Hlavní navigace

GeekUninstaller: přehledný nástroj pro odinstalaci dočista do čista

7. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dokonalá odinstalace aplikací ze systémů Windows je, alespoň zatím, nedostižným snem. Kdyby tomu bylo jinak, neexistovala by dlouhá řada nástrojů, slibujících kompletní odstranění nainstalovaných programů. Jedním z mnoha je GeekUninstaller, který se u uživatelů setkává s pozitivní odezvou nejen proto, že je zdarma, ale také díky svým výsledkům v nalézání zapomenutých souborů a položek v registrech.

Co slibuje?

Na oficiálních stránkách najdete čtyři argumenty, na základě kterých byste se měli rozhodnout právě pro GeekUninstaller:

  • Čistá odinstalace – Po standardním odstranění programu mohou v počítači setrvat různé pozůstatky, například zapomenuté dočasné soubory, záznamy o činnosti aplikace, knihovny, položky v systémových registrech. GeekUninstaller provádí hluboké a rychlé skenování a odstraní všechny zbytky, díky čemuž váš systém zůstane čistý. Funkce Násilné odstranění si poradí s tvrdohlavými a poškozenými aplikacemi, které není možné odebrat běžnou cestou.
  • Rychlost – Takřka okamžité spuštění, minimalistické, jednoduché, ale efektivní uživatelské rozhraní.
  • Nativní podpora 64bitových systémů – GeekUninstaller spustíte bez problémů ve 32bitových i 64bitových Windows XP, Vista, 7 i 8. Pod 64bitovými Windows běží jako nativní 64bitová aplikace.
  • Přenositelný – Program není nutné instalovat. Skládá se z jediného spustitelného souboru geek.exe, který můžete nahrát na flash disk či optické médium a použít na jakémkoli PC s Windows.

Z oficiálního webu můžete stáhnout buď verzi zdarma, nebo placenou variantu Pro, nabízející navíc průběžné sledování instalovaných programů, správu aplikací spouštěných společně se systémem, moderní rozhraní a technickou podporu. My jsme testovali GeekUninstaller Free ve verzi 1.1.0.12, takže jsme stahovali necelé 2 MB velký archiv ZIP.

Uživatelské prostředí

Uživatelské rozhraní je na první pohled spartánské, až zastaralé – nabízí seznam všech nainstalovaných aplikací se třemi sloupci. V prvním sloupečku je název aplikace, ve druhém velikost, kterou zabírá na pevném disku, a ve třetím datum instalace (přidávat další sloupce nelze). Seznam lze vzestupně i sestupně řadit podle kteréhokoli z těchto sloupců – snadno tak odhalíte například nejstarší či nejobjemnější aplikaci.

Uživatelské prostředí aplikace GeekUninstallerUživatelské prostředí aplikace GeekUninstaller

Zcela dole je nenápadné pole pro vyhledávání, skrze které snadno naleznete položku v dlouhém seznamu. Hledání funguje jako filtr s okamžitou platností, takže během zadávání postupně zobrazuje jen aplikace, odpovídající dosud napsaným znakům. Pod vyhledáváním je ve stavové liště k vidění celkový počet nainstalovaných programů a jejich souhrnná velikost.

Seznam aplikací lze přes nabídku Soubor | Exportovat do HTML exportovat do HTML souboru, což využijete například při inventuře nebo softwarovém auditu. Exportovaný seznam obsahuje stejné údaje, které jsou k vidění v tabulce.

Nejzajímavější položky se skrývají v nabídce Akce (tytéž funkce se zobrazí také v kontextové nabídce po klepnutí pravým tlačítkem myši na zvolenou položku/aplikaci). Patrně nejčastější volbou bude Odinstalovat, která nejprve vyvolá výchozího průvodce odinstalací.

Nabídka akcíNabídka akcí

Následně se zcela automaticky spustí kontrola odinstalace, která prohledá pevný disk a registry Windows. Pokud nalezne nějaké pozůstatky, nabídne jejich manuální odstranění.

Probíhá kontrola po odinstalaciProbíhá kontrola po odinstalaci

Překvapilo nás, jak rychle tato kontrola proběhla – zatímco u mnoha programů tohoto typu trvá řádově desítky sekund, zde byly výsledky k dispozici takřka okamžitě.

GeekUninstaller našel zapomenuté položky v registrechGeekUninstaller našel zapomenuté položky v registrech

Doporučujeme nejprve navrhované položky a soubory zkontrolovat. Pokud u některé nebudete souhlasit s odstraněním, stačí když zrušíte její označení. Nakonec zbývá jen stisknout tlačítko Dokončit a poté ještě Zavřít.

Když odinstalace nefunguje

Může se stát, že z nějakého důvodu běžný způsob odinstalace aplikace nebude fungovat. V takovém případě je zde volba Násilné odstranění. Rozdíl proti běžné odinstalaci je v tom, že není spouštěn nativní odinstalátor aplikace, ale GeekUninstaller se pokusí sám nalézt všechny položky ke smazání, včetně záznamu ze seznamu nainstalovaných aplikací. Doporučujeme ale tuto metodu využívat jen ve výjimečných případech, pokud pokusy o běžnou odinstalaci opakovaně selžou.

Přes veškerou snahu o nalezení všech souvisejících komponent nemusí být odinstalace úplná a v krajním případě může skončit i poškozením systému. Jestliže ale všechny pokusy o likvidaci programu selhaly, je toto rozhodně lepší cesta, než prosté smazání složky aplikace.

Jestliže je aplikace odinstalována, ale stále se objevuje v seznamu nainstalovaných programů, můžete smazat její záznam volbou Odstranit záznam. Stejného výsledku byste ale měli dosáhnout i přes systémové Ovládací panely | Přidat nebo odebrat programy, kde by Windows v takovém případě měly nabídnout odstranění aplikace ze seznamu v případě, že byla dříve odinstalována jinou cestou.

Další funkce pro „starší a pokročilé“

V akční nabídce najdete ještě tři další možnosti:

  • Položka registru – Otevře Editor registru v klíči, který odpovídá právě označené aplikaci.
  • Instalační složka – Otevře Průzkumníka ve složce, ve které je nainstalován zvolený program. Tuto možnost využijete například při hledání odinstalačního programu dané aplikace, pokud nemá zástupce v nabídce Start.
  • Internetová stránka programu – Otevře ve výchozím webovém prohlížeči oficiální webovou stránku aplikace (v případě, že ji autor nezapomněl specifikovat).

Poslední možnost Vyhledat na Google dovoluje skrze webový vyhledávač nalézt další informace o autorovi aplikace, vývojářském studiu či samotném programu.

GeekUninstaller automaticky komunikuje ve výchozím jazyce operačního systému – kromě češtiny a slovenštiny je přeložen do více než třiceti dalších jazyků. Kdybyste chtěli aplikaci přepnout do jiného jazyka, najdete tuto možnost v nabídce Zobrazení | Jazyk rozhraní.

GeekUninstaller je velmi silný nástroj, zabalený v minimalistickém až historicky působícím uživatelském rozhraní, které ovšem nezahltí uživatele zbytečnými funkcemi. Oproti standardní systémové odinstalaci kontroluje zapomenuté položky v registrech a soubory na pevném disku. To v konečném důsledku může znamenat pomalejší zaplňování diskové kapacity a menší zanášení registrů neaktivními položkami. Jistou výhodou je také přenositelnost, díky které není nutné program instalovat a lze ho snadno a rychle použít na dalších počítačích.

Z nevýhod zmiňme jednu, která přeci jen může být poměrně zásadní: GeekUninstaller nenabízí (a to ani při „násilné odinstalaci“) vytvoření bodu obnovy a/nebo zálohu registrů. Je dobré si tento nedostatek uvědomovat a postarat se o zálohu před započetím jakýchkoli nestandardních operací.

Můžeme konstatovat, že GeekUninstaller je šikovný nástroj pro udržení systému v dobré kondici, který je skvělou alternativou k výchozímu nástroji Přidat nebo odebrat programy v Ovládacích panelech, proti kterému je nesporně mnohem lépe vybavený.

Byl pro vás článek přínosný?