Hlavní navigace

FX-9000 jsou v Americe již k předobjednání. Ceny jdou ale k tisíci dolarů

18. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na herním veletrhu E3 AMD odhalilo svůj pokus o opětovné osídlení procesorového highendu, když uvedlo extrémní osmijádrové procesory FX-9370 a FX-9590 (podrobnosti zde). O těch se již dříve spekulovalo – proslýchalo se, že AMD přijde s osmijádrem dosahujícím taktu 5 GHz. A také že to bude za cenu brutální spotřeby, kdy TDP vyšplhá až na kótu 220 W. Obojí se, jak jsme viděli, splnilo.

Původně jsme informovali o tom, že tato CPU budou směřovat jen výrobcům highendových sestav. Případný volný prodej na koncovém trhu – tedy do rukou nadšenců z vašich řad – nebyl sice vyloučen, informace však vyznívaly tak trochu v duchu „možná někdy později“. Ukazuje se ale, že by to vůbec zas tak dlouho trvat nemuselo. Jak si všiml server CPU World, tyto procesory již ve Spojených státech několik internetových obchodů zařadilo do nabídky. Zatím pochopitelně nejsou skladem, jak se ale říká: „není kouře bez ohníčku“.

AMD odhalilo procesory FX-9000 s frekvencí až 5 GHz

Vadou na kráse této informace je ale cena, kterou se touto cestou dozvídáme. Obchod PC SuperStore má v sortimentu procesor FX-9590, který běží na 4,7 GHz a s turbem až na 5 GHz, za velmi vysokých 920 USD. To nás samozřejmě nutí k nelichotivému srovnání s šestijádry Intel Core i7-3930K a Core i7-3970X, které mají mnohem atraktivnější provozní vlastnosti (a asi i výkon) a Intel za ně chce 583, respektive 999 USD. Ani o 300 MHz pomalejší model FX-9370 (stále však trpící 220W TDP) není naceněn zrovna atraktivně. V PC SuperStore za něj chtějí 576 USD. Jde pravda o mnohem nižší sumu; když si ji ale srovnáte s cenou FX-8350, stále jde o přestřelené peníze.

FX-9000 v obchodě PC SuperStore

Zde je třeba upozornit, že obchody lákající na předobjednávky zatím neuvedených procesorů obvykle nadsazují konečnou cenu o přirážku minimálně v jednotkách procent. Vedle možnosti přitáhnout na sebe pozornost a získat zadarmo reklamu (jak vidíte, docela to funguje) jim totiž jde i o nalákání kupců ještě dříve, než je známa oficiální cena a čipy jsou široce dostupné. Před vydáním produktu je totiž konkurenční tlak na snížení ceny nejslabší a je tak šance prodat stejné CPU dráž.

 

Jak dlouho by případní zájemci o předobjednávku na svůj extrémní FX čekali, není lehké odhadnout. Mohlo by se snad jednat o dobu v řádu týdnů. Kódová označení balení jinak naznačují, že by jejich součástí neměl být klasický boxovaný chladič (což asi nepřekvapuje). Očekávám, že vzhledem k úzkoprofilovosti produktu nebude součástí dodávky ani žádný lepší chladič, například vodní, a bude se počítat s tím, že si chlazení každý zájemce vyřeší dle libosti.

Zdroj: CPU World

Byl pro vás článek přínosný?