Hlavní navigace

Full HD je málo, přichází 4K pod oficiálním označením Ultra HD (kromě Sony)

20. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dlouhé roky bylo Full HD rozlišení bráno jako ideál, ale vědělo se, že pro stále zvětšující se úhlopříčky televizí nebude stačit navěky. Správné označení Full HD je HD ready 1080p, pro „malé HD“ 720 je oficiální označení potom HD ready. Vyšší rozlišení označované jako 4K, případně jako Quad Full HD, se objevovalo již dříve a dokonce jej začal podporovat Youtube, ale rozlišení se lišilo.

Mezinárodní telekomunikační unie již dříve rozhodla, že oficiální název nového standardu bude Ultra HD, nyní jej přijala i Asociace výrobců spotřební elektroniky (CEA). To by zase mohlo nějakou dobu vydržet.

Narozdíl od 3D by mohlo jít o užitečný prvek současných televizí, samozřejmě pokud odhlédneme od českého terestrického vysílání.

Podmínkou pro označení Ultra HD je rozlišení minimálně 3 840 × 2 160 pixelů, což je dvojnásobná šířka i výška, jelikož ale velikost roste se čtvercem, výsledkem je čtyřikrát velká plocha proti Full HD (proto 4K). Pro srovnání se dá Ultra HD označit i jako 2160p. Poměr stran zůstává 16:9 a není jasné, zda se do budoucna počítá s profesionály oblíbeným poměrem 16:10 (protože na monitorech je 1 920 × 1 200 px mnohem lepší, než 1 920 × 1 080 px).

Větší příchod Ultra HD televizorů se očekává až v lednu na CESu. Společnost Sony se nechala slyšet, že jméno Ultra HD bude zatím ignorovat, její televize budou mít označení 4K UHD (4K Ultra High-Definition), zřejmě při stejném rozlišení. Půjde tedy jen o slovíčkaření.

 

zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.