Hlavní navigace

Galerie: Nová Nokia 3310 si slávu nezaslouží, je stejná jako těchto 10 mobilů

25. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebudu zastírat, že nejsem z nové Nokie 3310 zklamaný. Není to žádný návrat k 17 staré legendě nebo pokus o remake s využitím dřívějších předností, jak nás přesvědčuje Nokia a jak to po ní papouškují média. Jsou to kecy.

Jde o telefon, který pod značkou Nokia vydávanou třemi různými výrobci vídáme už čtyři roky. Jen má jiný kryt s buclatým designem, který opravdu připomíná „třicet tři desítku“ z roku 2000. Díky jménu má však dokonale podchycený marketing, protože o žádné jiné hloupé či chytré Nokii se tolik nemluvilo od doby, kdy Finové vzdali vývoj vlastních systémů a adaptovali Windows Phone.

Co je vlastně nová Nokia 3310 zač? Charakteristickým znakem je to, že spadá do tzv. Series 30+. Až na podobné jméno nemají nic společného s předchozími Series 30 nebo 40. Jde o dílo čínských mistrů a recyklovaným designem povedené řady Nokia Asha. Asha byla takový mezistupeň na rozhraní hloupých a chytrých telefonů. Series 30+ ale nemá tolik funkcí, dotykovou obrazovku, podporu 3G sítí a je postavená na levném a pomalém hardwaru od Mediateku.

Všechny telefony Nokia Series 30+ Všechny telefony Nokia Series 30+

První telefon S30+ Nokia vydala v září 2013, šlo o Nokii 108. Již v únoru 2014 přišla Nokia 220, která s sebou přinesla větší 2,4" displej s rozlišením 240 × 320 px, 2Mpx foťák a konektor microUSB. A vězte, že Nokia 3310 se až na design téměř neliší. Má o něco rychlejší procesor, více paměti, LED svítilnu u foťáku místo na horní hraně a do adresáře uloží 2000 místo 500 kontaktů, ale v jádru je to totožný telefon. Cílová skupina víc než jiný tvar nepozná.

Mezi těmito modely přišlo na trh ještě osm jiných, které se lišily například velikostí displeje. Některé neměly čtečku microSD, některé měly ještě horší foťák, některé dokonce dva špatné foťáky. Všechny ale spojuje jeden systém, stejné funkce, dlouhá papírová výdrž a podpora dualSIM.

Takže to pro jistotu ještě jednou zopakuji. Nokia 3310 (2017) není nijak výjimečný telefon. Pokud jste na něj čekali, abyste mohli vyměnit starý mobil babičce, stejně tak jste mohli koupit třeba dva roky starou Nokii 222 nebo loňskou Nokii 150. Ta má sice horší foťák, ale vězte, že s žádnou Nokií Series 30+ nebudete nikdy chtít fotit.

Kliknutím sem otevřete celou komentovanou galerii

 

Byl pro vás článek přínosný?