr ještě horší. Fujitsu použilo displej s vysokým rozlišením 1280 × 800 bodů. Vysoké rozlišení je samozřejmě vztaženo na úhlopříčku displeje 5,6". Za rychlý start nevděčí systém postaršímu Atomu Z530 na nějž padla volba hlavně kvůli nejnižší spotřebě z celé řady Atomů, ale použitému 64GB SSD disku a 2 GB RAM.

Displej s defaultním rozlišením 1280 × 800 je příjemným překvapením (netbooky s téměř dvounásobnou úhlopříčkou mají rozlišení 1080 × 600), ale pro někoho může být již příliš jemné a způsobovat problém při čtení. Samozřejmě lze toto rozlišení snížit. Displej má slušný kontrast, ale barevné zabarvení nezanedbatelně utíká do žlutohnědých odstínů. Ani síla podsvícení není příliš silná. To je ale daň za dotykovou vrstvu displeje, která tlumí procházející světlo. To vás nutí nastavit intenzitu na vyšší úroveň.

 

 

Klávesnice se 75 klávesami je zpracovaná velmi kvalitně, ale jednotlivá tlačítka jsou poměrně malá. Díky celkovému počtu a snížení kláves na výšku se komplikuje orientaci prstů po klávesnici. Pro mé středně velké ruce je klávesnice velikostí a konstrukcí na hraně použitelnosti a na psaní deseti prsty mohu rovnou zapomenout. Opět jsem se nemohl vyhnout porovnání s historickým Psionem S5, který má promyšlenou konstrukci klávesnice. Ta při otevírání displeje vyjíždí dopředu mimo půdorys těla směrem k uživateli. Navíc díky tvarovaní a nižšímu počtu (53 kláves) mohou být klávesy i přes menší rozměry Psionu větší a tam, kde je podvědomě čekáte. Ale zpět k LifeBooku.

U tak malého těla je logická absence touchpadu. Polohové zařízení u UH900 vyřešili u Fujitsu asi nejelegantnějším způsobem, který mohli zvolit. Použili velmi pohodlné řešení v podobě trackpointu. "Trackpointí polohovadlo" je umístěno na pravé straně nad klávesnicí. V levé části umístěné dvě tlačítka s chromovanou imitací povrchu zastupují dvě tlačítka myši. Je to podobné řešení, jaké použila nejbližší konkurence Sony Vaio série P s tím rozdílem, že ovládání umístnili po stranách displeje ve spodní části. Navíc pro pohyb kurzoru neslouží trackpoint, ale citlivá ploška. Trackpoint však našel užití i zde. Je umístěn mezi klávesy podobně jako u IBM/Lenovo.

 

 

Po chvíli cviku si na toto ovládání zvyknete a přijde vám přirozené. Je pohodlné i proto, že lehce přeskakujete mezi ovládáním kurzoru a psaní na klávesnici, byť se jedná o psaní palci. Při cestách nebylo vždy možné psát s UH900 položeným na klíně a tak nezbývalo než jej vzít do rukou a psát právě zmíněným způsobem. Je to další oříšek. Klávesnice je sice malá, ale pro tento způsob to chce prsty klavírního virtuosa. Její šířka dala zabrat i mě a to si nemyslím, že bych měl krátké prsty.

K minibooku můžete připojit externí optickou mechaniku nebo pro instalaci aplikací použít USB flash. Fujitsu pro tyto případy rozšířilo možnost sdílení o bezdrátové spojení s optickou mechanikou ve větším stroji prostřednictvím Wireless Sharing. Je to obdoba řešení, které použil Apple u svého modelu MacBook Air.

 

 

 

Výkon, chlazení, závěr

Ohříváček

Výkonově je Lifebook srovnatelný s běžnými netbooky. Zhruba se dá říci, že to, co ztrácí se slabším procesorem, nahání díky již zmíněnému SSD disku a 2 GB RAM. Běžná práce se systémem i kancelářským balíkem nijak nepokulhává. Co je ale jiné, je náročnost chlazení. V tak malém prostoru je to obtížné. Fujitsu se do LifeBooku UH900 přesto podařilo k ostatním součástkám dostat i malý ventilátor. Výdech chlazení je v zadní části a při zcela zakloněném displeji nahrazuje rozmrazování skla.

Při běžném provozu a teplotách kolem 20 stupňů Celsia chlazení stíhá a LifeBook se nijak zvlášť nezahřívá. Ve vedrech, která panovala poslední dny, je ale situace jiná. Ventilátor není na taková vedra stavěný a otáčky stoupnou na maximum. Hlučnost není tak dramatická, i když přeslechnout nelze, ale zahřívání těla začíná být nepříjemné. Pokud se k tomu přidá i teplotní nárůst díky dobíjení baterie, která pokrývá celé dno těla, dostaví se obavy z přehřátí minibooku. Na holých nohách nebude položené UH900 příliš příjemné. Nespálí vás, ale v letních měsících myslíte spíše na ochlazení než na to, že by jste si chtěli přitopit. Po odpojení externího napájení teplota po chvíli klesne na únosnou mez.

Výkonové testy jsem u tohoto zařízení příliš neprožíval, protože i když je to svým způsobem a s hodně přimhouřeným okem plnohodnotný stroj, nikdo od něj neočekává brutální herní výkon a i přehrávání HD videa vzhledem k velikosti displeje nebude silnou doménou tohoto stroje. Ale pro alespoň malou představu jsem provedl měření PC Mark Vantage.

 

 

Notebook pro život

Zacílení tohoto stroje od Fujitsu se po čas soužití více a více vyjasňovalo. Svým provedením, ale hlavně cenou, která v je oficiálně nastavená na částku po přepočtu kolem 25 000 Kč (Psion S5 na počátku své "kariéry" před 15 lety startoval na ceně o 10 000 Kč vyšší!) bude zajímavý převážně pro specializovaná firemní pracoviště. A zřejmě ani internetová cena ve světě, snížená obchodníky na 850 USD tento fakt příliš neovlivní. Alespoň v českých zemích ne.

Příjemné pocity z velikosti, dobré klávesnice a displeje nepříjemně vyvažuje nízká výdrž, která u základní dvoučlánkové baterie dosahuje cca necelých 2 hodin a u 4 článkové něco přes 3 hodiny. To pro uživatele znamená jediné. Nezapomenout doma nabíječku.

Osobně si myslím, že mnoho zájemců o malé přenosné zařízení, sloužící hlavně jako osobní asistent, vyčká příchodu netbooků s procesory s nízkým taktem typu ARM, ale odladěným, na HW nenáročným OS Android, pro které jistě brzy vzniknou zajímavé aplikace včetně kancelářských balíků.

 

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže



Fujitsu LifeBook UH900 5,6"

Cena

cca 25 000 Kč s DPH

Zapůjčil

Fujitsu CZ, www.fujitsu.com

 

Specifikace

Procesor

Intel Atom Z530 1,6 GHz, 512 L2 cache, 533 MHz

Operační paměť (vestavěná)

2 GB DDR2, 533 MHz

Operační paměť (rozšiřitelná do)

2 GB

Pevný disk (velikost)

64 GB, SSD

Pevný disk (rychlost)

-

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

5,6"

Rozlišení displeje

1280 × 800

Grafická karta

Intel GMA 500

Grafická paměť

-

Wi-Fi

802.11 a/b/g/n

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

3,5G

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 32bit

Porty (s výjimkou USB)

ethernet, audio in/out

Počet USB portů

2 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC

Rozměry

204 × 106,5 × 23,8 mm

Hmotnost

0,5 kg

 

Výsledky testů

PC Mark Vantage

1141; Mem 673; TV & Mov 389; Gaming 895; Music 2107; Communication 1087; Productivity 1558; HDD 6645

Výdrž web* (čas)

1:48 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

2:18 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

1:18 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní


Byl pro vás článek přínosný?