Hlavní navigace

Galaxy S9 by mohl mít pouze jeden zadní foťák. Samsung využije „trik od Googlu“

16. 10. 2017

Sdílet

Zdroj: Samsung

Samsung představil dva nové fotosnímače IsoCell, se kterými bychom se měli potkat v nové generaci telefonů Galaxy. Firma již v létě oznámila, že senzory bude řadit do čtyř kategorií: fast, slim, bright a dual. První slibuje rychlé zaostřování, druhý tenký modul, třetí zvýšenou citlivost na světlo a poslední pak značí dvojité moduly. Čerstvé novinky spadají do prvních dvou tříd. Modul označený jako Fast 2L9 by se mohl objevit v Galaxy S9, naznačuje Samsung. Foťák by měl opět rozlišení 12 Mpx, ale velikost jednotlivých buněk by se zmenšila z 1,4 na 1,28 μm. Modul tak bude menší a nemusel by vyčnívat z těla mobilu. Senzor je typu Dual Pixel, takže každý pixel obsahuje vlastní fázový detektor pro rychlé a přesné automatické ostření. To u Samsungu není novinka. Zajímavostí však je, že Korejci u snímače poprvé zmiňují možnost využít duální pixely pro umělé rozostření pozadí (bokeh) s využitím pouze jednoho snímače. Stejnou technologii využívají v portrétním režimu nové Pixely 2 od Googlu.

Samsung IsoCell Fast 2L9
Samsung IsoCell Fast 2L9
Samsung IsoCell Slim 2X7
Samsung IsoCell Slim 2X7

Druhý snímač nazvaný Slim 2X7 jako vůbec první nabídne pixely menší než 1 μm, konkrétně 0,9 μm. Samsung tvrdí, že přitom zvýšil odolnost vůči přeslechům, tedy přelévání náboje mezi sousedními buňkami. Menší velikost tak nezvýší šum ani nedegraduje barevné podání.

Nový senzor nabídne rozlišení 24 Mpx, celý modul by ale opět měl být velmi tenký. K tomu nabídne dynamický režim snímání TetraCell. Za špatného světla se zkombinují čtyři buňky, což zvýší citlivost / sníží šum, avšak rozlišení logicky klesne na 6 Mpx. Za dobrého světla zase může využít remozaikovací algoritmus a nabídnout plných 24 Mpx.

Byl pro vás článek přínosný?