Hlavní navigace

Geekové se sešli na Campus Party v Berlíně [#CPEurope]

11. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Campus Party

Historie Campus Party sahá až do roku 1997, kdy vznikla ve Španělsku, a prvního setkání se účastnilo 250 lidí. Postupem času se zvětšovala, až v roce 2007 překročila Pyrenejí a stala se z ní mezinárodní akce pořádaná převážně ve španělsky mluvících zemích Evropy a Jižní Ameriky. Až letos zamířila do dalších zemí, a to do německého hlavního města Berlína. V plánu je např. i v USA v Silicon Valley.

CPeurope

V Berlíně ke konání akce byl zvolen gigantický prostor 58 000 m² bývalého letiště Tempelhof, které má bohatou historii. Stálo u zrodu letišť jako takových vůbec a během druhé světové války sloužilo během tzv. „leteckého mostu“ jako centrální místo zásobování západního Berlína, jemuž východní část a okolo se rozprostírající východní Německo blokovala veškeré pozemní a vodní cesty.

CPeurope

Letiště bylo součástí Hitlerova plánu vybudování města Germanie, proto patří mezi největší samostatně stojící budovy na světě. Budova má zaoblený tvar a dosahuje délky 1,1 km. Toho využili organizátoři, kdy do prostoru nástupu do letadel umístili hlavní arénu, kde se konal hlavní program akce, a do hangárů umístili obrovské stanové městečko, které sloužilo k ubytování campuseros.

Campuseros

Tak se říká účastníkům Campus Party. Ti se do Berlína sjeli ze 78 států, ale největší účast měly země evropské unie. Největší zastoupení měli samozřejmě domácí Němci, dále Španělé, Britové a čtvrtá nejpočetnější výprava mířila z České republiky.

 

Bylo to díky tomu, že hlavním sponzorem celé Campus Party byla Telefónica O2 a její česká pobočka uspořádala soutěž. Výhrou v soutěži byl vstup na akci, ubytování ve stanovém městečku a doprava tam i zpět autobusy. Do soutěže bylo vloženo 500 lístků. Nakonec výprava čítala přibližně 300 účastníků, kdy si výherce mohl přibrat ještě další osobu, tzv. „+ 1“.

CPeurope CPeurope CPeurope

Tolik účastníků z Česka mohlo jet i proto, že Berlín není daleko a cesta trvá autobusem jen několik hodin. Někteří čeští campuseros to pojali jako výlet do Berlína a akci brali okrajově nebo vůbec, jiní si to rozdělili půl na půl a našli si i takoví, kteří byli hlavně na akci a do města vyráželi až během noci. Každý to pojal po svém, ale všichni se shodně podívali i do německé metropole, kde je spousta míst k navštívení.

CPeurope CPeurope

Aréna

Hlavním dějištěm Campus Party byl zastřešený prostor, kam dříve najížděla letadla, a cestující nastupovali či vystupovali. Prostor byl ohraničen přepravními kontejnery, v nichž přišlo veškeré vybavení akce. Jak se totiž koná různě po světě, tak i vybavení cestuje. A že pro takovou akci je toho potřeba. Stolů a židlí byl dostatek, všude byly k dispozici zásuvky k dobíjení všech geekovských zařízení a připojení k internetu přes kabel. K takovému zasíťování se spotřebovalo na 67 km kabelů a 8 km optických linek. Co bylo překvapivé, na tak velké technologické akci nebyla k dispozici Wi-Fi. Účastníci nakonec nějaké Wi-Fi chytali, ale ty nebyly oficiálně propagované a měly určité limity připojených uživatelů. Sponzor Telefónica O2 nepřítomnost Wi-Fi nahradila rozdáváním místních SIM karet se základním FUPem.

CPeurope

Uprostřed arény byla hlavní stage, na které proběhlo slavnostní zahájení a mluvili hlavní hosté. Naproti ní za sklem a ochrankou bylo serverové centrum. Z přednášek běžel live stream do světa pro dalších 220 000 campuseros a nyní je k dispozici záznam.

CPeurope CPeurope

Od tohoto středu se rozbíhalo na každou stranu dalších osm podií a Game stadium. V herní aréně byly k dispozici Xboxy, na kterých si mohl kdokoliv zahrát několik her. Na pódiu si to rozdávali profesionální hráči turnaje o vysoké finanční částky. Do dalších turnajů se mohli zapojit i zcela běžní campuseros se svými notebooky nebo desktopy. I ty se mohly přinést a některé sestavy byly opravdu zajímavé. Po dobu celé akce bylo možné pár hráčů vidět pořád sedět na stejné židli nonstop, kdykoliv jste se prošli po aréně. I český campuseros se pokusil zapojit do turnaje, ale konkurence byla velká a hodně dobrá, tak jeho účast netrvala dlouho. Ale i snaha se cení.

CPeurope  CPeurope CPeurope CPeurope

Po kraji arény byly menší prostory pro workshopy a drobné prezentace. Venku na ploše se pak nacházely stánky s občerstvením.

Přednášky, speakeři, osobnosti

Hlavní náplní programu bylo na 600 hodin přednášek, workshopů, prezentací v 24 tematických oblastech. Ty pokrývaly všechna moderní odvětví. Mluvilo se o sociálních médiích, designu, hrách, softwaru, hardwaru, multimédiích, open-source projektech, startupech, astronomii, designu nebo robotice.

CPeuropeCPeuropeCPeuropeCPeurope

Přednášelo se o Windows 8, IPv6, Ubuntu, HTML5, kyberstalkingu, Firefox OS, Kinectu nebo Raspberry Pi. Proběhly Barcampy, programovací hackatony. Byla k vidění ukázka overclockingu a chlazení tekutým dusíkem. Po aréně se pohybovalo několik robotů, další byli k vidění na stolech, kde je jejich majitelé a tvůrci je ochotně ukazovali a předváděli. Asi největším robotem byl čtyřruký bubeník. Mezi přednášejícími se našel i jeden Čech žijící v Rakousku. A nepřednášeli jen pánové, našla se také spousta žen. Měly vlastní panel Women in Tech, kde nejzajímavější byly přednášky s Berlin Geekettes.

CPeuropeCPeuropeCPeurope

Na Campus Party vystoupili i známé osobnosti. Každý den jednomu řečníkovi byla v poledne vyhrazena Main stage. Jako první nastoupil Paulo Coelho, po světě známý brazilský spisovatel. Další promluvil Yossi Vardi, zakladatel u nás hodně populárního a rozšířeného ICQ, které vzniklo v roce 1996 a o 1,5 roku později prodal už za velké peníze. Následoval Don Tapscott, kanadský manažer a specialista na byznysové strategie. Nakonec vystoupila největší hvězda Campus Party a to Sir Tim Bernes-Lee, vynálezce World Wide Webu (WWW) a ředitel W3C, které dohlíží na vývoj webu.

Atmosféra

Akce měla také sloužit k networkingu, navazování nových kontaktů mezi campuseros z různých koutů světa. V tomto směru vládlo mírné pokulhávání, protože campuseros většinou seděli u stolů zahledění do svých notebooků, tabletů nebo korzovali po aréně mezi sály. Říkejme si, co chceme, ale dobrým spojovatelem mladých, ať jsou jakékoliv národnosti, je alkohol, ale ten byl na akci zcela zakázán, takže i to ubralo na příležitosti k seznamování. Ani další doprovodný program nebyl moc k dispozici. Takže campuseros se tedy většinou míjeli a když se vybavovali, tak to bylo ve skupinkách, v jakých přicestovali na akci. V tomto směru mají organizátoři pro příště co vylepšovat a lépe vymyslet.

CPeuropeCPeuropeCPeuropeCPeurope 

V celkovém shrnutí byla Campus Party vydařená akce a účast se vyplatila. Čeští campuseros se mohli snadno podívat na velkou světovou akci, kterou v našich končinách mít nikdy nebudeme. A v takové blízkosti, jako je Berlín, se nemusí tak brzo zase opakovat. Při odjezdu bylo na campuseros vidět, že odjíždí spokojení, plní nových zážitků, dojmů, informací a elánem něco podniknout, někam se v životě posunout dál a pokud bude v jejich možnostech, se znovu podívat na některou z dalších Campus Party.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku