Hlavní navigace

Func MS-3 a Surface 1030 XL: Vysoce funkční laser pro pravoruké hráče

3. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co je Func, Surface 1030 XL

Podle slov na domovském webu Func.com je značka poměrně stará (založena v roce 1999) a ve Spojených státech prý rozšířená. Až do letošního roku se však specializovala pouze na herní podložky a za celou dobu si vystačila s trojicí modelů. Nyní však skupina hráčů, která za Func stojí, přinesla herní myš MS-3, která má ideálně fungovat se zbrusu novou podložkou Surface 1030 XL. Tuto dvojici jsme otestovali a přesvědčili se, že nejen velké značky dělají kvalitní herní periferie. Func se navíc snaží dělat svoje produkty „trochu jinak“, o čemž vás přesvědčí hned elegantní bílé balení, které se od tradičních barevných krabic docela hezky odlišuje.

Func MS-3
Func MS-3

Oboustranná podložka Surface 1030 XL

Zatímco z portfolia firem jako jsou Steelseries nebo Razer si hráči oblíbili především látkové podložky, Func se vydal cestou umělého povrchu. Aby však uspokojil co možná nejvíce uživatelů, rozhodl se pro oboustrannou variantu podložky. Strany se liší hrubostí povrchu, čímž myši kladou rozdílný odpor. Pokud máte rádi opravdu lehké klouzání po podložce, oblíbíte si hrubší texturu podložky, v opačném případě se vám zalíbí jemnější strana.

 

Podložky s umělým povrchem však není možné otáčet celé – v případě oboustranné varianty by po stole nepříjemně klouzala. Proto Func upevnil dvoumilimetrovou polykarbonátovou podložku do plastového výlisku, ve kterém si ji můžete obracet. Tato základna již je vybavena gumovými podložkami, které zabraňují jakémukoliv pohybu po stole. Zvláště náruživým hráčům to přijde vhod.

Func 1030 XL
Func 1030 XL

Func podložku prodává ve dvou velikostech. Kromě naší varianty XL s rozměry 36 × 28 cm, seženete i o něco menší L, jež má 33 × 26 cm. Společně s plastovou základnou čítá celková hmotnost 422 gramů – i to pomůže k dobrému upevnění na stole. Obě části Surface 1030 XL působí kvalitním dojmem a nebál bych se, že jej časem ztratí. Nehrozí zde žádné rozlepování jako u látkových podložek a díky povrchu bez problému přežije i nějaké to polití energy drinkem.

I když zrovna na podložce nebudete používat Func MS-3, rozhodně patří k tomu nejlepšímu, co si v současné době hráči, popř. grafici mohou pořídit. Tomu však odpovídá i cena – ta doporučená se přehoupla přes tisícovku. V eshopech tedy můžeme očekávat částky kolem 950 Kč.

Func 1030 XL Func 1030 XL

Ergonomie MS-3

Ergonomie a zpracování myši

Na první pohled je patrné, že leváci opět ostrouhali. Func je pravorukou myší, jako málokterá. Prostor pro dlaň a levý bok na podepření palce se od běžných ergonomických myší moc neliší. Zvednuté obočí si však vyžádá pravá strana, kam se výrobce nestyděl navrhnout schody pro prsteník a malíček. Používání tedy bude závislé na zvycích jednotlivých uživatelů. V případě, že máte rádi podpěru pro celou dlaň včetně prstů, budete si s MS-3 libovat. Pokud však raději prsteník tisknete ke svislé stěně myši a malík taháte po podložce, budete si muset déle zvykat. Myš je kompletně plastová s měkčenou povrchovou úpravou. Nejedná se o natolik měkkou vrstvu, jako je soft-touch u smartphonů, avšak pro potící se dlaně je to mnohem lepší varianta, než běžný plast – ať už lesklý či matný.

Func MS-3
Func MS-3

 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3

Udávané rozměry půdorysu 127 × 100 milimetrů působí jako obří. Myš však bude naopak vyhovovat hráčům s menšími dlaněmi. Pokud si odmyslíte pravou část se schody, zbude vám naprosto průměrná stolní myš běžných rozměrů. Problém může nastat, pokud máte silnější prsty – ty se nemusí úplně pohodlně poskládat na odstupňované odkladiště napravo a s myší se pak budete zbytečně rvát. Tato agresivnější ergonomie, která prakticky vylučuje jakékoliv netradiční rozložení prstů na myši, je vlastností, jež rozhodne o úspěchu či neúspěchu u jednotlivých uživatelů. Buď vám padne do ruky jako ulitá a máte vyhráno, popř. si s ní porozumíte časem, v opačném případě se s ní budete trápit. Budu-li mluvit za sebe, patřím do první skupiny. Func MS-3 patří k myším, které mi svým tvarem vyhovovaly nejvíce. A to i po zkušenostech s méně vytvarovanými modely jako Logitech MX 510, Razer Mamba či A4Tech XL-750 i ergonomičtějšími kusy typu Logitechu G700.

 

Důležitou vlastností herních myší je hmotnost. Ta je u dražších modelů regulovatelná pomocí dodávaných závaží. Func bohužel tuto vychytávku nenabízí, čímž se pravděpodobně o několik zákázníků z řad profi hráčů připravil. Hmotnost 127 gramů patří mezi herními myšmi k průměru a měla by tedy vyhovovat většině uživatelů. Přeci jen bychom ale v balení nějakou čtveřici pětigramových závaží viděli rádi.

Naprostou nutností pro každé intenzivnější hraní je přesný pohyb myši. Tato nejjednodušší vlastnost však dělá problém i těm nejdražším modelům. Speciálně pak v případech, kdy se výrobci vtipně rozhodnou umístit senzor k okraji myši. Naštěstí to není případ Func MS-3, která má laserový snímač v rovině s rolovacím kolečkem – tedy uprostřed hlavní části.

Func MS-3
Func MS-3

Požitek ze hry by občas mohl pokazit káblík myši (jak jinak, než s pozlaceným konektorem na konci). Ten je poměrně tuhý, a pokud jej někde přiskřípnete nebo zlomíte, do původní rovné polohy se rovná dlouho. Asi po třech týdnech od vybalení jsou na něm stále vidět stopy smotání v krabici. Tyto záhyby se pak rády zachytávají o stojan monitoru nebo hranu stolu, což není ke klidnému hraní úplně vyhovující.

Snímač Avago ADNS 9500 s rozlišením 90-5670 DPI nemá problémy v žádném nastavení. Jeho citlivost můžete nastavovat v krocích po 90 DPI. Jak moc je maximální rozlišení softwarovou záležitostí netuším, v praxi se však stejně nedostanete nad nějakých 2000 DPI.

Tlačítka a kolečko

Tlačítka, kolečko

Výrobce slibuje spínače Omron, které by měly něco vydržet. Předpokládám však, že jsou použité pouze u dvou primárních tlačítek. I tak je to kvalitní základ, který se nerozpadne po dvou měsících hraní. Hlavní tlačítka jsou poměrně tichá s příjemným odporem. Zdvih je o něco menší, než preferuje třeba Razer.

Středové kolečko je samozřejmě pogumované a vybavené výrazným vroubkováním. Jeho pohyb je dostatečně odkrokován a rolování je tedy přesné a pohodlné. Logicky se nekoná žádné kinetické rolování, což je však záležitost spíše kancelářských myší.

Func MS-3
Func MS-3

Na horní straně najdete kromě hlavních tlačítek a kolečka ještě trojici ovládacích prvků. Tlačítko v pravém horním rohu slouží pro přepínání profilů, dvojice u kolečka pak pro ovládání rozlišení snímače. Ta jsou přístupná poměrně těžko a k přiřazování nějakých speciálních funkcí se moc nehodí.

Pro ty jsou určena tlačítka v levém boku, která jsou ovládána palcem. Stále přístupné je osvětlené tlačítko pod bříškem palce a je tedy ideální pro „nabindování“ kritických akcí. Ve výchozím stavu je mu přiřazena funkce Instant Aim. Jde o dočasné snížení rozlišení na nejnižší hodnotu 90 DPI, které se využívá pro přesnější míření v FPS. Snížené rozlišení je nastaveno po celou dobu jeho stisku. Tlačítko je ale na můj vkus umístěno moc vepředu – mačkám jej špičkou palce, což není nejjistější.

Func MS-3
Func MS-3

Na spodní straně – tedy v základně myši je největší tlačítko pod palcem. Není to sice špatná pozice, bohužel je tlačítko příliš tuhé. Chápu, že chtěl výrobce zamezit nechtěným ukliknutím, o něco povolit jej však mohl. Ve výchozí konfiguraci má přiřazenou funkci Mute v celém systému.

Nakonec zde nechybí ani klasická dvojice Zpět/Vpřed rovněž pro ovládání palcem. Dvojice těchto tlačítek je příjemně měkká a o využití ve hrách si přímo říká. Celkově jsou tedy pohodlně dostupná čtyři tlačítka, páté pod palcem je příliš tuhé a dvojice u kolečka je dobrá pouze pro změnu rozlišení myši (popř. změny skladeb v přehrávači atd).

 

Ovládací software

Ovládací software

Dodávaný program MS-3 Settings mě překvapil strohým vzhledem i jednoduchostí a přehledností. Skládá se prakticky ze čtyř karet, z nichž tři jsou oddělené pro jednotlivé profily. Na první kartě Basic Settings si nastavíte základní parametry. Rozlišení je možné nastavovat ve třech krocích a to zvlášť pro každou osu. Mezi tímto nastavením pak budete cyklovat pomocí tlačítek u rolovacího kolečka. Vezmete-li úvahu, že jsou k dispozici tři profily a pro každý z nich můžete nastavit tři různá rozlišení, napevno je možné zvolit 9 hodnot. Navíc můžete zachovat funkci Instant Aim pro nejnižších 90 DPI.

Func MS-3 Settings
Func MS-3 Settings

Nastavit můžete i parametry, které jsou běžně dostupné i v systémových nastaveních. Jedná se především o citlivost, rychlost dvojkliku, akceleraci kurzoru či rychlost rolování. Navíc zde pak najdete Angle Snapping, jenž zpřesňuje rovné tahy myší. Pokud se snažíte o rovnou čáru a pár pixelů uhnete, myš je zkoriguje. Popravdě mě nenapadá reálné využití, v grafických programech je toto vyřešené lépe. Nakonec je zde posuvník Lift off distance, kterým určíte, jak vysoko nad podložkou má snímač reagovat. V reálu se jedná o cca 2 mm (high), 1 mm (mid) a zcela na podložce (low).

 

Druhá karta slouží pro přiřazení akcí jednotlivým tlačítkům. Konfigurovatelná jsou úplně všechna, včetně kolečka. U něj můžete nastavit akce jak pro zmáčknutí, tak pro rolování ve dvou směrech. Minimálně změnu profilů a rozlišení však doporučuji ponechat.

Func MS-3 Settings
Func MS-3 Settings

Třetí záložka Color Settings je určena pro změnu barvy podsvícených prvků – rolovacího kolečka a kruhového tlačítka pod palcem. Pro každé z nich můžete nastavit barvy zvlášť. K dispozici je díky RGB LED diodám celá škála 16 milionů barev. Měnit navíc můžete jas a saturaci. Lze také zapnout pulzování – opět odděleně.

Func MS-3 Settings
Func MS-3 Settings

Nastavení na předchozích třech kartách je zvlášť pro jednotlivé profily. Ty se ukládají do paměti myši, čímž je usnadněno přenášení mezi různými počítači. Ovládací software však budete instalovat vždy. Samotný zápis do 512kB paměti trvá nějaké čtyři sekundy.

Neodmyslitelnou součástí herních myší jsou makra. Zde jich je možné zaznamenat 60, z nichž každé je složeno z dvaceti akcí. Stisknutí klávesy se počítá jako dvě akce – stisk a uvolnění. Celkem tedy do jednoho makra můžete uložit deset stisknutých kláves. Bohužel zde chybí pokročilé funkce, které by umožnily použití složitějších maker i v akčních hrách. Jde především o mezery mezi stisknutím jednotlivých kláves – automaticky se vkládá stejně dlouhá mezera v řádech desítek milisekund. A naopak nejde určit, jak dlouho má být virtuální klávesa „zmáčknuta“. S makry pro přesnější střelbu nebo resetování zbraně po výstřelu v CS nepočítejte. Naopak si můžete na jedno z tlačítek nastavit nějaký lichotivý pozdrav pro polské spoluhráče ve World of Tanks. Víc toho od jednoduchého a přehledného nastavení nečekejte.

Func MS-3 Settings
Func MS-3 Settings

Verdikt a kompletní galerie

Verdikt

Vstup značky Func na český trh nedopadl vůbec špatně. K testované podložce Surface 1030 XL nemám jedinou výtku. Pokud se spokojíte s její vyšší cenou, s nákupem budete určitě spokojeni.

V případě myši MS-3 bude hodnocení o něco složitější. Jak už bylo řečeno v kapitole o ergonomii – vše záleží na tom, jak vám sedne vytvarování podpěry pod prsteník a malíček. Pokud si na něj nezvyknete, budete po čtrnácti dnech myš vracet. Věřím však, že drtivé většině hráčů budete tento tvar vyhovovat. Pokud tedy nejsou leváci.

Func MS-3
Func MS-3

Hlavní tlačítka i většina těch přídavných si zaslouží pochvalu, nelíbí se mi pouze největší tlačítko pod palcem, které jde mačkat opravdu ztuha. Pohodlné je i gumové, příjemně vroubkované kolečko s dobře patrným krokováním.

Podsvícení tlačítek je stylovým doplňkem, který se nemusí líbit každému. V nastavení mu můžete přiřadit barvy, jejich sílu a popřípadě nechat kolečko s tlačítkem pod palcem poblikávat – naštěstí však jde vše zcela vypnout a v hraní vás tedy nebude rušit nic. Jediným světlem, které nezměníte ani nevypnete, jsou LED diody v levé hraně pod dlaní, které signalizují aktivní rozlišení. Ty si však většinou budete zakrývat.

 

Nejrozporuplnější hodnocení si tak vyslouží dodávaný software. Ten je příjemně stručný a přehledný. Vše podstatné, co se týče nastavení myši, v něm najdete a výrobce přidal i několik netradičních vychytávek. Bohužel je zde i nedokonalý editor maker, který by nemusel všem hráčům vyhovovat.

No a nakonec tu je doporučená cena, která je stanovena na 1949 Kč. O něco levnější je i nedávno testovaný Corsair M90 či Logitech G700. Ve výsledku tak bude o koupi rozhodovat především netradiční ergonomie, která by mohla mnohé příjemně překvapit.

Plusy / mínusy
  celkové zpracování (myš i podložka)
  kvalita primárních tlačítek
  přehlednost dodávané softwaru
  možnosti nastavení podsvitu
  přesnost senzoru
  pouze pro praváky
  výrazné tvarování
  pouze základní makra
  nemožnost vypnout LED signalizující DPI
  chybějící závaží
Cena 1949 Kč (Func MS-3); 1050 Kč (Func Surface 1030 XL)

 

Kompletní galerie

Func 1030 XL Func 1030 XL Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func 1030 XL Func MS-3 Func 1030 XL Func 1030 XL Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3 Func MS-3

Byl pro vás článek přínosný?