Hlavní navigace

Fujitsu staví nejrychlejší superpočítač na Zemi

30. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Známá japonská firma Fujitsu dnes vypustila do médií zprávu o zahájení prvních dodávek komponentů pro superpočítač nové generace s názvem „K computer“. Jeho stavba by měla být dokončena ke konci roku 2012 a nabídne zhruba pětkrát vyšší výkon, než aktuálně nejvýkonnější superpočítač planety Jaguar.

Plánovaný superpočítač je klíčovou částí infrastruktury HPCI, jež je pod palcem japonské vlády. Na jeho stavbu padne více než 800 racků, v každém nalezneme vícero (více než stovku) osmijádrových procesorů Fujitsu SPARC64 VIIIfx. Každý jeden kousek procesoru nabídne výkon 128 GFLOPS, bez zajímavosti není ani špičková efektivita 2,2 GFLOPS na jeden watt. SPARC64 VIIIfx je opravdu výkonná bestie, na jednom čipu nalezneme osm jader (typu singlethread), sdílenou vyrovnávací paměť druhé úrovně a také integrovaný paměťový řadič. Pro serverový segment jsou integrovány i zvláštní instrukční sady, které dopomohou k většímu výkonu v typickém HPC (high-performance computing) zatížení.

Blokové schéma procesoru SPARC64 VIIIfx

Síla nového počítače tkví v maximálním propojení jednotlivých součástí, díky šestirozměrnému prstencovému systému z dílen Fujitsu bude možno jednotlivé úkoly přiřazovat vybraným skupinám procesorů flexibilně a efektivně. „K computer“ by měl ve výsledku dosahovat výkonu 10 PFLOPS, aktuálně nejvýkonnější superpočítač Jaguar má maximální/špičkový výkon roven po řadě hodnotám 1,759/2,331 PFLOPS. Pro tak obrovský výkon nového superpočítače je nutno řádné chlazení, ke slovu se dostanou speciální vodní okruhy, které by měly zajistit i větší životnost součástek.

Zdroj: XbitLabs.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku