Hlavní navigace

Gates a další miliardáři zakládají Breakthrough Energy Coalition. Investují do čisté energie

2. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V Paříži se právě koná klimatická konference OSN, jíž se zúčastnily všechny špičky světa. Společně chtějí vytvořit nástupce Kjótského protokolu z roku 1997, závazku pro snížení emisí skleníkových plynů. Jeho cílem bylo snížit emise ve srovnání s rokem 1990 o 5,2 %. Jenže kvůli zdlouhavým schvalováním a liknavosti některých zemí se emise ještě zvýšily. Nový protokol už ale chtějí brát vážně i v Číně, USA, Evropské Unii i Indii, což jsou největší znečišťovatelé ovzduší.

" frameborder="0" height="360" width="640">

Dvacet zemí světa se spojilo v Mission Innovation. Vlády chtějí zdvojnásobit investice do výzkumu a vývoje čisté energie. Budou také spolupracovat s novou aliancí Breakthrough Energy Coalition, jíž založilo 28 významných podnikatelů z 10 zemí světa. Mezi nimi je například Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Meg Whitman (HP), Richard Branson (Virgin), Jeff Bezos (Amazon) nebo Jack Ma (Alibaba).

 

Právě Bill Gates se na svém blogu rozpovídal o významu obou aliancí. Za třicet let se spotřeba energie ve světě zvýší o 50 %. To částečně pomůže i miliardě lidí, která přístup k energiím nemá. Nemohou napájet provoz škol, nemocnic ani firem. Bez energií nedokážou pěstovat tolik potravin ani je uchovávat, protože nemají lednice nebo mrazáky.

Podíl jednotlivých zdrojů energie v průběhu času
Podíl jednotlivých zdrojů energie v průběhu času

Snahou koalice je vymýtit zisk energie spalováním a podpořit vývoj čistých metod. Bill Gates se už tradičně opírá o výzkumy Václava Smila, což je kanadský vědec českého původu. Emeritní profesor University of Manitoba se věnuje problematice skleníkových plynů, změnám klimatu apod. Odhaduje také, jak se v průběhu století změnily podíly jednotlivých zdrojů energie. Gates chce především posílit výzkum fotovoltaiky a baterií nezávislých na lithiu.

Zdroj: Bill Gates

Byl pro vás článek přínosný?