Hlavní navigace

Galaxy Note 3: Samsung oblékl nejlepší mobilní hardware do slušivé kůže

Sdílet

Zdroj: Redakce

Samsung včera válel. Galaxy Note II, už tak výborný phablet, se dočkal nástupce, který je ve všech ohledech lepší. Dokonce má větší displej i akumulátor, přestože rozměry (151,2 × 79,2 × 8,3 mm) i hmotnost (168 g) celkově klesly. Jak vypadá Galaxy Note 3?

Na první pohled je vidět, že zařízení je trochu hranatější a ztenčil se rámeček kolem displeje. Díky tomu už má úhlopříčku 5,7 místo 5,5 palce. Co je ale důležitější, rozlišení se zvýšil na 1080 × 1920 px. Samsung jako obvykle použil panel Super AMOLED, který mu dovolí i vychytávky jako aktivaci jen malé výřezu displej, pokud jej překrývá speciální kryt. Tuto funkci už známe z Galaxy S4. Telefon je stále plastový, ale zadní stranu výrobce potáhl kůží.

 

 

Stejně jako top smartphone stejného výrobce bude i třetí Note dodáván ve dvou verzích lišících se čipsetem. Ten se Snapdragonem 800 obsahuje čtyřjádrový procesor s taktem 2,3 GHz a podporu sítí LTE, model s „domácím“ Exynosem 5 má 4+4 jádra (1,9 GHz + 1,3 GHz), ale připojí se jen k 3G sítím.

Galaxy Note 3 obsahuje nezvyklé 3 GB RAM a 32/64GB úložnou paměť doplnitelnou o microSD kartu (až do velikosti 64 GB). I zbytek výbavy je dokonalý. V zařízení najdete gigabitovou Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0, NFC, GPS/Glonass i infraport pro dálkové ovládání jiných přístrojů. Tradiční senzory doplňuje snímač pohybu pro ovládání gesty, tlakoměr, teploměr, vlhkoměr a dokonce detektor magnetického pole (Hallův snímač). Chybí už snad jen dozimetr. :)

Samsung nasadil i nové fotoaparáty. Přední umí točit videa v rozlišení 1080p, zadní dokonce ve 4K. V režimu 2160p pořídí až 30 snímků za sekundu, v 1080p je to 60 fps a u 720p pak 120 fps. Zadní foťák dostal výkonnější diodový blesk a nový snímač s rozlišením 13 Mpx. Samsung slibuje nejrychlejší možné focení.

 

Note 3 má v základu Android 4.3, ale těžko byste jej poznali pod tunou doplňků od Samsungu. Ovládací rozhraní TouchWiz se přizpůsobuje prstu i stylusu S Pen a výrobce jej doplnil o několik novinek. Třeba skutečný multitasking. Na velkém displeji můžete mít dvě okna nad sebou a plynule jim měnit velikost. Mezi okny lze i přetahovat text či obrázky.

Samsung Galaxy Note 3 se začne prodávat 25. září ve více než 140 zemích světa. K dostání bude ve třech barvách (černé, bílé, růžové), samotné obaly budou mít provedení mnohem více. Cenu zatím neznáme.

Byl pro vás článek přínosný?